Davant la proliferació de normatives municipals que pretenen regular els Habitatges d’Ús Turístic (HUT) als municipis de la demarcació de Tarragona, l’Associació d’Apartaments Turístics (AAT) de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre ja ha presentat la primera demanda contra l’Ajuntament de Roda de Berà i està preparant-ne una altra contra el de l’Hospitalet de l’Infant.
Tal com indica Joan Calvet, president de l’AAT, “darrerament alguns Ajuntaments volen regular el que no els hi pertoca a través d’ordenances municipals. El nostre sector està regulat per la Generalitat de Catalunya i totes aquestes normatives municipals que estan creant entren en contravenció de la normativa de la Generalitat (Decret 75/2020). A més, tenen deficiències en molts aspectes, bé excedint el contingut de la normativa o bé amb generalitats i extensions que poden ser arbitràries i perilloses”. Calvet continua assegurant que “la vocació de la nostra associació és estar al costat dels nostres empresaris associats i aquestes noves ordenances que alguns municipis com Roda de Berà, l’Hospitalet de l’Infant i Salou han tramitat o estan en fase de fer-ho, no ordenen la pràctica del sector, sinó que impedeixen aspectes de manera injustificada i, a més, ho fan sense rigor tècnic i contravenint la normativa general.”
L’ordenança reguladora de Roda de Berà
L’Ajuntament de Roda de Berà ha estat el primer de la demarcació de Tarragona que va aprovar definitivament amb la publicació al BOP Tarragona el 29 de juliol de 2022 una ordenança reguladora dels habitatges d’ús turístic per al seu municipi. L’Associació d’Apartaments Turístics de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre ha presentat un recurs contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra aquesta ordenança.
Més concretament, tal com explica Calvet “hem demanat que s’impugnin 16 articles: el 3.6, 4.1.II, 5.5, 10, 12, 14, 17, 21, 22, 23, 24, 25, 27, 32 i 37”. Sobre algun d’aquests articles Calvet assegura que “el desconeixement del sector i l’expansió normativa fa que es demanin coses que s’aparten clarament de la realitat mercantil i jurídica, com passa amb els rètols informatius (art. 10), la personació en terminis brevíssims (art. 12), o la permanent vigilància sobre els clients i cada apartament que ataca, precisament, la intimitat d’aquests espais i els seus hostes (art. 17)”.
A més, Calvet explica que “molts d’aquests articles tenen imprecisions molt importants que s’acaben traslladant a qüestions d’inspecció (art. 21) i el seu eventual procediment sancionador (arts. 22 i següents) que, en sustentar-se en preceptes oberts, que van en contra del que diu la normativa superior (i que l’ordenança ha de respectar), i en incloure aspectes que no tenen proporcionalitat ni sentit en la pràctica habitual del sector, acaben per ser una mescla entre còpia de llei (la de turisme del 2002) i una concatenació de desproporcions en matèria sancionadora.”
L’equip jurídic de l’AAT ja ha començat a estudiar l’ordenança municipal aprovada recentment per l’Ajuntament de l’Hospitalet de l’Infant i, ben aviat, també presentarà les al·legacions corresponents davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. A més, també estan a l’expectativa de la publicació de l’ordenança de Salou per estudiar-la.
L’experiència de Girona
Calvet també ha explicat que “els Ajuntaments de la demarcació de Girona fa més temps que han intentat iniciar la regulació municipal del sector dels apartaments i habitatges d’ús turístic, però l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona també ha presentat diverses al·legacions i recursos contenciosos i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ja els hi ha donat la raó. Així doncs, tot i que no ens agrada haver d’anar als Tribunals contra els nostres Ajuntaments, ho hem de fer per tal de defensar-nos davant de normatives arbitràries que estableixen obligacions incoherents i poc fonamentades”.
Sobre l’Associació d’Apartaments Turístics de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre
L’Associació d’Apartaments Turístics (AAT) de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre, fundada el 1977, forma part de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT). En l’actualitat l’AAT representa a més de 80 empreses i professionals del sector d’apartaments, que ofereixen la seva oferta legalitzada d’apartaments turístics, a tot el territori, un global de més de 5.000 allotjaments i 24.734 places, distribuïts al llarg de tota la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre.
Des de l’AAT es dóna suport a totes les seves empreses associades i s’ofereixen serveis com: assessorament jurídic, fiscal i laboral, intercanvi d’opinions, informació i experiències, tramitació de documents, tramitació de peticions de demandes de lloguer, formació per als associats, promoció dels associats, convenis amb empreses externes, estadístiques d’ocupació, presència a fires de turisme d’Europa per a professionals, etc.