Presenten el llibre ‘40 anys de l’Associació i més de 50 anys de Càmping’

El llibre ‘40 anys de l’Associació i Més de 50 anys de càmping’, editat per l’Associació de Càmpings de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre, Càmpings Tarragona Unique Camping Destination, gràcies a la col·laboració de la Diputació de Tarragona, s’ha presentat aquest migdia al Càmping Ampolla Playa. L’acte ha anat a càrrec del president de la Diputació de Tarragona, Sr. Josep Poblet, i hi han assistit el president de l’entitat, Joan Antón; el director general de Turisme, Sr. Octavi Bono, i la vicepresidenta i anterior presidenta de l’associació, Berta Cabré.

Per Antón, “amb la celebració dels 40 anys, teníem al davant una bona oportunitat per poder documentar, d’alguna manera, la transformació del sector campista, ja que no hi havia res escrit sobre la seva evolució”. Així, amb la intenció de fer un recull documental ben treballat, d’una forma molt professional, “vam recórrer a l’equip de la facultat de Turisme de la URV per a la redacció tècnica i també es van buscar alguns elements inicials d’estudi que s’havien fet i que mai no s’havien publicat; a més d’alguna altra documentació que s’havia treballat, en altres moments”. Antón s’ha referit a estadístiques, a allò que suposava l’impacte turístic del sector per la demarcació i també per Catalunya; a les pernoctacions, a la tipologia de clients, a l’evolució i a la transformació dels establiments.

Per la seva banda, la vicepresidenta de Càmpings Tarragona i impulsora d’aquest llibre, Berta Cabré, ha explicat que el sector del càmping el conformen empreses familiars. “Així és com ha nascut i així ho expliquen les famílies, algunes de les quals reflecteixen a l’obra com van transformar aquells espais agrícoles que havien heretat dels seus familiars, o bé del seu passat, en espais pel turisme”, assenyala. Cal dir que el càmping va començar amb tendes i caravanes en uns espais amb pocs serveis que han evolucionat fins a les instal·lacions confortables, similars, en alguns aspectes, als resorts del Carib. “Hem volgut que aquesta transformació la puguin explicar cadascun dels establiments, amb fitxes individualitzades”, apunta la vicepresidenta.

Així, el llibre també vol reflectir el moment actual del sector, “bastant dolç”, on el càmping ha guanyat un prestigi i, “a nivell internacional, el reconeixement també hi queda palès”. I, a nivell local, “a poc a poc, també, hi ha un reconeixement social”, diu Cabré.

Segons escriu el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, al pròleg de l’obra “una bona part del turisme inicial de les nostres comarques, si més no a partir dels anys seixanta del segle passat, tenia com a estada principal el càmping, o més ben dit, l’acampada, sovint lliure, ja que la reglamentació del sector, o bé no hi era, o bé la tolerància era prou constatable”. Poblet esmenta els inicis del turisme a Catalunya tal com l’entenem avui en dia, sobretot europeu, que va significar molt per a l’economia, la cultura i les relacions del nostre país amb el món.

Per acabar, Joan Antón ha explicat que el llibre recull els reptes de futur. “Com haurem de plantejar-nos la manera com evolucionem per mostrar que no estem quiets; que el nostre sector està en contínua transformació, perquè el client cada vegada és més exigent i perquè la societat busca noves experiències i, per tant, vol trobar aquestes novetats als nostres establiments”. A més, ha remarcat el valor de l’associacionisme: “Per nosaltres, és molt important, ja que l’Associació de Càmpings sempre ha estat un motor de promoció turística pel nostre propi sector i un motor de cohesió entre els establiments” assegura.

A l’elaboració d’aquesta obra hi han col·laborat, a través del seu testimoni, membres de les diferents juntes directives; el president fundador, Francesc Font de Rubinat; i els Srs. Rosell, Bosch, Siegfried Heinze, Servicios Turísticos Heinze i l’Arxiu Històric de Tarragona. La coordinació ha anat a càrrec d’Anna Frixach, Marta Nel·lo i el Parc Científic de Turisme i Oci de Catalunya. Pel que fa a les imatges, la foto de portada és cedida per Foto Raymond. També hi ha fotografies cedides pels càmpings associats i del fons històric de l’Associació. Els textos i mapes són de Marina Pujol.

Sobre l’Associació de Càmpings de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre

L’Associació de Càmpings de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre, Càmpings Tarragona, forma part de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT) i representa 57 càmpings presents a tot el territori de la província. Tarragona té una llarga i diversificada tradició campista a tota la zona; des dels càmpings de costa que s’estenen per tot el litoral tarragoní -Creixell, Torredembarra, Salou, Cambrils, Mont-roig, Terres de l’Ebre, etc.- fins als càmpings ubicats als entorns naturals de l’interior. www.campingstarragona.es/

Leave a comment

Aquesta entitat està finançada pel Fons Social Europeu com a part de la resposta de la Unió Europea a la pandèmia de COVID-19. Subvenció concedida per a la Contractació laboral de persones de 30 i més anys (SOC-CONT30IMES)