Després d’un any 2018 on el sector turístic de la Costa Daurada va consolidar uns bons resultats amb 20,1 milions de pernoctacions i ja passat el rècord històric del 2017 -més de 20,6 milions de pernoctacions-, enguany, el sector assenyala que, tot i que s’està a l’espera de veure com es comporten les reserves de darrera hora, serà “una bona temporada” i es preveu que es mantinguin les dades de pernoctacions de l’any passat.
Eduard Farriol, president de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la Província de Tarragona (FEHT) afirma que “amb la temporada actual ens hem d’estabilitzar entre els 19,5 i els 20 milions de pernoctacions, és una bona xifra. A partir d’aquí, si hem de créixer, ha de ser en períodes de temporada baixa. Per això, juntament amb els Patronats de Turisme de la Diputació de Tarragona, Salou, Cambrils i Vila-seca, treballem per captar altres segments, com són el turisme esportiu, el sènior o el juvenil. L’objectiu ha de ser el d’allargar la temporada actual de 6 o 7 mesos, fins als 8 o 9. Hauria de ser factible”.
Farriol també afegeix que “durant els últims anys hem atret turisme prestat que no podia anar a altres destinacions per la inestabilitat geopolítica. Gràcies a la continuada tasca de promoció que s’ha fet i als més de 400 MEUR invertits en la millora dels allotjaments i dels serveis, hem aconseguit atraure i fidelitzar a molts d’aquests visitants i sabem que ara tornen a casa nostra, és molt positiu. Cal que seguim oferint-los la millor experiència perquè tornin any rere any”. Així doncs, Farriol conclou que “si no hi ha cap imprevist important, tindrem un bon any turístic. Tot i això, caldrà veure com es comporta la reserva de darrera hora, cada cop més important a la destinació”.
Alguns dels condicionants que faran que no se superin les dades de l’any passat són les ofertes d’altres destinacions competidores del Mediterrani com Turquia, Tunísia, Egipte… i certes inestabilitats que s’estan produint a Europa. Farriol comenta que “són factors que no podem controlar i que no només ens afectaran a la Costa Daurada, sinó a tot el territori nacional”.
La previsió d’enguany és que mercats com el rus, l’irlandès i, segurament, el nacional creixeran. Però, d’altres com el francès, el britànic, el belga o l’alemany podrien tenir una lleugera davallada. Així, Farriol assegura que “fem tasques de promoció arreu d’Europa, sabem que cada any hi ha mercats que per certs condicionants interns pateixen una davallada, això ho hem de compensar amb el creixement d’altres mercats”.
L’Aeroport de Reus
L’any 2019 representa una nova fita pel que fa al trànsit aeroportuari a la Costa Daurada i la consolidació d’un creixement continuat. Per tercer any consecutiu, el trànsit de passatgers superarà el milió. Les previsions són que, durant aquest any, per l’aeroport de Reus hi passaran més d’1.050.000 usuaris. El nombre de places ofertades ha augmentat prop d’un 6% Així, Marta Farrero, directora del Patronat de Turisme de la Costa Daurada, confirma que l’estratègia de promoció de l’activitat de l’aeroport de Reus que, des del Patronat de la Costa Daurada lideren amb els agents implicats, a través de la Taula Estratègica de l’Aeroport, “segueix donant fruits”.
Aquest any des de Reus s’opera a un total de 29 aeroports de vuit països diferents, a través de 12 companyies. S’hi ha incorporat un nou operador: Nordwind Airlines que operarà una ruta a Moscou. Les noves rutes obertes enguany són: Gdansk, Londres Southend i Moscou, Farrero afegeix que “treballem amb els operadors, no només per obrir noves connexions a l’aeroport de Reus, sinó per incrementar la capacitat i la periodicitat dels vols. L’aposta per productes especialitzats en què hi treballem, com el golf i el cicloturisme, afegeixen valor a la nostra oferta i és un nou al·licient per a la contractació de paquets turístics amb conseqüències positives pel que fa a l’augment d’operacions a l’aeroport”.
Per una altra banda, la consolidació de l’activitat de les companyies ha redistribuït molt més la quota de mercat de l’aeroport de Reus. Per aquest 2019 es calcula que un 38% d’aquesta correspondrà a Ryanair, mentre que Jet2 tindrà un 23%, TUI un 21% i Thomas Cook un 9%. Farrero, en aquest sentit ha destacat que “la resta d’operadors, un total de 8 més, s’han incorporat en els darrers quatre anys i la seva presència ha estat clau per passar en aquest temps dels 705.000 al més d’1 milió de passatgers anuals”.
La promoció, una de les claus
Així doncs, que les previsions turístiques siguin similars a les de l’any 2018 és fruit de la tasca de promoció duta a terme conjuntament entre els Patronats de Turisme de la Diputació de Tarragona Costa Daurada, Salou, Cambrils i Vila-seca, PortAventura World i la FEHT.
En aquest sentit, al mercat nacional, durant els primers mesos de l’any es van fer uns workshops a Bilbao i Madrid amb més de 250 agents de viatges participants que van conèixer la Costa Daurada. Aquesta acció també es va fer a Oviedo, Saragossa, Barcelona i València a través d’un touroperador. Al mercat britànic i irlandès, de gener a maig, s’ha participat a les següents fires: Holiday World Belfast, Holiday World Dublin, The Holiday Show, Irish Travel Trade Show i s’ha fet un roadshow a Galway, Waterford i Cork. A França, s’ha tingut un estand a la fira Salon International du Tourisme & Loisirs de Nantes i també a la de Rennes. Pel que fa als països de l’Europa de l’Est s’ha dut a terme un roadshow per Moscou, Kazan, Sant Petersburg, Kolomna, Riazan, Tula, Kaluga i Kiev, a més d’un workshop a Minsk. Al mercat alemany es va assistir a la fira ITB de Berlín i s’ha fet un roadshow per Bremen, Mannheim, Solms i Schweinfurt. En d’altres mercats, com el belga, alemany, polonès o els Estats Bàltics s’han realitzat accions de comarketing amb els touroperadors més importants dels països.
Les diferents accions de promoció s’emmarquen dins del pla conjunt de promoció turística de la Costa Daurada, signat pels Patronats de Turisme de la Diputació de Tarragona Costa Daurada, Salou, Cambrils, Vila-seca i l’empresa PortAventura World, conjuntament amb les associacions empresarials turístiques englobades dins la FEHT. Aquesta és una estratègia que busca aplicar els recursos obtinguts provinents de l’impost a les pernoctacions en establiments reglats per impulsar la comercialització i promoció dels productes i els serveis turístics del territori; així com per dinamitzar i reforçar el coneixement de la destinació.