Tarragona Digital: «La Setmana Santa era un miratge!» El confinament comarcal congela les il·lusions del sector turístic de TGN

A continuació pots llegir la noticía de Tarragona Digital amb declaracions de Xavier Guardià, portaveu de la FEHT, publicada el 9 d’abril de 2021: 

https://tarragonadigital.com/area-metropolitana/setmana-santa-miratge-valoracio-confinament-sector-turistic-tarragona-2021

La FEHT recorda que l’èxit de la setmana passada no compensa el terreny perdut | «Hem notat que la gent vol moure’s i en té ganes» | La majoria de negocis ja havien decidit tancar fins a l’estiu

Encara sense haver digerit del tot els números en positiu d’una Setmana Santa «il·lusionant», el sector turístic de la Costa Daurada torna a abaixar les orelles amb l’obligació de retornar al confinament comarcal  a partir de la pròxima mitjanit. La sensació a inicis de setmana distava molt de l’eufòria, però sí que obria una finestra a l’esperança després de molts mesos a les fosques. Aquesta il·lusió agredolça, però, s’ha esvaït sense mitges tintes a mesura que s’ha confirmat l’allau de reserves cancel·lades en les últimes hores.Per al portaveu de la Federació d’Empresaris de l’Hostaleria a Tarragona (FEHT), Xavier Guardià, la Setmana Santa no ha estat més que «un miratge» en mig d’una tempesta històrica que ha deixat «el sector molt, molt tocat». Guardià ja advertia abans de l’anunci de Salut que «una flor no fa estiu» i que els bons números de la Setmana Santa en cap cas compensaven el terreny perdut  des de la primavera del 2020, però el nou gir de guió encara fa més profunda la ferida  i la sensació de desorientació. «És un gerro d’aigua freda», valoraven també els hostalers del territori en conèixer la notícia.
El nou tancament  per comarques romandrà vigent fins —com a mínim— el 19 d’abril i aspira a tallar en sec l’avenç d’una quarta onada que ja comença a repuntar en alguns punts concrets del mapa com el barri tarragoní de Bonavista. Les terrasses  semibuides, però, contrastaran amb els passeigs marítims a vessar, amb les cues d’autocaravanes dels darrers dies a la costa o els cartells d’aforament complet a bona part dels càmpings  i cases rurals. La majoria dels negocis que viuen del turisme  ja havien decidit no obrir entre la Setmana Santa i l’estiu, confessa Guardià, i la nova decisió del Govern encara els donarà més motius.En representació dels hostalers  tarragonins, Guardià es mostra «molt agraït» a l’interès del públic català  per la Costa Daurada durant la Setmana Santa, però no amaga que «sense el motor de PortAventura i amb un 85% dels hotels de casa nostra tancats», la imatge real de les caixes enregistradores dista molt de la percepció  de retorn als vells temps que es podria tenir a peu de carrer. «En absolut», matisa. «El nostre èxit  no ha estat guanyar diners, sinó senzillament haver pogut obrir» parcialment els establiments, posa en context. La nova normativa  confirma la màxima pessimista de la passa endavant i dues enrere.

El múscul turístic de la Costa Daurada, a mig gas i sense PortAventura

El portaveu de la FEHT treu la llibreta i pren nota que «el que ens ha dit la Setmana Santa és que la gent es vol moure, que hi ha moltes ganes de gaudir del turisme i que la Costa Daurada segueix representant un atractiu turístic de primera». Celebra que «el turisme català hagi gaudit de les virtuts de quedar-se aquí» en detriment d’escapar-se a altres ciutats europees, però no amaga que la Costa Daurada necessita molt més que el turisme català per a què els surtin els números.

La Federació confia en la reactivació del mercat britànic «entre finals de maig i el mes de juny» gràcies a les possibilitats del nou passaport sanitari  que haurà d’entrar en circulació en les pròximes setmanesarreu del continent. També creua els dits per a què no hi hagi problema amb els visats del turisme rus «de cara al juny». Per al Xavi Guardià, però, el passaport no servirà de res «si no podem oferir seguretat  amb un alt percentatge de vacunats» a casa nostra quan s’obri de nou la veda. «Que no estiguem preparats  com a amfitrions», valora «seria inversemblant».
 
 
La sensació general, confessa, «és agredolça» i malgrat la pistonada de la Setmana Santa la percepció no és «la d’una arrencada real de la temporada turística» com acostuma a suposar en altres anys. Guardià no oblida que «la realitat  pesa molt» i que les incerteses són una llosa, i posa el focus en què «darrere del moviment britànic, es comencin a belligar també els turistes de la resta del mercat europeu i espanyol» per tal de veure un canvi de paradigma que encara no s’ha produït.El retorn a les  fronteres comarcals, doncs, no fa altra cosa que congelar les il·lusions prudents del sector turístic després del «miratge» d’una Setmana Santa  marcada pels ritmes desiguals. La lluita sanitària contra la quarta onada pren ara el total protagonisme després d’haver-se subordinat als capricis del mercat i del calendari aquest mes d’abril, i a la ment de tots es troba arribar amb les millors cartes possibles a la partida definitiva dels mesos d’estiu. Les vacunes avancen, però no al ritme previst i amb menys fluïdesa de la que cabria esperar. Els interrogants, doncs, es van fent grans: com si aquest fragment de la pel·lícula sonés ja familiar. Amb miratges  o sense, al cap i a la fi, som altre cop a la primavera  i la realitat és que encara pinten bastos a la Costa Daurada.
 



Esta entidad está financiada por el Fondo Social Europeo como parte de la respuesta de la Unión Europea a la pandemia de COVID-19. Subvención concedida para la Contratación laboral de personas de 30 y más años (SOC-CONT30IMES)