Normalitat al sector turístic de la Costa Daurada

Després que hagin passat uns dies dels fets ocorreguts a Cambrils el passat 18 d’agost, la Federació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT) valora molt positivament la normalitat amb la què s’ha comportat l’activitat turística a la Costa Daurada i la seva ràpida capacitat de reacció. Pel que fa a les possibles conseqüències, Eduard Farriol, president de la FEHT, assegura que “fins al moment han estat mínimes, pràcticament, nul·les, les cancel·lacions de reserves al sector de l’allotjament dels municipis del centre de la Costa Daurada”.

Eduard Farriol i tota la FEHT lamenten profundament els fets ocorreguts a Cambrils i Barcelona i se solidaritzen amb el dolor de les víctimes i familiars, així com reconeixen l’excel·lent actuació de les forces i cossos de seguretat. A més, feliciten a tots els professionals dels establiments turístics i empreses del sector -com les agències de viatges-, per “la professionalitat en donar servei i cobrir totes les necessitats, tant d’informació com de serveis, que els nostres visitants han requerit durant aquests dies”. El president de la FEHT ha volgut destacar “les nombroses mostres d’afecte i suport, trucades i missatges rebuts per part de clients, agències de viatges i touroperadors mostrant interès i preocupació per la situació viscuda”.

De moment, les reserves pel mes de setembre s’estan duent a terme a “un ritme normal i habitual”, assenyala Farriol, tot i que conclou “caldrà estar a l’expectativa si patim les conseqüències a més llarg termini”.

Sense cancel·lacions

Pel que fa a les cancel·lacions de reserves causades pels atemptats de Barcelona i Cambrils en el sector hoteler de Salou, Cambrils i Vila-seca, la Pineda no s’ha detectat un augment significatiu. Així doncs, fins al dia d’avui “es pot valorar que les anul·lacions en hotels a conseqüència de l’atemptat no arribarien ni a l’1%”, afegeix Farriol.

La incidència als establiments de l’Associació de Càmpings de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre ha estat “pràcticament nul·la” comenta Farriol. Tanmateix, “en els primers moments, sí que s’hauria notat una lleu afectació als establiments de Cambrils, amb alguna reserva que va marxar abans de finalitzar l’estada, sobretot en acampada”.

En el sector dels apartaments, segons el president de la FEHT, “la majoria d’associats no ha tingut cancel·lacions; això sí, alguns clients s’han interessat per la seguretat de la zona”. Algun establiment de Cambrils també ha rebut diversos escrits de condol de clients. Altres visitants fidels del sector apartamentístic de la zona han fet arribar les seves mostres de suport tot assegurant que “en cap cas es deixaran vèncer pel terror” i que “l’any que ve continuaran gaudint de la nostra meravellosa regió”.

Resultats positius durant la primera quinzena d’agost

Els responsables dels allotjaments del centre de la Costa Daurada es mostren satisfets amb els resultats obtinguts durant la primera quinzena del mes d’agost. Així, Eduard Farriol, ha informat que “durant aquest període a Salou, Cambrils i Vila-seca, la Pineda les pernoctacions han augmentat un 4% respecte al mateix període de l’any 2016″. En els tres municipis del centre de la Costa Daurada, l’ocupació global -hotels, càmpings i apartaments- ha arribat fins al 92,9% (+0,8 punts respecte al mateix període de l’any anterior).

Segons dades facilitades per l’Observatori del Parc Científic i Tecnològic (PCT) de Turisme i Oci de Catalunya, l’increment en pernoctacions s’ha produït gràcies al creixement del mercat nacional (8,64%), holandès (21,1%) i rus (47,5%). Pel que fa als diferents tipus d’allotjament “podem destacar que l’ocupació dels hotels ha estat del 95%, mentre que càmpings i apartaments han arribat al 89%”.

La FEHT i els Patronats de Turisme: treballant junts per la Costa Daurada

La FEHT, Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona, aglutina el sector empresarial de l’allotjament i la restauració de la província de Tarragona. El seu objectiu principal és satisfer les necessitats dels professionals i les empreses d’aquests sectors, així com promoure l’àmplia i variada oferta d’allotjament existent en aquesta demarcació. Aquesta acció comercial s’executa en una sinergia exemplar entre el teixit empresarial i el sector públic, més concretament amb els Patronats de Turisme de la Diputació de Tarragona Costa Daurada i els Patronats de Turisme de Salou, Cambrils i Vila-seca, la qual cosa representa una col·laboració única a Catalunya.

Integra les següents organitzacions professionals: l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la Província de Tarragona; l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda; l’Associació d’Hotels de Tarragona; l’Associació d’Apartaments Turístics Costa Daurada i Terres de l’Ebre; l’Associació d’Agències de Viatge Receptives de la Costa Daurada i l’Associació de Càmpings de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre. PortAventura World també és soci de la FEHT com a empresa turística estratègica de la zona.

La FEHT està estretament lligada al Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya (PCT) i a la Universitat Rovira i Virgili (URV). Aquesta federació exerceix de nexe entre els empresaris i la innovació i recerca per a la millora de la competitivitat i excel·lència del sector turístic a la província de Tarragona. www.feht-turisme.org

Aquesta entitat està finançada pel Fons Social Europeu com a part de la resposta de la Unió Europea a la pandèmia de COVID-19. Subvenció concedida per a la Contractació laboral de persones de 30 i més anys (SOC-CONT30IMES)