La gamificació, per millorar la fidelització i engagement amb els usuaris i poder segmentar

Una seixantena de professionals del sector turístic han van participar el passat dia 5 d’octubre a la jornada ‘La Gamificació. Eina estratègica per al turisme?’, organitzada pel Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya, el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona i la Facultat de Turisme i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili.

La jornada fou inaugurada per Jesús Angla, vicedegà de la Facultat de Turisme i Geografia de la URV, i Marta Farrero, directora tècnica del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, qui va explicar que l’esdeveniment tenia per objectiu “analitzar com es pot aplicar la gamificació per convertir aquesta tendència tecnològica en una eina estratègica per al turisme”.

A la jornada es va incidir en que quan es parla de gamificació no es tracta només de tecnologia. En aquest sentit, Oscar García-Pañella, soci i consultor en Gamification a Cookie Box i director acadèmic del Grau en Videojocs i Jocs Apli ats a ENTI (UB), va assenyalar que és un camp transversal relacionat amb la narrativa de les històries, l’estètica i l’art, i les regles del disseny de jocs.

García Pañella va destacar també que tots som jugadors i ho som de diferents tipus, així que a l’hora de pensar en jocs i gamificació cal tenir en compte aquesta diversitat i “pensar coses per a què s’ho passi bé cada tipus de jugador”.

La taula col·loqui amb empreses especialitzades, dinamitzada per Montserrat Peñarroya, Directora de Quadrant Alfa, Research Institute, ha comptat amb Javier Pons, CEO d’Unsheeping; Miguel Àngel Santos, CEO de Hooptap; Ignacio Rojo, Director Tècnic de Deusto Sistemas; i Rafael de Villasante, Arquitecte i director d’Iternatura.

Els ponents van coincidir en que la gamificació consisteix a aconseguir generar experiències positives als usuaris per motivar-los a realitzar accions que volem que facin i que no fan, i d’aquí la importància del relat que es construeix.

Com a reptes per posar en marxa estratègies gamificades es va destacar la necessitat de col·laboració de tots els agents implicats d’un territori o projecte, la manca de digitalització d’algunes empreses i la necessitat de generar demanda, encara que en aquest aspecte final hi ha ajudat el cas de PokemonGo dels darrers mesos.

Tots els ponents van coincidir a assenyalar les dades, big data i small data, que proporciona l’aplicació de la gamificació per conèixer el perfil dels usuaris, el seu comportament i fins i tot els desplaçaments que realitzen. La gestió de les dades que s’obtenen de les app, plataformes i campanyes, aporta un gran coneixement sobre els clients i turistes, per segmentar-los i millorar accions futures.

De cara a les empreses turístiques es va assenyalar que la gamificació és una bona eina per aportar solucions en els àmbits de la fidelització, la formació i el màrqueting.

A la segona taula rodona es van conèixer diverses experiències d’aplicació de la gamificació al sector turístic per part de destinacions turístiques com la Rioja, a càrrec d’Eduardo Rodríguez Osés, Director General de Cultura i Turisme del Gobierno de La Rioja; de recursos de patrimoni per part d’Agustí Vericat Gonzàlez, Tècnic de Turisme/ Patrimoni de l’Ajuntament d’Ulldecona i Director del Centre d’Interpretació d’Art Rupestre Abrics de l’Ermita; de rutes enoturístiques a càrrec de Francesc Palau, Responsable de Comunicació i Màrqueting de La Carretera del Vi; i d’empreses per Cristina Singla Font, CEO de Netsense, amb el cas de Viajes Carrefour.

Es van presentar casos d’app per a museus i rutes, campanyes de màrqueting, jocs a les xarxes socials, jocs de preguntes i d’estratègia o realitat augmentada, que s’utilitzen per millorar l’experiència i el coneixement dels visitants, per captar informació del perfil dels visitants i millorar les bases de dades, per incentivar la realització d’activitats i per incrementar la interacció, engagement i fidelització amb les marques.

La jornada es va tancar amb la presentació als assistents, per part de Joan Borràs, responsable de Tecnologia del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci, del motor de gamificació per a Costa Daurada i Terres de l’Ebre en la que aquest parc científic està treballant juntament amb el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.

http://www.pct-turisme.cat/cat/noticia.php?ENLACE=http://www.pct-turisme.cat/intranet/node/1359

 

 

Aquesta entitat està finançada pel Fons Social Europeu com a part de la resposta de la Unió Europea a la pandèmia de COVID-19. Subvenció concedida per a la Contractació laboral de persones de 30 i més anys (SOC-CONT30IMES)