La Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT) -l’entitat que representa el 90% de les places d’allotjament de la demarcació- davant l’imminent increment de l’Impost sobre les estades en establiments turístics de Catalunya que entrarà en vigor el pròxim 1 d’octubre reclama una nova moratòria a causa de la situació d’afectació per la insuficient demanda que viu encara el sector.
Berta Cabré, presidenta de la FEHT, anuncia que “el sector turístic encara no hem recuperat les dades de pernoctacions del 2019, aquest any no ha estat positiu. Per tant, considerem que no és moment d’apujar aquest impost que penalitza directament als clients que realitzen les pernoctacions als allotjaments reglats”. A més, afegeix que “ara mateix seguim necessitant ajudes per part de les administracions públiques per poder sobreviure fins que, esperem i desitgem que a la primavera 2022, treballem amb normalitat. Així doncs, ara mateix no ens trobem en una situació com per augmentar els impostos”.
L’increment aprovat per la Generalitat és d’un 30%, així a la demarcació de Tarragona una família de 4 persones amb fills majors de 15 anys que s’allotgi una setmana en un hotel de 4 estrelles haurà de pagar 33,6 euros en concepte d’impost per la seva estada. En el cas que s’allotgin en un hotel de 5 estrelles, pagaran fins a 84 euros. Cabré considera que “davant de la forta davallada de la demanda causada per la pandèmia hem hagut de baixar preus i flexibilitzar moltíssim les condicions i ara resulta que el nostre preu quedarà penalitzat per més impostos. Ja estem a la temporada de tardor i hivern i serà molt complicada. Considerem que encara no ens trobem en una situació de recuperació per aplicar aquest augment.”
La Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT), conjuntament amb la Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya (CONFECAT) -l’entitat empresarial que agrupa i representa a les principals associacions i federacions d’allotjament turístic, de restauració i turístiques de Catalunya- va sol·licitar l’abril de 2020 a la Generalitat de Catalunya un plec de mesures per a la supervivència del sector turístic, una d’elles era la supressió durant 24 mesos d’aquest impost. Finalment, aquesta petició feta pel sector no s’ha dut a terme i l’Impost sobre les estades en establiments turístics ha estat sempre vigent.