Lleu davallada de pernoctacions durant el 2018 a la Costa Daurada

Després d’un any 2017 de xifres rècord a la Costa Daurada pel que fa al turisme, enguany, el sector turístic ha patit una lleugera davallada en pernoctacions del 3% segons les dades facilitades per l’Observatori Turístic del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya (PCT).

Així, de l’1 de gener al 15 d’octubre, a la Costa Daurada han arribat 4,9 milions de visitants que han realitzat un total de 19,1 milions de pernoctacions. Pel que fa als tipus d’allotjament, els hotels han patit un decreixement del -2,9% en pernoctacions, els càmpings un -3,8%, mentre que els apartaments s’han mantingut estables. L’ocupació mitjana a la zona ha estat del 56,8%.

Pel que fa al comportament dels diferents mercats, el nacional -el més important-, ha generat més de 9 milions de pernoctacions (-5,3%) durant aquest període; el segueix el francès amb gairebé 2,3M de pernoctacions (-1,1%); el britànic ha crescut un 3,3% i n’ha generat 2,2M; el rus 1,2M (-5,3%); l’holandès 1,1M (-5,2%); l’irlandès 796.000 i un creixement del 8,9%; l’alemany 779.000 (+2,7%); el belga 373.000 (-5,7%) i l’italià amb 95.000 pernoctacions (-2,5%).

El president de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT), Eduard Farriol, ha valorat les dades de la temporada turística 2018 com a “bones, ja que són dades similars a les del 2016”. Tot i això, ha manifestat que “cal estar alerta”. A més, ha explicat que l’objectiu ha de ser el de “treballar conjuntament, el sector privat i el públic, per aconseguir un turisme de més qualitat, no hem de seguir centrant-nos en un simple creixement basat en el nombre devisitants”.

Respecte a les principals causes de la davallada d’enguany, Farriol n’ha assenyalat algunes com “la reobertura de destinacions del Mediterrani amb ofertes agressives, la bona climatologia a Europa durant l’estiu, la devaluació de divises com el ruble, touroperadors internacionals amb dificultats o la inestabilitat sociopolítica”.

Finalment, Farriol ha fet una crida a tots els empresaris perquè segueixin invertint en nous establiments i en millorar els actuals amb instal·lacions modernes i més i millors serveis. Al sector públic també li ha demanat que es reactivin les inversions locals aturades per millorar les poblacions i alhora que es treballi per millorar les infraestructures coml’aeroport de Reus, la terminal de creuers, el sistema ferroviari o les carreteres.Farriol, sobre el turisme de qualitat ha explicat que “n’hem sentit a parlar durant molts anys d’aquest tema, si volem un turisme de qualitat, no podem permetre’ns que s’ofereixin allotjaments il·legals, ni que qualsevol cosa sigui un allotjament turístic. Els ajuntaments han de decidir si als seus municipis tot si val o si aposten per la qualitat. Les empreses estem invertint i aquest hivern ho continuarem  fent, però hem de ser tots els que fem un esforç: administracions, comerç, restauració, allotjaments…”.

L’Aeroport de Reus, una infraestructura clau per al turisme de la Costa Daurada, ha augmentat el nombre de passatgers durant aquest any. Així, de gener a setembre, el creixement ha estat del 2,23%, passant dels 909.726 passatgers del 2017, als 930.519 durant el 2018.

Segons ha explicat el president del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Martí Carnicer, el mercal d’on han arribar més viatgers ha estat el Regne Unit, amb gairebé 600.000, un -1,89% menys durant els primers nou mesos de l’any. Procedents d’Irlanda han passat per l’Aeroport de Reus més de 162.000 passatgers, amb un important increment del 19% respecte al mateix  període de l’any passat. El segueixen Països Baixos amb 73.203 passatgers (-1,61%); Bèlgica, 45.202 passatgers (-10,5%); Rússia, 21.107 passatgers (+26,35%); Alemanya, 18.639 passatgers (-2,03%); Polònia, 5.851 passatgers (+1,81%), i Estònia amb 1.535 passatgers (+100%, ja que l’any passat no hi havia vols a aquestpaís).

Aquesta temporada, destaquen l’obertura de noves rutes com, per exemple, la d’Aberdeen (Regne Unit), operada per TUI, que ha estat utilitzada per gairebé 10.000 passatgers. Ryanair també ha ofert un nou vol a Manchester que ha aportat més de 15.000 passatgers i un a Shannon (Irlanda) amb més de 23.000 usuaris. A més, també, s’han afegit tres nous operadors: Easyjet ha transportat més de 17.000 passatgers en la seva nova ruta a Luton; Brussels Airlines, més de 10.000 persones a la capital de Bèlgica i, finalment, Aurinko ha estat l’aerolínia que ha obert un nou mercat inèdit, Estònia, amb més de 1.500passatgers.

Carnicer ha valorat la temporada de l’Aeroport de Reus com a “positiva, seguint el creixement previst i superant el milió de passatgers durant el 2018”, però sobretot n’ha destacat l’esforç realitzat per la Taula Estratègica de l’Aeroport incorporant noves rutes i noves companyies que “ens ajuden per seguir posicionant l’Aeroport de Reus com una de les claus per al sector turístic de la província de Tarragona”.

La FEHT i els Patronats de Turisme: treballant junts per la Costa Daurada

La FEHT, Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona, aglutina el sector empresarial de l’allotjament i la restauració de la província de Tarragona. El seu objectiu principal és satisfer les necessitats dels professionals i les empreses d’aquests sectors, així com promoure l’àmplia i variada oferta d’allotjament existent en aquesta demarcació. Aquesta acció comercial s’executa en una sinergia exemplar entre el teixit empresarial i el sector públic, més concretament amb els Patronats de Turisme de la Diputació de Tarragona Costa Daurada i els Patronats de Turisme de SalouCambrils i Vila-seca, la qual cosa representa una col·laboració única a Catalunya.

Integra les següents organitzacions professionals: l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la Província de Tarragona; l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda; l’Associació d’Hotels de Tarragona; l’Associació d’Apartaments Turístics Costa Daurada i Terres de l’Ebre; l’Associació d’Agències de Viatge Receptives de la Costa Daurada i l’Associació de Càmpings de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre. PortAventura World també és soci de la FEHT com a empresa turística estratègica de la zona.

La FEHT està estretament lligada al Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya (PCT) i a la Universitat Rovira i Virgili (URV). Aquesta federació exerceix de nexe entre els empresaris i la innovació i recerca per a la millora de la competitivitat i excel·lència del sector turístic a la província de Tarragona. www.feht-turisme.org

Aquesta entitat està finançada pel Fons Social Europeu com a part de la resposta de la Unió Europea a la pandèmia de COVID-19. Subvenció concedida per a la Contractació laboral de persones de 30 i més anys (SOC-CONT30IMES)