Es posa en marxa el primer estudi sectorial del turisme a la província de Tarragona

Representants de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la Província de Tarragona (FEHT) i el Departament d’Innovació Turística del centre tecnològic Eurecat han presentat el projecte del que serà el primer estudi sobre el sector turístic de la província de Tarragona: “El turisme en l’economia i la societat a la demarcació de Tarragona”. Aquest estudi ja s’ha iniciat i finalitzarà a finals de l’any 2021 i compta amb una inversió per part de la FEHT de 29.000 euros/any.

Es tracta d’un estudi ambiciós que pretén generar informació objectiva sobre la importància de l’activitat del turisme a la província de Tarragona. Així, Eduard Farriol, president de la FEHT, ha explicat que l’objectiu és que l’estudi “ens aporti coneixement per millorar la competitivitat de la destinació durant els propers anys i, també, que ens doti de dades objectives que dimensionin exactament el pes del sector turístic a la nostra província i que ajudin a reconèixer el seu paper clau al territori”.

Farriol ha afegit que “som conscients que el sector turístic a la província de Tarragona és un dels seus motors socioeconòmics. Cada any rebem milions de visitants, hi treballen milers de persones, tenim els millors càmpings d’Europa, el parc temàtic més visitat al sud d’Europa…”. Tot i això, ha reconegut que “hi ha moltes dades del nostre propi sector que desconeixem”.

Sobre l’estudi, Farriol, ha assegurat que “no només volíem una anàlisi econòmica que ens digui on som, quant generem, quin és el nostre teixit productiu… Creiem que és important conèixer aquestes dades, però és una oportunitat per poder anar més enllà”. Així doncs, per aquest motiu la FEHT està col·laborant amb el centre tecnològic Eurecat per realitzar el que serà el primer estudi en profunditat que comptarà amb cinc eixos estratègics: anàlisi econòmica; responsabilitat i sostenibilitat; qualitat; mobilitat, i atracció i retenció de talent.

Els cinc eixos de l’estudi

Tal com ha explicat Salvador Anton Clavé, director del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat i catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat Rovira i Virgili, “el projecte és un programa de treball permanent que servirà per posar de manifest la incidència estratègica de l’activitat turística a la província de Tarragona i facilitarà accions per part de la FEHT, tant des del punt de vista dels impactes socioeconòmics, com des del punt de vista d’augmentar la sostenibilitat i la responsabilitat del turisme”.

Anton, durant la presentació, ha detallat els cinc eixos temàtics de l’estudi. Així, el primer serà “Anàlisi econòmica de l’activitat turística” i té per objectiu estimar quantitativament els impactes socioeconòmics de l’activitat del turisme a la demarcació de Tarragona, així com la seva dinàmica evolutiva més recent. El segon eix, “Sostenibilitat i responsabilitat”, pretén avaluar la sostenibilitat de l’activitat turística a la destinació i desplegar accions per augmentar la sostenibilitat i responsabilitat. El tercer eix serà el de “Qualitat” i vol promoure el desplegament d’un pla de qualitat integral pel turisme a la destinació. El quart, “Mobilitat”, buscarà com potenciar una gestió eficient dels fluxos de mobilitat interna i externa, en termes de competitivitat, sostenibilitat i responsabilitat i, finalment, el cinquè eix, “Atracció i retenció de talent” analitzarà com millorar la capacitat de gestió turística de les empreses i destinacions a través de la millora del talent de les persones que s’hi dediquen, així com el reconeixement d’aquest talent.

 

Leave a comment

Aquesta entitat està finançada pel Fons Social Europeu com a part de la resposta de la Unió Europea a la pandèmia de COVID-19. Subvenció concedida per a la Contractació laboral de persones de 30 i més anys (SOC-CONT30IMES)