Junts per un turisme a Tarragona resilient: no podem abaixar els braços

Diari de Tarragona ha publicat el 28 de desembre el següent article d’opinió de la Berta Cabré, presidenta de la FEHT:

Ja som a final d’any i a punt d’acabar un 2021 ple d’incerteses que al sector turístic també hem anat gestionant amb dedicació, esforç i responsabilitat. Ha estat un any molt complicat, però ara, just quan s’acaba, crec que podíem fer un balanç general prou satisfactori, venint del fatal escenari d’on veníem, ja que hem tingut una temporada turística on ens començàvem a recuperar i novament semblava que tornàvem a treure -de mica en mica- el cap. Però, tot just quan aquestes sensacions afloraven i encaràvem el futur del 2022 amb més optimisme i ganes que mai, apareix Òmicron amb el fantasma del confinament, augment espectacular de contagis, recursos sanitaris al límit… En fi, coses que malauradament ens són molt familiars a tots.

Certament, la situació torna a ser complicada d’afrontar i de gestionar per a tothom, les sensacions d’incertesa i esgotament ens tornen a rondar pel cap; seria molt fàcil i  justificat deixar-nos emportar per aquest corrent desolador i negatiu. Però, també seria injust no pensar que, malgrat tot, ens trobem a un punt de sortida molt millor que abans: les vacunes funcionen, una gran part de la població ja està vacunada i en marxa la tercera dosi de reforç, les persones i la societat en el seu conjunt tenen molta més experiència per gestionar bé i amb responsabilitat aquesta situació…

Per tant, des del sector turístic de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, crec que hem de fer una crida a l’optimisme i de cap manera hem d’abaixar els braços de la resignació. En absolut. Si treballem bé, si estem junts, si confiem en la nostra destinació, tot tornarà a la normalitat i el sector turístic de casa nostra recuperarà la seva activitat per tal d’aportar feina i riquesa al nostre territori. Ho tenim tot perquè això sigui així: tenim producte, tenim ganes i tenim una col·laboració público-privada única. Us ho explico breument.

Fa uns dies vaig tenir el plaer de presentar una taula rodona a les instal·lacions del Diari de Tarragona amb periodistes de mitjans de comunicació d’on són molts dels nostres visitants: Diario Levante (València), Diario La Rioja, El Correo (Euskadi) i Heraldo de Aragón (Aragó). Contínuament, des de la FEHT, gràcies al Pla Conjunt de Promoció on participa el sector públic -més concretament el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona i els Patronats de Turisme de Salou, Cambrils i Vila-seca- i el sector privat -FEHT, representants del 90% de les places turístiques de la demarcació-, realitzem accions per tal de dinamitzar i promocionar la nostra destinació. En aquest cas, l’objectiu de la trobada va ser conèixer de primera mà com ens veuen ciutadans i responsables de mitjans de comunicació que són assidus a Tarragona durant les seves vacances. Realment, va ser molt enriquidor. Com sempre, quan escoltes més que parles, aprens molt.

El primer que cal destacar de la trobada és el fet que tots els participants es van quedar bocabadats quan els vam explicar el funcionament del Pla Conjunt de Promoció on és fonamental la col·laboració público-privada. Una col·laboració que, fins ara, ells no creien que fos possible i argumenten que als seus territoris la veuen inviable per les contínues discrepàncies entre el món públic i el privat. Com tot projecte innovador, els inicis del Pla Conjunt de Promoció a casa nostra van ser complicats, però anys després, allà on anem ens expliquen com a cas d’èxit que s’hauria d’implantar en més territoris. A cada reunió on participem, tant a la CONFECAT com a la CEHAT, les patronals sectorials de l’hostaleria i el turisme de Catalunya i Espanya respectivament, n’expliquem el funcionament i ens posen com un exemple a seguir. Vet aquí, una altra iniciativa on la nostra demarcació és pionera i que molts altres volen seguir.

La taula rodona va tractar durant molta estona sobre els atractius de la nostra destinació. Tots, sense cap dubte, van comentar que ens visiten gràcies a les nostres fantàstiques platges, el clima i la qualitat dels establiments d’allotjament. Algun d’ells, com moltes famílies que viuen en poblacions de la vall de l’Ebre, són tan assidus i fidels a la nostra destinació que ja tenen una segona residència familiar. Tampoc van dubtar en mencionar PortAventura World com el gran atractiu. Però, el gran fet diferencial que els feia triar la nostra demarcació davant d’una altra era que, a més, de tot el que ja hem mencionat, també els hi oferíem cultura amb llocs i ciutats Patrimoni de la Humanitat com Tarragona o Poblet, enoturisme, senderisme, natura, esports nàutics, centenars d’opcions d’oci per a totes les edats, comerç, gastronomia de qualitat… És a dir, en pocs quilòmetres poden gaudir d’infinitat d’experiències que ens fan únics al Mediterrani.

Bé, així doncs, els nostres visitants, a més de la platja i el sol, també busquen altres experiències. I això, a la demarcació de Tarragona, ho tenim. Només cal que continuem explicant-ho i que treballem plegats. Aquest és un exemple més d’aquella fantàstica teoria que diu que quan anem tots junts, segur que anirem més lluny, tot i que potser no tan ràpid. Quan Patronats de Turisme, tant el de la Diputació de Tarragona com els de les poblacions, anem de la mà d’empresaris d’hotels, càmpings, apartaments i agències de viatges receptives, segur que tots junts arribarem més lluny, treballant per una destinació global, perquè això és el que busquen els turistes del s. XXI.

I ho hem de continuar fent, ara més que mai, quan malauradament tornem a veure un futur complicat per culpa de la nova variant Òmicron del Coronavirus. Hem de creure en la responsabilitat de les persones, en la medicina, en la ciència, en la professionalitat de les empreses… no hi ha una altra. El sector turístic no abaixarà els braços, però tots junts hem de creure en nosaltres mateixos i en el potencial que tenim; el nostre sector ha estat un dels més damnificats per aquesta terrible pandèmia durant els dos últims anys. Certament, ho estem passant molt malament; moltes empreses, persones i professionals del sector han patit molt… massa. Però, hem resistit i aquí estem. Confiem que aquest rebrot passarà i concentrem-nos en tenir il·lusió i seguir treballant per seguir consolidant la nostra demarcació com la destinació líder que és.

Berta Cabré
Presidenta de la FEHT, Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona província.

Aquesta entitat està finançada pel Fons Social Europeu com a part de la resposta de la Unió Europea a la pandèmia de COVID-19. Subvenció concedida per a la Contractació laboral de persones de 30 i més anys (SOC-CONT30IMES)