El president de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda, Xavier Roig, va assistir ahir dijous a la celebració de l’esmorzar col·loqui organitzat per la publicació on-line Alcaldes.eu i El Punt Avui, dedicada a oferir entrevistes i perfils a gestors municipals. L’acte, realitzat a Ohtels Vil·la Romana de Salou, va comptar amb l’assistència del conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila; Joan Aregio, secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat; Pere Granados, alcalde de Salou, i Josep Anton Ferré, rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV), entre molts altres representants polítics municipals, comarcals i del món empresarial i turístic, tant del vessant privat com del públic.
El president dels hotelers creu que és un tema primordial pel sector el fet de com es gestiona, actualment, el tema de recursos obtinguts a través de l’impost turístic, que serveixen, bàsicament, per fer promoció. Roig valora molt positivament la trobada de l’hotel Ohtels Vil·la Romana i coincideix amb els ponents en destacar que cal posar mans a l’obra en moltes de les qüestions que tenen una trajectòria no resolta al llarg del temps, com la desestacionalització.
El president de la Federació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT), Eduard Farriol, i el president de l’Associació d’Apartaments Turístics Costa Daurada i Terres de l’Ebre, Joan Calvet, també van ser presents a l’esmorzar-col·loqui organitzat per Alcaldes.eu i El Punt Avui.
En el decurs de l’acte van sortir a debatre temes tan interessants i claus com la desestacionalització i la modernització. El conseller Vila va assenyalar que era “el moment d’avaluar tots els aspectes positius vinculats a l’activitat turística i també de reconèixer que hi ha aspectes que cal corregir”. En aquest sentit, digué que “al costat de les polítiques de promoció, hem de fer millor gestió, i aquí hem de preguntar als alcaldes si estem gestionant prou bé o només fem promoció”.
Vila va fer referència, inevitablement, a la massificació turística i va fer una crida a la reflexió de la planificació estratègica en matèria de mobilitat i que aquesta qüestió sigui vista com una oportunitat i no com un problema.
El conseller va destacar que calia treballar sota els paràmetres de l’excel·lència i la sostenibilitat, no només a nivell mediambiental, sino també social i territorial. Segons ell, cal “descentralitzar i desestacionalitzar”.
“Estem davant d’una nova generació que ens ha d’incorporar, sense complexes, a la cresta de l’onada de la modernització de les noves oportunitats d’aquesta economia, no col·laborativa, sino digital”, va apuntar el recentment nomenat conseller Vila.
Joan Aregio, per la seva banda, va parlar del fet de poder atenuar l’estacionalitat, entre altres temes, com les crisis a nivell polític mundial i actes terroristes internacionals que han afectat, sens dubte, el turisme a tots nivells. Per Aregio, “l’estacionalitat és un fenòmen generalitzat i atenuar-lo no és senzill”, ja que “l’evolució dels darrers anys ens mostra que no hi ha canvis en la seva reducció i en números absoluts a Catalunya”.
El rector la URV, distingida com a Campus d’Excel·lència Internacional Catalunya Sud, va dir que “la qualitat no és excel·lència, sino que és la millora contínua per tenir un pla cada any”.
La gerent del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Marta Farrero, va destacar la fidelització a nivell turístic que té la Costa Daurada i va fer referència a la sostenibilitat ambiental i econòmica. Altres temes que va apuntar van ser: turisme emergent d’Àsia i el Pacífic, intermediació on-line, venda directa, gestió de la reputació, Big Data, plataformes digitals i turismefòbia.
Begoña Floria, sisena tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Tarragona, consellera de Festes, Patrimoni Històric, Seguretat Ciutadana i Protecció Civil, va fer referència a la seguretat relacionada amb el turisme prestat i a “les responsabilitats de seguretat local que hem de treballar”.
Per la seva banda, l’alcalde de Salou, Pere Granados, va parlar de les necessitats econòmiques que tenen els municipis que viuen de la indústria turística, que suporten una població flotant molt elevada i que requereixen més serveis.
Granados va apuntar la necessitat de “reivindicar una major participació en els tributs de l’Estat i de la Generalitat” i també va assenyalar que “volem treballar sota el prisma de la qualitat a través de la fidelització”, una xifra que a Salou és del 75%.
Pel batlle salouenc és important esdevenir una “destinació de qualitat” i remarca la implantació de Hard Rock com a aposta per a la desestacionalització, així com també les activitats esportives a l’hivern (futbol, golf) que practiquen turistes europeus en unes instal·lacions esportives modèliques.
Granados diu que “Salou té molt a oferir i, en general, a tot el territori, tenim cultura, paisatge, medi ambient, Terres de l’Ebre i Barcelona”. El repte és “crear un paquet turístic entre sector privat i sector públic per començar a comercialitzar”.
Des del sector privat s’ha fet una aposta decidida per la desestacionalització a través de l’esport: golf, cicloturisme, tennis, el futbol i la nàutica.
Salou té una certificació com a destinació esportiva en el món del futbol des de l’any 2013. El Complex Esportiu futbol Salou està tenint gent durant tot l’any de diversos països, no només d’Escandinàvia, sino Islàndia i el nord d’Àfrica, perquè tenen una escola de formació. En aquest sentit, els ponents van apuntar la importància de continuar treballant amb l’oferta com a destinacions de turisme esportiu.
Pel que fa a l’activitat nàutica, la regidora de Turisme de Cambrils i exalcaldessa, Mercè Dalmau, al torn obert de paraules, va destacar-ne la seva importància com a indústria i oferta, i també com a nou repte. “Tenim molt de recorregut i pot ser un complement perfecte com a pol d’atracció i per a la desestacionalització”, va dir. Una afirmació que va ser compartida per l’alcalde de Salou, que va recordar que al desembre de 2016 Salou va recollir la primera certificació d’especialització per a vela lleugera.