La FEHT reclama mesures per a la supervivència del sector turístic

El sector turístic de la província de Tarragona ha estat totalment tancat durant els primers sis mesos de l’any i els mesos de juliol i agost no s’han complert les expectatives generades a causa dels rebrots, confinaments, les advertències internacionals a no visitar Espanya i les quarantenes imposades als visitants estrangers.

Així doncs, Berta Cabré, presidenta de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT) ha valorat que “aquest ha estat el pitjor any de la història per al nostre sector, som conscients que hi ha una pandèmia mundial, però també sabem que el turisme és el principal motor socioeconòmic de la província de Tarragona, així doncs, necessitem mesures que ens ajudin a afrontar el 2021 amb unes mínimes garanties, hi ha molta gent que depèn del turisme, tant directament com indirectament”.

Així, des de la FEHT, se sumen a les peticions fetes per la Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya (CONFECAT) -l’entitat que agrupa les principals associacions turístiques a Catalunya- i la Confederación Española de Hoteles y Alojamientos Turísticos (CEHAT) -la gran patronal sectorial a nivell estatal- on es reclama la creació d’un pla de xoc per abordar la recuperació del turisme, així com un implantar un pla de reactivació del turisme amb mesures sanitàries, laborals i fiscals concretes i de màxima urgència.

Més concretament les mesures que es sol·liciten des de totes les patronals sectorials són:

En l’àmbit laboral, es reclamen uns ERTO específics per al sector que permetin l’entrada i sortida de treballadors en funció de la conjuntura turística i que comptin amb una exoneració total de la Seguretat Social dels que es queden dins de l’ERTO, no dels que surten, ja que, si un empresari treu a un treballador de l’ERTO, es considera que ho fa perquè està generant recursos per pagar el seu salari. Per tant, l’ajuda s’ha d’oferir als treballadors que romanen dins de l’ERTO i deixar a responsabilitat de l’empresari assumir el cost dels treballadors que es reincorporen a la seva activitat. A més, aquests nous ERTO han d’estar actius, com a mínim, fins a la Setmana Santa de 2021 per tal de garantir que les empreses tinguin marge per arribar fins a aquesta data.

En matèria de salut, es considera fonamental l’establiment de mesures com el passaport sanitari digital o solucions similars que permetin la traçabilitat del client durant la seva estada al destí i identificar riscos i vulnerabilitats durant la seva estada, facilitant la seva localització i aïllament en cas de necessitat. Així mateix, s’aposta per a la realització de proves i test als turistes que arriben a Espanya.

En matèria fiscal, es sol·licita que s’articuli l’exoneració d’alguns impostos que graven l’activitat, tant a nivell local, com autonòmic per a aquest exercici 2020, com és el cas de l’IBI (Impost sobre Béns Immobles), les taxes municipals, l’Impost sobre activitats Econòmiques, etc., que, per les seves característiques, representen un elevat cost per a les empreses en un context de pràcticament zero ingressos a causa de la mínima activitat turística.

Berta Cabré conclou que “ara ja no podem esperar més, no podem seguir improvisant, el 2020 ja el donem per acabat, ara cal pensar en el 2021 i està en joc la supervivència del sector turístic a la nostra província. No ens podem permetre fallar. Els empresaris tenim una enorme responsabilitat i ganes de seguir endavant malgrat tot el que està succeint, però necessitem que totes les Administracions apliquin mesures que ens permetin reobrir amb garanties un cop acabi la pandèmia”.

Leave a comment

Aquesta entitat està finançada pel Fons Social Europeu com a part de la resposta de la Unió Europea a la pandèmia de COVID-19. Subvenció concedida per a la Contractació laboral de persones de 30 i més anys (SOC-CONT30IMES)