Impuls a la formació per potenciar la motivació i la qualificació dels professionals del turisme

Des de començament d’any s’han iniciat els cursos de formació que ha organitzat la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT). Les més de 700 empreses que integren la Federació, on hi treballen més de 20 mil persones, es podran beneficiar de les accions formatives.

El president de la FEHT, Eduard Farriol, afirma que “tenim una planta d’allotjament que rep importants inversions any rere any, però això no ens serviria de res si als nostres establiments no hi treballés personal qualificat i motivat atenent, satisfactòriament, els clients que ens visiten. Tenim molt clar que les persones són la clau de l’èxit i que invertir en la seva formació i en millorar la seva motivació representa invertir en la qualitat del servei que volem oferir per satisfer i fidelitzar els nostres visitants”.

Per això, des de la FEHT es marquen com a fita que la Costa Daurada es pugui diferenciar de la resta de destinacions pel servei professional de personal motivat i qualificat. Així, s’està treballant conjuntament amb la Universitat Rovira i Virgili (URV) i el Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci (PCT) amb un pla que permetrà conèixer l’estatus de formació dels professionals actuals, així com en un projecte per potenciar els diversos perfils, a través de formació continuada.

Enguany s’impartiran una gran diversitat de cursos, com són, per exemple, els relacionats amb la cuina: cocteleria, cata i anàlisi sensorial del vi, buffets – l’hotel del segle XXI, manipulador d’aliments, operador bàsic de cuina, cuina de temporada, o alguns de molt innovadors com el de cuina japonesa i el de nitrogen aplicat a la cuina i postres de restaurant. Tanmateix, no tots els serveis importants dels establiments d’allotjament estan relacionats amb la restauració i la cuina. Per això, aquest any també s’ha apostat per fer un nou curs sobre regidoria de pisos, un de community manager o d’altres com el de wedding & event planner, operador de piscines i legionel·la. A més, també hi haurà cursos d’idiomes, en especial d’alemany, francès i anglès.

Així mateix, s’han planificat masterclass que inclouran temàtiques innovadores com el “Show Cooking: l’art d’atendre cuinant”; una sessió per aprendre a “Generar noves idees per al buffet de l’hotel” i una per fer “Muntatges moderns per al buffet de l’hotel”.

Èxit del Servei d’Assessorament i Reconeixement de l’Experiència (SARE)

La FEHT ha signat, recentment, un conveni amb l’Institut Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils per tal de difondre el Servei d’assessorament i reconeixement de l’experiència (SARE) entre els associats, així com la Formació Dual, una formació professional en alternança, combinació de teoria i activitat productiva a l’empresa.

El SARE va destinat a totes les persones que treballen al sector de l’hostaleria i turisme i afavoreix, directament, aquells que tenen molta experiència professional demostrable i voldrien acreditar-la mitjançant una certificació reglada de competències professionals. En aquest sentit, poden obtenir una titulació de Cicle Formatiu de Grau Mitjà (CFGM) o d’un Cicle Formatiu de Grau Superior (CFGS) d’Hostaleria i Turisme.

Ja s’ha realitzat la primera sessió informativa en la què hi van prendre part de l’Institut Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils i la FEHT, amb l’assistència de més de 20 persones. Pròximament, es preveu organitzar una segona convocatòria per la qual ja hi ha llista d’espera.

Farriol destaca que “estem molt contents amb la rebuda que ha tingut del projecte del SARE; hi ha llista d’espera per poder informar a tots els professionals, la qual cosa demostra que la seva motivació per continuar aprenent, així com per obtenir la titulació corresponent és alta. Hi ha persones que porten tota la vida dedicada a l’hostaleria i es mereixen aquest reconeixement.”

Aquesta entitat està finançada pel Fons Social Europeu com a part de la resposta de la Unió Europea a la pandèmia de COVID-19. Subvenció concedida per a la Contractació laboral de persones de 30 i més anys (SOC-CONT30IMES)