Els pràcticament 90 hotels que operen a la Costa Daurada central –Salou, Cambrils i Vila-seca (La Pineda) –aprofiten aquests mesos de temporada baixa per realitzar obres i millores de diferent envergadura. “La vida útil d’un establiment supera amb escreix els 15 anys, però això no vol dir que cada any no sigui necessària una posada a punt, una millora en funció de l’exigència del client”, explica David Batalla, president de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT).
En el departament de llicències de cadascun dels tres ajuntaments han entrat des de finals de 2016 un total de 63 peticions d’obra major, és a dir, aquella que requereix autorització municipal. La suma de la inversió en les tres ciutats supera els 7,5 milions d’euros, essent Salou (3,35) i Cambrils (3,28) les dues localitats on els hotels fan més inversió. A Vila-seca, les dues llicències sumen un total de 92.000 euros.
Tanmateix, explica Carles Ferrer, vicepresident de la FEHT, aquestes quantitats són irreals. “A la sol·licitud de llicència cal sumar-hi altres inversions que no requereixen autorització municipal i que cada any s’han de dur a terme”. Així, la suma de la inversió que la gran majoria dels 86 hotels de l’Associació Hotelera de Salou, Cambrils i la Pineda han destinat per aquesta temporada “és de 50 milions, una xifra molt similar a la que va invertir el sector en la passada campanya”, explica Xavier Roig, president de l’Associació Hotelera.
Moment ideal
La capacitat inversora tan gran de les dues últimes campanyes, que ascendeix a 200 milions -100 per temporada- incloent campings i apartaments, ve propiciada per la recuperació gradual del sector. “La situació econòmica dels darrers anys, amb la crisi pel mig, ha obligat alguns hotelers a endarrerir les inversions més grans. Ara, però, amb el canvi gradual de la situació el sector veu urgent la necessitat d’actualitzar les seves instal·lacions”, explica David Batalla.
“El client cada cop és més exigent. Hem d’aprofitar aquest turisme prestat que ens ve per diferents motius i al qual hem d’oferir el millor i fidelitzar-los per quan la nostra competència (països ara amb conflictes o inestabilitat) es recuperi”, diu Ferrer.
La inestabilitat del Magrib sumada als problemes interns de Turquia han motivat que aquests anys molts turistes, entre britànics i russos, hagin canviat de destinació i s’hagin fixat en la Costa Daurada. Turquia poc a poc sembla que va recuperant-se i a més s’ha signat la pau amb Rússia, un dels seus mercats.
Davant d’aquesta situació, el sector hoteler té clar que ha de continuar apostant pel mercat anglès –el principal client estranger- i continuar seduint amb la qualitat al turista rus que fa uns anys va entrar amb força en aquestes costes.
“Les perspectives són bones i semblants al 2016, però no no hem d’abaixar la guardia”, explica Xavier Roig. “El client que arriba a la Costa Daurada és diferent del que venia fa una dècada i el seu nivell d’exigència t’obliga a actualitzar-te: piscines interactives, suites més amples, restaurants tematitzats, wifi… serveis que demana el client i que està molt ben informat de l’oferta d’altres destinacions”, afegeix Carles Ferrer.
Les obres han d’estar acabades a primers d’abril, data en què la majoria dels hotelers de Salou, Cambrils i La Pineda obriran les seves portes. La Setmana Santa tardana, l’arrancada de PortAventura i Ferrari Land assenyalen el calendari d’aquest 2017 quan a inici de la temporada vacacional.
Mentrestant, des d’aquesta setmana i fins a finals de març, set dels 86 hotels obriran les seves portes per acollir el turista sènior (de l’Imserso). Els hotelers admeten que el rendiment econòmic d’aquest client no existeix, però sí que permet estabilitzar una plantilla que seguidament operarà al 100%.
Ferrari Land atraurà un nou client
Carles Ferrer, igual que David Batalla i Xavier Roig, coincideixen a assenyalar que més enllà de les bones expectatives de la temporada, hi haurà un factor novedós que marcarà l’any. Es tracta de l’obertura de Ferrari Land, el 7 d’abril, que motivarà “la presència d’un turista i un client amant de motor i de l’escuderia Ferrari i que té un poder adquisitiu alt. Aquest visitant exigirà que a més del parc l’entorn tingui la qualitat que demanda i no podem perdre l’oportunitat”, diu Ferrer.
“PortAventura al 1995 i el golf ja ens van obligar a pujar el llistó. Ara, Ferrari Land segueix el mateix camí”, explica Batalla. “Aquest és el nivell que hem d’oferir per agradar com a destinació i fidelitzar el visitant”, conclou Roig.
(Article de Jordi Cabré, publicat a Diari de Tarragona el diumenge, 26-2-2017)