L’Associació d’Apartaments Turístics de la demarcació de Tarragona presenta al·legacions contra l’ordenança de Vandellòs i Hospitalet de l’Infant

Davant la proliferació de normatives municipals que pretenen regular els Habitatges d’Ús Turístic (HUT) als municipis de la demarcació de Tarragona, l’Associació d’Apartaments Turístics (AAT) de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre ha presentat al·legacions a l’ordenança municipal reguladora dels habitatges d’ús turístic de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant publicada el passat 9 de febrer al BOPT (Butlletí Oficial de la Província de Tarragona). Cal recordar que l’AAT ja ha presentat una demanda contra l’Ajuntament de Roda de Berà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i està preparant les al·legacions contra l’ordenança de Salou.

Tal com recorda Joan Calvet, president de l’AAT, “el nostre sector ja està regulat, qui marca la normativa és la Generalitat de Catalunya amb el decret 75/2020. Així doncs, totes aquestes ordenances municipals que estan creant entren en contravenció. Alguns Ajuntaments volen regular el que no els hi pertoca a través d’ordenances municipals”. A més, afegeix que “detectem que hi ha una tendència en diferents consistoris d’arreu de Catalunya que es dediquen a copiar-se la normativa entre ells i aquestes sempre s’excedeixen, a més de tenir deficiències amb generalitats i extensions que poden ser arbitràries i perilloses”.

El cas de l’ordenança reguladora de Vandellòs i Hospitalet de l’Infant

Calvet ha explicat que hi ha diversos punts de l’ordenança reguladora dels HUTS de Vandellòs i Hospitalet de l’Infant que “no respecten les excepcions normatives que venen imposades pel Decret 75/2020 i que són d’obligat compliment”. Així, per exemple, en destaca “la divisió en zones i els percentatges de limitació, tant a Vandellòs com a les diferents zones d’Hospitalet, no apareixen justificades ni suportades per criteris clars i objectius, resultant arbitraris (els marges van des del 5% d’HUTS en certes zones fins el 40% respecte el parc total en d’altres). A més, la nova normativa “també trenca amb la idea de comunicació prèvia tal i com està regulada a la normativa superior. De forma incoherent i poc clara afegeix controls previs a l’inici de l’activitat, supervisa autoritzacions que no estan a la normativa i duplica tràmits en administracions diferents que ataquen a l’activitat econòmica”.

L’Associació d’Apartaments Turístics de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre també qüestiona la normativa de l’Ajuntament pel seu sistema d’obligacions que s’imposa als titulars i gestors d’HUTS: “una vigilància desmesurada, un control a vegades incompatible amb la protecció constitucional de domicili i l’assumpció més pròpia de cossos policials que de subjectes particulars”, destaca Calvet. També es qüestiona el sistema de regulació d’infraccions i de sancions, on hi regeixen aspectes innovadors no contemplats per la normativa. Així els empresaris afirmen que “es trenca amb el principi de prohibició de doble valoració i sanció i algunes previsions són més gravoses que els de la normativa superior”.

Calvet conclou assegurant que “la vocació de la nostra associació és estar al costat dels nostres empresaris associats i aquestes noves ordenances que alguns municipis com Roda de Berà, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant o Salou han tramitat o estan en fase de fer-ho, no ordenen la pràctica del sector, sinó que impedeixen aspectes de manera injustificada i, a més, ho fan sense rigor tècnic i contravenint la normativa general.”

L’ordenança reguladora de Roda de Berà al TSJC

L’Ajuntament de Roda de Berà va ser el primer de la demarcació de Tarragona que va aprovar definitivament amb la publicació al BOP Tarragona el 29 de juliol de 2022 una ordenança reguladora dels habitatges d’ús turístic per al seu municipi. L’Associació d’Apartaments Turístics de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre va presentar un recurs contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra aquesta ordenança. Més concretament, s’ha demanat que s’impugnin 16 articles: el 3.6, 4.1.II, 5.5, 10, 12, 14, 17, 21, 22, 23, 24, 25, 27, 32 i 37.

L’equip jurídic de l’AAT ja ha començat a estudiar l’ordenança municipal aprovada recentment per l’Ajuntament de Salou i, ben aviat, també presentarà les al·legacions corresponents.

 

Aquesta entitat està finançada pel Fons Social Europeu com a part de la resposta de la Unió Europea a la pandèmia de COVID-19. Subvenció concedida per a la Contractació laboral de persones de 30 i més anys (SOC-CONT30IMES)