Tornen els russos i la Costa Daurada resisteix el Brexit

La Costa Daurada s’escapa, al menys per ara, dels efectes negatius del tan temut Brexit. El turisme no se’n ressentirà en aquesta temporada de la sortida dels britànics de la Unió Europea. I això malgrat els informes negatius que manega el Govern sobre el dur impacte del procés en l’economia espanyola.

Tarragona fuig d’això i la temporada turística que és a punt de començar no sembla veure’s afectada. És més, les perspectives són positives. “Les reserves del mercat britànic per aquesta temporada estant anant força bé, millorant les dades de les últimes temporades, indica David Batalla, president de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT).

Xavier Roig, president de l’Associació Hotelera Salou, Cambrils i La Pineda també detecta perspectives favorables: “Les reserves d’aquest any suposen un increment molt important respecte al passat i sobretot als últims darrers cinc anys”.

A expenses de la lliura

La clau de l’evolució del turisme residirà en allò que succeeixi amb la lliura esterlina. I, en tot cas, un possible perjudici tindria lloc a llarg termini. “Entenem que aquesta temporada el Brexit no afectarà la demarcació. A llarg termini és una incógnita, encara som optimistes. Entenem que els britànics continuaran fent vacances al Mediterrari i, especialment, a Espanya. Hi hauria d’haver una forta devaluació del valor de la lliura perquè afectés al turisme”, assenyala David Batalla.

Entre juny i setembre és quan es rep la major afluència de ciutadans britànics, que acostumen a reservar amb molta antel·lació. Les previsions són més o menys pessimistes, segons l’estudi que es consideri, però en tot cas arribarien després que s’activés el Brexit i l’efecte no seria immediat. Tot dependrà de la moneda. “A curt termini no està afectant, al contrari. La lliura serà la responsable de col·locar-nos en el nostre lloc. En els darrers deu o cinc anys la paritat lliura i euro sempre ha estat al voltant de 0,95 euros i 1 euro. Els mercats monetaris continuen oferint estabilitat”, desgrana Xavier Roig.

Un mercat en augment

El que és clar és que tant la Costa Daurada com tot el turisme de la província es juguen molt amb un mercat tan fonamental com és el britànic.

A la Costa Daurada és el tercer mercat més important, amb un percentatge del 12%. Ha experimentat un augment del 25,8% i registra unes 2,3 milions de pernoctacions, segons dades de 2016 de l’Observatori del Parc Científic Tecnològic. “Té un pes important”, diu Batalla.

A nivell hoteler, l’assistència de turisme de les illes britàniques suposa al voltant del 20% del total de negoci, després d’un increment del 5% en els darrers anys. És el segon mercat després del turista nacional, per la qual cosa la desconnexió que es prepara des de Londres posarà a prova com respon el turista britànic en tant que el visitant habitual i consumidor de l’oferta de sol i platja a la província.

La preocupació que rondava el sector els dies previs a la votació per sortir de la Unió Europea sembla haver-se diluït. “Som optimistes i no creiem que el Brexit sigui per sí mateix una amenaça pel territori”, decreta Batalla. En el cas d’una afectació negativa futura, hauríem de treballar per compensar una eventual pèrdua de turistes, quelcom que el sector podria atacar: “La destinació és suficientment madura perquè, encara que caigués aquest mercat, es pugués substituir per altres”, diu Roig.

Canàries busca alternatives

Canàries busca atraure mercats turístics alternatius al britànic com a estratègia per pal·liar el possible impacte de la sortida del Regne Unit de la UE. L’informe intern del Govern sobre les conseqüències de la sortida de la UE estableix que les comunitats més afectades seran la valenciana, Balears, Canàries, Múrcia i Catalunya, “per la seva exposició al turisme britànic i altres sectors clau”.

Tot dependrà d’allò que succeeixi amb la lliura, encara que, de moment, es descarta una depreciació com la que va patir el ruble, que en les darreres temporades va provocar una disminució del 40% del turista rus a la Costa Daurada. Així s’expressa Pablo Díaz, professor de l’àrea de turisme en els estudis d’Economia i Empresa de la UOC: “Si la lliura es deprecia, això canvia el poder adquisitiu dels britànics. Podrien comprar menys a Espanya. Però no crec que afecti i menys de forma tan drástica a com va passar amb els russos”.

