La Costa Daurada encara la temporada turística del 2018 amb incertesa

FITUR -Fira Internacional de Turisme- és l’escenari d’una de les principals convocatòries del sector turístic que es duen a terme aquests dies a Madrid, on la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT), conjuntament amo els Patronats de Turisme de la Diputació de Tarragona Costa Daurada i els Patronats de Turisme de Salou, Cambrils i Vila-seca, la Pineda, ha presentat les dades turístiques de l’and 2017 i ha fet la seva previsió per enguany.

Sobre el 2017, tal com es va preveure, cal dir que ha estat un any rècord amb gairebé 6 milions de visitants a la província de Tarragona i més de 22,2 milions de pernoctacions, la qual cosa ha representat un increment del 5% respecte de l’any 2016. Aquestes són algunes de les dades aportades per la FEHT, un cop publicat l’informe de l’any turístic 2017 elaborat per l’Observatori del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya.

Per a aquest, 2018 segons Eduard Farriol, president de la FEHT, “ens enfrontarem, com a sector, a un mercat que es veurà afectat per diferents factors d’entorn molt significatius: la irrupció d’ofertes extremadament competitives de destinacions com Turquia, Tunísia o Egipte, la inestabilitat política al nostre territori, els canvis profunds -per exemple, el Brexit- en mercats estratègicament clau per a nosaltres, com el britànic, etc.” Així doncs, per tal de fer front a aquests factors, des de la FEHT i el sector públic, seguiran apostant per la promoció de la destinació, tant en l’àmbit nacional com l’internacional.

Promoció i dinamització de la destinació

La FEHT, conjuntament amb els Patronats de Turisme de la Diputació de Tarragona Costa Daurada i els Patronats de Turisme de Salou, Cambrils i Vila-seca, faran un esforç important per promocionar nacionalment i internacionalment la Costa Daurada, tant els seus atractius com els establiments d’allotjament, durant el 2018.

L’esdeveniment més destacat es produirà al maig. S’ha programat un viatge on uns 200 agents de tot l’Estat visitaran i descobriran d’una forma diferent la Costa Daurada durant un cap de setmana per conèixer-la de primera mà i, així, posteriorment poder-la recomanar als seus clients. Es preveu que els visitants experimentin, tant en visites culturals, gastronòmiques o d’oci a través de diferents atractius de la zona i que també visitin per terra i mar les poblacions més turístiques com Salou, Cambrils i Vila-seca, la Pineda. Properament, es donaran a conèixer més detalls sobre aquest esdeveniment que no s’ha fet mai amb aquest format a la Costa Daurada.

A més, empresaris i sector públic, conjuntament, també participaran en diferents fires internacionals, presentacions a touroperadors i agents de viatges i workshops professionals a França, Alemanya, Regne Unit, Irlanda, estats bàltics, Rússia i d’altres països de l’Europa de l’Est, com Ucraïna o Bielorússia. Per aquest 2018, també s’introduiran les formacions sobre la Costa Daurada a través d’e-learning a professionals de touroperadors i agents de viatge de diferents països europeus.

Farriol, assumeix que “per seguir creixent, cal que continuem apostant per la promoció conjunta amb el sector públic de la nostra destinació, però, a més, cal que innovem; per això, enguany, tenim diverses novetats també en els formats de promoció turística”.

Inversions empresarials i municipals

Enguany, tant els establiments hotelers, com els apartaments i els càmpings de la Costa Daurada, així com els municipis de Salou, Cambrils i Vila-seca seguiran invertint per millorar les seves instal·lacions, la qualitat i els serveis que ofereixen als visitants.

Eduard Farriol, ha explicat que les principals novetats i inversions del sector privat se centraran en millores i renovacions, com per exemple, reformes integrals per pujar la categoria d’hotels de 3 a 4 estrelles; renovació de bungalows en càmpings; modernització del mobiliari dels apartaments; noves piscines, instal·lacions aquàtiques, àrees esportives i infantils; renovacions de zones comunes i equipaments o tasques de manteniment per tal que els establiments estiguin a l’última per rebre a “uns visitants cada cop més exigents”. A més, ha afegit que “si volem fidelitzar els nostres turistes, cada any han de veure novetats, tant en serveis com en instal·lacions”.

