L’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda es constitueix com a associació provincial per donar servei als hotels de tota la demarcació

El sector hoteler mundial viu, segurament, la situació més complicada de la seva història a causa de la pandèmia. Aquest fet ha estat un dels detonants que ha provocat que l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda hagi decidit fer un pas endavant i ampliar el seu àmbit d’actuació territorial per donar servei a la resta d’hotels de la demarcació de Tarragona. Així, el passat 27 de maig, durant l’Assemblea General Ordinària de l’Associació Hotelera es va aprovar, per unanimitat, el canvi de nom i la consegüent ampliació territorial. Aquest fet va donar lloc al naixement de la nova Associació Hotelera Costa Daurada i Terres de l’Ebre.

Jaume Orteu, el president que ha dut a terme aquesta evolució, manifesta que “fa més de 32 anys que liderem una part de la indústria turística de la Costa Daurada, recollint sinergies i coneixement dels nostres associats que, fins ara, només eren de Salou, Cambrils i Vila-seca, la Pineda. Però, donada la complexa situació actual i davant la petició de diferents establiments d’altres poblacions, hem decidit créixer i posar tot el nostre know how i serveis a disposició dels hotels de tota la demarcació per ajudar-los a sortir d’aquesta situació amb les millors garanties possibles”.

En relació amb la complexa situació que viu ara el sector hoteler en particular, Orteu recorda que “sense cap mena de dubte tota la indústria hotelera i de l’hospitalitat es troba davant un gran procés de transformació, en molts sentits, que van més enllà de l’aspecte tecnològic i, per tant, és el moment de posar tot el nostre suport i ajuda a l’abast dels hotels de la província en matèries com la innovació, la formació continua, la sostenibilitat mediambiental, la promoció, la representativitat institucional als més alts nivells, els nous marcs jurídics i legals, les tramitacions, la informació i documentació del sector sobre els aspectes més rellevants i actuals, etc.”

A més, amb aquesta evolució, la nova Associació Hotelera també s’ajusta a la realitat de la província de Tarragona adoptant les seves dues marques turístiques -Costa Daurada i Terres de l’Ebre- a la denominació. Orteu afegeix que “és un canvi natural; entre tots hem d’ajudar a donar més rellevància a les nostres marques turístiques que, de fet, són les importants i les que tenen en compte els nostres visitants quan planifiquen les seves vacances. A més, és on s’inverteixen més recursos en promoció. Per tant, cal donar-hi tot el suport possible”. Orteu finalitza emfatitzant que “són dues marques turístiques que ens representen a tot el sector turístic i que aporten sinergies molt positives”.

Per disposar d’un àmbit d’actuació més proper al territori, l’Associació Hotelera Costa Daurada i Terres de l’Ebre tindrà diferents delegats amb representació a la junta. Així, les diferents zones amb representació seran la Costa Daurada Nord, la Costa Daurada Centre, les Terres de l’Ebre i les comarques d’interior. Orteu matisa que “la nostra voluntat és integradora i de servei, amb tots els canvis que estem patint, creiem que anant tots junts i units, serem més forts i el sector hoteler de la província de Tarragona tindrà més opcions per sortir-se’n”.

L’Associació Hotelera en xifres

La recentment creada Associació Hotelera Costa Daurada i Terres de l’Ebre ja compta amb 98 establiments hotelers associats amb una mitjana de 230 habitacions/hotel. Així doncs, ja representa més de 55.000 places hoteleres; el 85% del total de la província. Sobre aquestes dades, Orteu assenyala que “fins ara, representàvem a tota la planta hotelera de Salou, Cambrils i Vila-seca, la Pineda. A més, teníem hotels associats d’altres poblacions. Eren ja massa hotels de la resta de demarcació els que volien formar part de la nostra associació, per això, hem fet el canvi als nostres estatuts. Davant d’aquesta petició reiterada, hem estat proactius i hem decidit expandir-nos amb la voluntat de seguir sumant establiments”. Amb tot, representants de l’Associació Hotelera Costa Daurada i Terres de l’Ebre iniciaran una campanya de comunicació per explicar els serveis a la resta d’hotels de la demarcació per tal que, si ho consideren interessant, es puguin sumar al projecte.

Actualment, els hotels que formen part de l’Associació Hotelera generen més de 13.500 llocs de treball directes. Durant el 2019 van allotjar més de 3,1 milions de visitants (el 56% del total que van visitar la demarcació de Tarragona) i tots ells van fer més d’11 milions de pernoctacions (el 52,4% del total de les realitzades a Tarragona). Respecte als professionals que treballen als hotels, Orteu també ha volgut enviar un missatge “som conscients que molts d’ells fa més de 18 mesos que no poden treballar a causa de la pandèmia. Des de l’Associació Hotelera també estem al costat del col·lectiu professional, sense ells els hotels no són res. Estem oferint més cursos i formació que mai”.

Orteu, respecte als associats actuals ha informat que “som heterogenis com el nostre sector, hi ha associats de totes les categories (de 5 estrelles, fins a hostals), de totes les mides (des d’hotels de 700 habitacions, fins a hotels amb menys de 100) i de les grans cadenes que operen al territori com Best Hotels, Oh!tels, H10 Hotels, 4R Hotels, Meliá, Golden Hotels, PortAventura Hotels…, fins a hotels independents i de propietat familiar. El nostre principal objectiu és servir-los i representar-los a tots”.

Aquesta entitat està finançada pel Fons Social Europeu com a part de la resposta de la Unió Europea a la pandèmia de COVID-19. Subvenció concedida per a la Contractació laboral de persones de 30 i més anys (SOC-CONT30IMES)