La Costa Daurada confia en superar aquest estiu el nombre de visitants de l’any anterior

Representants del sector turístic de la Costa Daurada van presentar el passat dia 14 de juny un balanç dels primers mesos de l’any 2016 i van compartir les seves previsions per la temporada d’estiu.

Així, segons dades subministrades per l’Observatori de Turisme de Costa Daurada la tendència en els primers mesos de 2016 és de creixement. L’ocupació als establiments de la zona ha augmentat, del 42% del 2015 al 45% al 2016, de la mateixa manera que ho han fet les pernoctacions (els primers mesos s’han registrat 3.467.439 pernoctacions, un 12% més que el mateix període de 2015).

Pel que fa als mercats emissors en els primers sis mesos de l’any, la Costa Daurada centre ha rebut un 56% de visitants provinents de l’estat espanyol i un 44% estrangers. D’aquests, França i el Regne Unit segueixen sent els mercats emissors més importants.

Situada a poc més d’una hora en cotxe de Barcelona, la Costa Daurada és una de les destinacions turístiques preferides a Catalunya i Espanya. Entre tots els visitants que van arribar a la zona el passat estiu, un 26,3% eren catalans, un 31,9% eren de l’Estat Espanyol i el 41,8% eren estrangers.

Pel que fa l’origen dels visitants catalans a la zona, el públic provinent de Barcelona és el més nombrós. El segueix el públic de Lleida, Tarragona i Girona.

Bones previsions per 2016

Per la temporada d’estiu 2016, els representants del sector turístic de la Costa Daurada mostren la seva confiança en què les dades de visitants superin les de l’any passat. Segons expliquen, les previsions d’ocupació per aquest any són millors, indiquen les associacions d’hotels, càmpings i apartaments turístics de la Costa Daurada, que al mateix temps volen mantenir una actitud prudent.

Respecte a les places hoteleres, s’observa un increment d’aquells mercats que acostumen a comprar amb més antelació com són els britànic, l’irlandès i el belga, com explica Xavier Roig, president de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda.

Pel que fa als apartaments, segons indica Quim Cristià, de l’Associació d’Apartaments Turístics de la Costa Daurada, “es preveu que la temporada alta -de mitjans de juny a primers de setembre-, vagi bé i les ocupacions siguin lleugerament superiors a les de 2015. Així, en aquest sector les previsions per enguany són: pel juliol, un 75-80% d’ocupació (70% al 2015) i 90-95% a l’agost (89% al 2015).

A nivell general, dos factors tindran especial importància a la zona per aquest any: es preveu una recuperació del mercat nacional, gràcies a la recuperació econòmica, i l’existent inestabilitat de països competidors d’Espanya, com són Turquia, Tunísia i Egipte. Aquest darrer factor fa que el mercat francès i el britànic se centrin molt més en l’Estat espanyol i en la Costa Daurada, concretament.

Inversions per la temporada

Per la temporada 2016, els establiments turístics de la Costa Daurada han realitzat inversions destinades a mantenir el nivell dels hotels, apartaments i càmpings. Així, en els darrers dos anys, a tots els hotels de l’Associació Hotelera -86 en total- i dels quals 61 pertanyen a Salou s’han dut a terme inversions per import de 35 milions d’euros aquest 2016, i de 30 milions a l’exercici de 2015. Segons David Batalla, president de la Federació de Turisme de Tarragona, “aquest fenomen de renovació va començar ja fa uns anys i s’ha incrementat en els dos darrers amb molta intensitat. Per això, avui podem dir que tenim una oferta d’allotjament (hotels i apartaments) renovada, els millors càmpings d’Europa i un PortAventura World en constant evolució, com així ho demostra la nova inversió Ferrari Land que s’obrirà properament”.

Per la seva part el cost de les inversions per part dels 55 Càmpings que formen part de l’Associació de Càmpings de Tarragona i Terres de l’Ebre s’ha situat als voltants dels 15 milions d’euros que serviran principalment per renovar i actualitzar les instal·lacions en partides com els sanitaris, les piscines, els parcs infantils o els restaurants.

Una destinació pel turisme familiar i esportiu

La Costa Daurada és una de les destinacions més importants a Catalunya pel que fa al turisme familiar i molts dels seus municipis compten amb el certificat de Destinació de Turisme Familiar atorgat per l’Agència Catalana de Turisme de la Generalitat de Catalunya. Aquest segell garanteix a les famílies que el municipi escollit per a les seves vacances és sensible i treballa per garantir que els equipaments i serveis estiguin adaptats a les famílies, especialment les que viatgen amb infants. A la zona, els municipis de Salou, Cambrils, Vila-seca La Pineda Platja, Calafell, El Vendrell i les Muntanyes de Prades també tenen aquesta certificació.

Tanmateix, a la Costa Daurada, els municipis de Salou i Cambrils disposen també del certificat de Turisme Esportiu atorgat per la Generalitat de Catalunya. Aquesta catalogació distingeix les destinacions per la qualitat dels seus equipaments esportius i per l’especialització de l’allotjament.

A part dels productes familiars i esportius, la Costa Daurada exerceix una forta atracció als visitants gràcies a aspectes com la gastronomia (amb rutes enologies i productes propis), la cultura (amb vestigis romans i obres d’alguns dels genis del modernisme), els esports nàutics i de muntanya (que inclouen vela, ciclisme i senderisme en entorns com el de la Serra del Montsant, catalogada com a Parc Natural per l’important valor de les espècies naturals i vegetals que hi habiten, les muntanyes de Prades o el Bosc de Poblet).

La Costa Daurada compta, a més, amb PortAventura World, el resort més important d’Europa que a un projecte consolidat suma la voluntat de créixer, innovar i reinventar-se per sorprendre sempre al visitant. En aquest sentit, l’any 2017 és prevista l’obertura de Ferrari Land, que comptarà amb un autèntic circuit de carreres, l’accelerador vertical més alt i ràpid d’Europa, així com d’un hotel de 5 estrelles de gran luxe. Així mateix, la previsió de Barcelona World ajuda a crear nous al·licients per una zona que destaca per la seva gran oferta d’oci especialment pel públic familiar.

La FEHT, un projecte fruit de la col·laboració público-privada

La FEHT, el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Costa Daurada, i els Patronats municipals de Turisme de Salou, Cambrils, i Vila-seca La Pineda treballen de forma conjunta en la promoció turística del territori així com de la seva oferta d’allotjament.

Aquesta entitat està finançada pel Fons Social Europeu com a part de la resposta de la Unió Europea a la pandèmia de COVID-19. Subvenció concedida per a la Contractació laboral de persones de 30 i més anys (SOC-CONT30IMES)