La FEHT se suma a la CEHAT per demanar que no es penalitzi les empreses en ERTO que encara no treballin

El Govern Espanyol ha presentat recentment una proposta als interlocutors socials per prorrogar els ERTO més enllà del 31 de maig que comporta un canvi de condicions. Aquestes modificacions contemplen la tornada obligatòria dels fixos discontinus i la incentivació de les contractacions enfront de la penalització dels treballadors que es mantinguin en ERTO. Per a la Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics (CEHAT) i la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT) és essencial que es prolonguin els ERTO i s’incentivin les contractacions. No obstant això, les patronals denuncien que es penalitza a aquelles empreses que, per impediment de treball, han de mantenir encara en ERTO a la seva plantilla.

La CEHAT i la FEHT assenyalen que, en un moment encara molt crític per al sector turístic, assumir aquests canvis seria inviable i la seva aplicació suposaria el tancament d’una gran part de l’empresariat hoteler.

Pel que fa a la tornada obligatòria dels fixos discontinus, les patronals apunten que una part dels hotels estan tancats, sense activitat i sense una previsió clara a curt termini de recuperació de l’activitat ni d’obertura total o parcial, de manera que resulta impossible incorporar a tots els treballadors en ERTO l’1 de juny. Per això, tant la CEHAT com la FEHT, sol·liciten que hi hagi una prolongació dels ERTO i que s’operi segons el fixat als diferents convenis col·lectius.

D’altra banda, la Confederació i la Federació tarragonina sol·liciten al Govern Espanyol que se segueixi protegint en igualtat de condicions a tots els treballadors que continuen en ERTO, tant d’allotjaments hotelers com d’extrahotelers, balnearis i càmpings. “Aplaudim que es bonifiqui als treballadors que es treguin de l’ERTO, el que no es pot permetre és que es penalitzi a aquelles empreses que es veuen obligades a romandre tancades i que, per tant, han de mantenir els seus treballadors en ERTO. Cal protegir molt especialment als empleats que no poden treballar”, apunta la patronal CEHAT. En aquest sentit, els hotelers recorden que hi ha empreses que fa molt de temps que paguen la Seguretat Social dels seus treballadors amb els hotels tancats.

“En un partit de futbol, ​​quan s’arriba a la pròrroga, es mantenen les condicions, però el Govern Espanyol preveu canviar-les i enviar-nos directament als penals. L’Executiu té als llançadors equipats amb els passaports verds, les vacunes, les limitacions de mobilitat, el fet de no haver tancat encara convenis amb països fora de l’àmbit europeu (com pot ser el Regne Unit), etc. No obstant això, nosaltres, els hotelers, estem a la porteria desproveïts d’equipació (ni bons turístics, ni l’IMSERSO, ni carències hipotecàries…). Des de la CEHAT i la FEHT demanem jugar una pròrroga en les mateixes condicions que teníem fins llavors amb els ERTO. Si ens equivoquem exonerant als treballadors que surten de l’ERTO, les empreses no sobreviuran i correm el risc de provocar la ruïna d’una gran part de l’empresariat hoteler”, apunta Jorge Marichal, president de la CEHAT.

Per les dues patronals, el sector turístic espanyol veu unes importants possibilitats de recuperació, només si el comparem amb l’any 2020 (el pitjor de la sèrie històrica). Tot i això, apunten que les millors previsions estimen que aquest any el sector estarà al voltant del 50 o 55% de la seva activitat respecte al 2019, el que fa que hi hagi molts segments de mercat que no es puguin reactivar per falta de demanda.

La Confederació i la Federació tarragonina emfatitzen que, tot i que els empresaris volen obrir, molts es veuen impossibilitats per la falta de clients o de mercats estratègics, com poden ser els mercats llunyans, els incentius, els congressos, la manca d’activitat de molts operadors turístics i aerolínies. En línia amb això, Jorge Marichal subratlla que “l’empresari necessita incentius i el millor incentiu de tots és que tornin les condicions normals per poder treballar i aquestes condicions no hi són. En aquests moments, si no podem treballar és per falta de capacitat, no per falta de ganes. No comptem encara amb el Passaport Sanitari Digital, encara no estan oberts tots els països, comptem amb una baixada del 70% dels turistes internacionals respecte al 2019… pel que fa les condicions d’impediment o limitació no han canviat i tampoc poden fer-ho ara les condicions dels ERTO”.

Per fer front a aquesta situació, la CEHAT i la FEHT sol·liciten utilitzar ajudes en paral·lel a l’ampliació dels ERTO, com la reactivació de la mobilitat aèria i dels mercats exteriors, l’acceleració del ritme de vacunació, l’articulació del Passaport Sanitari Digital, la reactivació dels viatges de l’IMSERSO, la creació de bons turístics i l’ampliació de terminis i reformulació de les sol·licituds de les carències hipotecàries, entre d’altres.

Aquesta entitat està finançada pel Fons Social Europeu com a part de la resposta de la Unió Europea a la pandèmia de COVID-19. Subvenció concedida per a la Contractació laboral de persones de 30 i més anys (SOC-CONT30IMES)