Jornada ‘Què mou als turistes en destinacions costa-interior?’, per analitzar la mobilitat turística a la Costa Daurada

El passat 20 d’abril es va dur a terme la jornada ‘Què mou als turistes en destinacions costa-interior?’, organitzada pel Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya i el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona amb la col·laboració de la Facultat de Turisme i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili, i que va comptar amb una vuitantena de participants.

En la primera part es va presentar l’informe “La mobilitat turística a Costa Daurada” per part de Jordi Calabuig del Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística del PCT de Turisme i Oci, en el que es van donar a conèixer els resultats d’una enquesta del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya realitzada a turistes allotjats al tram central de Costa Daurada (Salou, Cambrils, Vila-seca) per encàrrec del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, per identificar el comportament de mobilitat dels turistes dels municipis de l’àrea central de Costa Daurada.

Les enquestes es van realitzar en el període d’estiu (agost-octubre de 2015), i hivern (novembre – març de 2016), afegint preguntes específiques a l’operació de demanda anual que realitza l’Observatori del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci.

Segons els resultats de l’enquesta, un 60% dels turistes enquestats a l’estiu indiquen que no pensen visitar cap lloc a banda d’on estan allotjats. Els resultats posen de manifest que el mercat domèstic espanyol és poc proactiu a la mobilitat, tant a l’estiu com a l’hivern.

Quan es pregunta sobre els frens de la visita, les raons per no visitar recursos turístics a l’estiu són ‘He vingut per la platja’ amb més d’un 40%, ‘No ho tenia planejat’ amb un 25%, ‘Per falta de temps’ amb un 20%, i ‘No el coneixia’ amb gairebé un 13%. Destaca el gairebé 10% de turistes que indiquen ‘No m’interessa’. Així, bona part de les respostes conviden a pensar sobre el valor estratègic dels turistes litorals per a l’interior de la demarcació.

Pel que fa als turistes enquestats a l’hivern, el 50% indiquen que no visiten la resta de recursos per manca de temps, ja que les estades són més curtes.

A la pregunta, sobre què caldria que fes la zona d’interior per fer decidir-se per la visita, un 80% dels enquestats a l’hivern responen que no cal fer res, perquè de totes formes no hi anirien, i responen el mateix més d’un 30% dels enquestats a l’estiu. Amb tot, la diversitat de respostes a aquesta pregunta suggereix possibles línies de millora per incentivar la mobilitat, com per exemple ‘fer publicitat i informació.

Com ha explicat Octavi Bono, director del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, la jornada s’ha organitzat per disposar d’elements per donar resposta a les reclamacions dels agents turístics per aconseguir una major mobilitat dels turistes que hi ha a la costa cap a l’interior de les destinacions Costa Daurada i Terres de l’Ebre.

Després de la presentació, es va obrir el diàleg amb una taula de bones pràctiques de recursos d’interior, representants d’agències receptives de diverses destinacions del litoral Mediterrani i els participants.

La taula inspiradora amb casos de bones pràctiques de consolidació de nodes d’atractivitat interior va comptar amb Francisco Javier Castillo, Conseller delegat de DNA Expertus Turismo y Ocio, amb la presentació ‘ Claus de viabilitat i rendibilitat del patrimoni d’interior’; Joan Castellví, Director General Adernats – Vinícola de Nulles amb ‘L’enoturisme: eina de dinamització empresarial i municipal’; Florenci Romeu, Gerent del Patronat Cova Font Major/ Oficina Municipal de Turisme de l’Espluga de Francolí que va presentar les ‘ Estratègies de comercialització de les Coves de l’Espluga de Francolí’; i J. J. Lluís Ferré, Administrador de l’empresa Beniemocions SL amb ‘Un Riu d’Emocions’. Ha moderat la taula Marta Farrero, directora tècnica del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.

Els empresaris van posar de manifest la importància de l’atenció al client i del coneixement dels canals de comercialització per dur a terme una estratègia adequada per atraure turistes. A més, totes les experiències han mostrat la necessitat de crear productes segmentats adaptats a la demanda  i que aconsegueixin emocionar, per obtenir la recomanació de les persones que han viscut l’experiència i convertir-los en prescriptors.

La segona taula rodona va posar en comú la visió de les agències receptives sobre les necessitats dels turistes de litoral. La taula va estar formada per Pedro Díaz, Director Comercial i de Contractació de Serhs Tourism a la Costa del Sol,  Félix Aguilar, President d’ARAC Agències Receptives Associades a Catalunya i director general de Viatges Voramar (Costa Brava), Norberto Beltrá, Conseller delegat de Ideal Tours SL (Costa Blanca) i David Edo, Sales Coordinator Spanish Coasts & Ski, Transfer & Activity Bank d’Hotelbeds Group (Costa Daurada). El moderador de la taula ha sigut Jordi Calabuig, del LAB-IIT del PCT de Turisme i Oci.

La principal recomanació per fer la seva oferta més atractiva per a les agències receptives ha estat agrupar-se amb altres recursos del seu entorn per “paquetitzar-se” i presentar una oferta més completa i fàcil de comercialitzar. A més, es va plantejar l’opció d’especialitzar-se per continguts per a nínxols concrets i no pel concepte de territori, i el fet d’aprofitar les noves tecnologies per obrir altres canals directes de comercialització.

D’altra banda es va apuntar la possibilitat que es creessin incomings d’interior a través de les agències situades a les zones d’interior de les destinacions.

La jornada, celebrada a la Facultat de Turisme i Geografia de la URV a Vila-seca, fou inaugurada per Jesús Angla, vicedegà de la Facultat de Turisme i Geografia de la URV, i Octavi Bono.

http://www.pct-turisme.cat/cat/noticia.php?ENLACE=http://www.pct-turisme.cat/intranet/node/1306

Aquesta entitat està finançada pel Fons Social Europeu com a part de la resposta de la Unió Europea a la pandèmia de COVID-19. Subvenció concedida per a la Contractació laboral de persones de 30 i més anys (SOC-CONT30IMES)