Valoració de l’any turístic 2017

Finalment, un cop tancat l’any turístic, s’ha confirmat que el 2017 ha estat un any beneficiós pel sector a la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre. Així, s’ha produït un augment de les pernoctacions als establiments reglats -hotels, apartaments turístics i càmpings- d’un 5% respecte al 2016. En total, les pernoctacions turístiques realitzades a la província han estat de 22.225.027 d’un total de 5.959.530 turistes que han visitat la zona al llarg de l’any, basant-se en les dades de l’Observatori del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya, amb seu a Vila-seca. Més concretament, a la Costa Daurada, per primer cop s’han superat els 20,6 milions de pernoctacions amb un creixement de 5% respecte de l’any anterior. Als municipis que reben més turistes, els del centre de la Costa Daurada, és a dir, Salou, Cambrils i Vila-seca, la Pineda, l’augment també ha estat del 5% i s’ha arribat als 12,1 milions de pernoctacions.

Per mercats, els estudis mostren que l’espanyol segueix sent el mercat més important de la Costa Daurada. Així ha tingut un augment de l’1,28% i ha superat els 10 milions de pernoctacions; el segon mercat per nombre de visitants i pernoctacions és el francès, que el 2017 ha crescut un 1,32% i un total de 2.452.000 pernoctacions; el britànic es posiciona com el tercer mercat, ha decrescut un -4,6% i ha finalitzat amb 2.255.000 pernoctacions; enguany, en quarta posició es troba el mercat rus amb un creixement del 27,4% i 1.328.000 pernoctacions; el segueix l’holandès, aquest ha crescut un 10,9% i ha comptat amb 1.271.000 pernoctacions; el mercat alemany també ha crescut un 11,8% amb 813.000 pernoctacions i, finalment, el mercat irlandès també ha tingut un important creixement amb un 20,3% i 740.000 pernoctacions. Altres mercats que també han registrat creixements han estat el belga amb un 0,74% -ocupa la setena posició amb 406.000 pernoctacions-; l’italià -vuitena posició amb increment del 18,3% i 104.000 pernoctacions-; el portuguès amb 88.000 pernoctacions i +34,6% i, finalment, el nord-americà amb 57.000 pernoctacions i un increment del 37%. Per tipus d’allotjament, els hotels han augmentat les pernoctacions en un 7%, els càmpings un 4% i els apartaments un 2%.

Finalment, l’ocupació mitjana anual del sector turístic de la Costa Daurada ha estat d’un 58,4%, la qual cosa representa un augment d’1,6% punts respecte al 2016. La mitjana de pernoctacions de cada visitant s’ha mantingut en les 3,8 nits d’estada. Eduard Farriol ha conclòs que “veníem d’un any 2016 molt bo i el 2017 també ha estat satisfactori, sobretot perquè ha estat molt complicat pels imprevistos que hem patit, com per exemple, la pujada sobtada a la taxa turística als apartaments turístics; la turismefòbia; el continu creixement de l’allotjament turístic il·legal i no reglat; els atemptats; la inestabilitat política…” El president de la FEHT afirma que “tots els esforços en promoció i les inversions per millorar l’oferta d’allotjament i per oferir nous productes i serveis segueixen donant els seus fruits.”

 La FEHT i els Patronats de Turisme: treballant junts per la Costa Daurada

La FEHT, Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona, aglutina el sector empresarial de l’allotjament i la restauració de la província de Tarragona. El seu objectiu principal és satisfer les necessitats dels professionals i les empreses d’aquests sectors, així com promoure l’àmplia i variada oferta d’allotjament existent en aquesta demarcació. Aquesta acció comercial s’executa en una sinergia exemplar entre el teixit empresarial i el sector públic, més concretament amb els Patronats de Turisme de la Diputació de Tarragona Costa Daurada i els Patronats de Turisme de Salou, Cambrils i Vila-seca, la qual cosa representa una col·laboració única a Catalunya.

Integra les següents organitzacions professionals: l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la Província de Tarragona; l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda; l’Associació d’Hotels de Tarragona; l’Associació d’Apartaments Turístics Costa Daurada i Terres de l’Ebre; l’Associació d’Agències de Viatge Receptives de la Costa Daurada i l’Associació de Càmpings de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre. PortAventura World també és soci de la FEHT com a empresa turística estratègica de la zona.

La FEHT està estretament lligada al Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya (PCT) i a la Universitat Rovira i Virgili (URV). Aquesta federació exerceix de nexe entre els empresaris i la innovació i recerca per a la millora de la competitivitat i excel·lència del sector turístic a la província de Tarragona.  www.feht-turisme.org

Aquesta entitat està finançada pel Fons Social Europeu com a part de la resposta de la Unió Europea a la pandèmia de COVID-19. Subvenció concedida per a la Contractació laboral de persones de 30 i més anys (SOC-CONT30IMES)