Sense una gran repercussió

L’afectació, per tant, seria molt relativa: “Els turistes més sensibles al preu potser deixen de venir a estiuejar, o gasten menys. Però no hi haurà una gran repercussió”.

Malgrat la incertesa que envolta el procés de sortida de la UE, les destinacions turístiques més consolidades no passaran penúries. Estem dins d’una tempesta perfecta positiva. Els competidors estan malament. Parlem de Turquia o del nord d’Àfrica, i al ciutadà britànic Espanya ja li va bé per passar les seves vacances. Per això, el turista britànic de la Costa Daurada aguanta aquest any. A més, els preus ja estan negociats i les reserves fetes”, explica Pablo Díaz.

Un altre factor que cal tenir en compte serà el tipus de desconnexió que es porti a terme a partir d’ara entre Londres i la Unió Europea, un procés que es percep llarg i difícil. “Sembla que no hi haurà un Brexit dur, així que això també serà positiu per a la circulació de persones, explica el professor de la UOC.

Més a llarg termini, l’evolució de la pròpia economia británica i dels salaris determinaran si estiuejar a Salou, Vila-seca o Cambrils continua sortint a compte pel ciutadà de Manchester o Glasgow.

La Costa Daurada augura un repunt del turisme rus del 10%

El turisme rus tornarà a despegar després de tres anys dolents per la recessió econòmica i la devaluació del ruble. El sector turístic de la Costa Daurada és optimista i augura per a aquesta temporada un repunt d’aquest mercat d’entre un 5 i un 10% respecte a 2016. Serà la seva primera milloria des de les ensopegades de 2014 i 2015, i el seu estancament l’any passat.

“Les xifres de vendes actuals són millors que les de l’any passat per les mateixes dates, amb percentatges importants. No obstant, creiem que no seran percentatges reals de creixement a temporada completa, doncs existeix un factor d’avançament de la decisió de compra que influeix”, afirma David Batalla, president de la Federació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la Província de Tarragona (FEHT).

Batalla destaca com a “factor vital” d’aquest creixement que “el ruble està millorant la seva cotització i no es preveuen fluctuacions”.

La inestabilitat a Turquia i Egipte, destinacions tradicionals dels russos, també ajudarà. “Esperem una bona temporada, encara que no ens alegra guanyar turistes perquè la situació en altres llocs sigui dolenta”, assegura Eduard Farriol, portaveu de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda.

Aquestes bones perspectives s’han confirmat aquesta setmana a la XXIV Exposició Internacional de Viatges i Turisme de Moscou (MITT), on el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona ha participat dins de l’estand de Catalunya.

“Hi ha un element molt important que és el valor del ruble. Si prenem com a referència la situació de fa 12 mesos, érem per damunt dels 85 rubles (per euro). Ara està en uns 62 rubles, una xifra que s’acomoda més a les nostres propostes, que les fa més asequibles”, afirma Octavi Bono, director general de Turisme de la Generalitat.

En la seva opinió, “el turista rus va madurant, és més experimentat”, el que demostra en l’augment de les compres per internet i les reserves directes, “quelcom molt difícil d’imaginar en aquest mercat fa uns anys”.

El perfil del visitant rus és familiar, amb una estança mitjana superior a la d’altres mercats, per damunt dels 11 dies. Té inquietuds culturals, vol conèixer el lloc que visita, es mou força i té un important grau de fidelitat a la destinació. Repeteix amb assiduïtat. “Encara que la situació econòmica a Rússia no és pròspera, acostumen a ser turistes de classe mitjana alta que s’allotgen en hotels de tot tipus”, apunta Farriol.

Ferrari Land, que obrirà el 7 d’abril, és un dels reclams per atreure’ns aquesta temporada. Els russos són el tercer client internacional de PortAventura.

(Notícia publicada al rotatiu Diari de Tarragona el divendres, dia 17-3-2017)

http://www.diaridetarragona.com/costa/83607/vuelven-los-rusos-y-la-costa-daurada-resiste-al-brexit

Aquesta entitat està finançada pel Fons Social Europeu com a part de la resposta de la Unió Europea a la pandèmia de COVID-19. Subvenció concedida per a la Contractació laboral de persones de 30 i més anys (SOC-CONT30IMES)