L’ús de la biomassa forestal en calefacció pot superar un estalvi del 60% al sector turístic

‘Com estalviar i ser eficients amb la biomassa en turisme i restauració?’ és el títol de la jornada de caràcter gratuït que ha tingut lloc avui dimecres, dia 30 de maig, a l’Aula Magna de la Facultat de Turisme i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) adreçada a empresaris del sector turístic i restauració. Aquesta jornada, inclosa dins el Projecte “Xarxa de calor de proximitat de la Diputació de Tarragona”, està organitzada per la Unitat de Medi Ambient, Enginyeria Municipal, Salut Pública i Territori de la Diputació de Tarragona i compta amb la col·laboració de diferents entitats, entre elles, la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT).

La biomassa forestal constitueix una alternativa de subministrament de calor que permet cobrir les necessitats de calefacció dels establiments turístics, amb un estalvi econòmic del 60% respecte a altres sistemes o combustibles. Alhora, permet fer una aposta per les energies renovables, reduint les emissions; contribuir a la lluita contra el canvi climàtic i fomentar la mobilització dels recursos forestals locals. Així, l’objectiu d’aquesta jornada és donar a conèixer a les empreses del sector turístic i de restauració els beneficis econòmics i ambientals de l’aprofitament energètic de la biomassa a través de la presentació de casos d’èxit d’aplicació.

El programa d’avui ha inclòs diferents ponències a càrrec de tècnics i especialistes en la matèria com Francesc Primé, Xavier Tondo, Xavier Piñero, Manuel David Zamora i Montserrat Fuguet. A més, hi ha hagut un bloc on s’han exposat diferents casos d’èxit com són els de l’Hotel Flamingo (l’Ampolla), l’Hotel Terradets (Cellers), la Casa rural Palauet del Priorat (Cornudella de Montsant) i el Càmping la Noguera (Sant Llorenç de Montgai).

Han col·laborat en l’organització de la Jornada ‘Com estalviar i ser eficients amb la biomassa en turisme i restauració?’ el Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya; la Facultat de Turisme i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili; la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la Província de Tarragona; l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la Província de Tarragona; l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda; l’Associació d’Hotels de Tarragona; l’Associació d’Apartaments Turístics Costa Daurada i Terres de l’Ebre; l’Associació d’Agències de Viatge Receptives de la Costa Daurada; l’Associació de Càmpings de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre; el Clúster Biomassa Catalunya i el Consorci Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC).

La jornada forma part d’una de les accions sectorials del Pla de difusió i sensibilització que forma part del projecte “Xarxa de calor de proximitat de la Diputació de Tarragona”. Aquest programa té com a objectiu la promoció i difusió de l’ús de la biomassa forestal de qualitat, amb la intenció finalista d’activar la mobilització de recursos forestals procedents del nostre territori que provenen principalment de la gestió forestal sostenible. El projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 (objectiu d’inversió en creixement i ocupació, eix 4).

 

Aquesta entitat està finançada pel Fons Social Europeu com a part de la resposta de la Unió Europea a la pandèmia de COVID-19. Subvenció concedida per a la Contractació laboral de persones de 30 i més anys (SOC-CONT30IMES)