El sector turístic de la demarcació de Tarragona gairebé recupera les xifres de 2019

La Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT), -l’entitat que representa el 90% de les places d’allotjament de la demarcació- ha presentat els principals indicadors turístics de l’any 2023. Així, des de l’1 de gener i fins al 15 de novembre, segons dades del Tourism Data System de l’Observatori de Turisme del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat, les pernoctacions a la província de Tarragona han estat 19.949.248. Això representa un -3,2% respecte al mateix període del 2019 -el darrer any que el sector turístic va poder treballar amb normalitat- i un +3,6% respecte a l’any passat. Per marques turístiques, a la Costa Daurada s’han fet 18.457.227 pernoctacions, un -4,7% respecte al 2019 i un +3,9% respecte al 2022; a les Terres de l’Ebre les pernoctacions han arribat a les 1.492.021, el que representa un creixement del +20,4% respecte al 2019 i d’un +0,2% respecte a l’any passat.

Amb aquestes dades generals, la FEHT s’ha mostrat satisfeta per les dades aconseguides pel sector turístic en el primer any complert sense restriccions a la mobilitat. Berta Cabré, presidenta de la FEHT, ha anunciat que “hem pogut comprovar que enguany a la demarcació de Tarragona hem tingut més visitants que mai, tot i això, segurament a causa de la situació econòmica que viuen les famílies de tota Europa, les estades han estat més curtes i, per tant, s’han fet menys pernoctacions que el 2019”. Sobre la davallada de pernoctacions, Cabré també ha exposat que “els turistes russos feien estades llargues i fora de temporada estival sense aquest mercat és difícil arribar a les dades de 2019”.

Cabré també s’ha centrat a analitzar les diferències de dades entre les dues marques turístiques de la demarcació. Així, mentre a la Costa Daurada encara no s’arriba a les dades de 2019, a les Terres de l’Ebre enguany s’ha aconseguit un creixement de pernoctacions del 20% respecte el 2019. Segons Cabré aquest fet es donat perquè “molta gent va descobrir les Terres de l’Ebre durant la pandèmia i la bona feina del sector ha fidelitzat aquests visitants que hi han tornat”.

El 2023 als diferents allotjaments

Respecte als diferents tipus d’allotjament, aquest any 2023 i respecte al 2019, els hotels de la demarcació han patit una davallada en pernoctacions del -3,7%, els càmpings del -1,1% i els apartaments del -7,5%. Respecte a l’any passat, les pernoctacions en hotels han crescut un +6%, als càmpings un 3% i als apartaments han disminuït un -3,8%. L’estada mitjana dels visitants durant el 2023 ha estat de 3,67 nits, mentre que el 2019 va ser de 3,84 nits.

Els mercats centre europeus i irlandès han crescut, el britànic ha disminuït

Aquest any 2023, el comportament dels mercats nacional i internacionals ja s’apropa més al del 2019, després que, durant la pandèmia, creixés amb força el nacional i es reduïssin els internacionals. Així, respecte al 2019, la gran majoria de mercats han crescut en pernoctacions: nacional ha crescut un +3,2%; el francès un +2,3%; el de Països Baixos un +6,6%; Alemanya un +25,2%; Bèlgica un +1,1%; Portugal un +39,3%, i Itàlia un +29,5%. Cal destacar el fort creixement del mercat irlandès amb un +42,9% en les pernoctacions respecte al 2019. Per l’altra banda, dos dels mercats internacionals més importants a la demarcació, no han recuperat el nombre de pernoctacions, així el britànic ha davallat un -13,6% i el rus un -96,7%. Cabré ha recordat que “un dels objectius per al 2024 és recuperar totalment el mercat britànic. De fet, les previsions de vols a l’Aeroport de Reus, són optimistes”. Cabré també s’ha mostrat satisfeta amb el creixement del mercat nacional respecte dades anteriors a la pandèmia: “durant els anys de la Covid vam créixer molt amb turisme nacional i ara hem comprovat com les dades segueixen sent positives”.

Un 2024 amb bones perspectives

Respecte a les expectatives del sector turístic per al 2024, ara mateix, tal com ha afirmat Cabré, “creiem que serà un bon any, però hi ha alguns factors externs que ens afectaran directament. Per una banda, estem contents de com estem allargant la temporada; aquest 2023 tant la Setmana Santa, com els mesos de setembre i octubre han estat excel·lents; tots els campionats esportius i els esdeveniments ens estan ajudant molt, durant el 2024 seguirà sent així”. Tot i això, Cabré també ha mencionat algunes de les circumstàncies que afectaran el sector: “algunes d’elles es troben dins el propi sector, com la fidelització dels professionals i la tasca de prestigiar la professió”. Cabré ha assenyalat que “actualment, el 90% de les nostres plantilles ja tenen contracte fixe”.

Tot i això, el sector turístic segueix compromès en invertir en els establiments d’allotjament. Segons Cabré, “totes les millores van enfocades a la sostenibilitat, a la innovació tecnològica i a incrementar els serveis per oferir més qualitat als nostres visitants. Durant el 2023 hem invertit 65 MEUR”.

L’Aeroport de Reus recupera les xifres de 2019

Per la seva banda, el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona ha presentat les dades de l’Aeroport de Reus. Així, l’Aeroport ha tancat l’exercici recuperant plenament l’activitat de nivells anteriors a la pandèmia i arribant i, fins i tot, superant lleugerament el milió de passatgers que des de 2019 no s’assolien. La xifra global entre gener i octubre d’enguany ha estat d’1.040.303 usuaris, que han comptat amb una oferta de 23 rutes amb origen o destinació a l’aeroport de Reus. Vueling, Air Nostrum, Ryanair, Jet2 i TUI han estat les companyies que han operat des d’Irlanda, Bèlgica, Alemanya, França, l’Estat espanyol, Països Baixos i el Regne Unit. L’increment de passatgers respecte de 2022 ha estat del 14,4%.

Carlos Brull, president del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona ha explicat que “estem molt satisfets en comprovar com els esforços i el treball constants per mantenir i obrir rutes; i per copsar l’interès de les aerolínies, han donat fruits. Haver aconseguit assolir el tràfic de passatgers de 2019 és una excel·lent notícia, confirmada pel fet que hem tingut el millor comportament del conjunt d’aeroports catalans, en termes d’increment de l’activitat”.

Pel que fa a les previsions, el 2024 operaran un total de 9 operadors (Ryanair, Jet2, TUI, TUI Bèlgica, easyJet, Vueling, DER Touristik, Air Nostrum, Travel Solutions) a 26 rutes diferents a través d’un total de 42 connexions, donat que algunes són operades per més d’una companyia.  Gràcies a això, l’Aeroport de Reus estarà connectat amb un total de 8 països: Regne Unit, Irlanda, Països Baixos, Bèlgica, Alemanya, França, República Txeca i Espanya. En la planificació de 2024 destaca el retorn d’easyJet amb rutes a Londres-Luton i Manchester, l’obertura de vols xàrter cap a Belfast i dues connexions a la República Txeca amb dos nous operadors. En total, es preveu que el nombre de places ofertades pel 2024 augmenti un 16% respecte al 2023 i la previsió és que s’assoleixi entre 1,1 i 1,2M de passatgers.

Aquesta entitat està finançada pel Fons Social Europeu com a part de la resposta de la Unió Europea a la pandèmia de COVID-19. Subvenció concedida per a la Contractació laboral de persones de 30 i més anys (SOC-CONT30IMES)