Els apartaments turístics de Tarragona qualifiquen de ‘desproporcionada’ la pujada en l’impost sobre les estades

El passat 1 d’abril va entrar en vigor la Llei 5/2017 de la Generalitat de Catalunya, per la qual la taxa que grava les estades en Habitatges d’Ús Turístic (HUTS) a Catalunya augmenta en un 235% a Barcelona, i un 100% a la resta de Catalunya. Així, tothom que s’allotgi en un Habitatge d’Ús Turístic a partir de la data esmentada pagarà 0,90€ per nit, mentre que abans eren 0,45€. A Barcelona, la pujada passa de 0,65€/persona/nit als 2,25€, segons la nova llei.

L’Associació Apartaments Turístics Costa Daurada i Terres de l’Ebre (AAT) considera que aquesta pujada és “desproporcionada, arbitrària i parcial”. A més, s’assegura que “amb aquest increment, des de la Generalitat, s’equiparen els Habitatges d’Ús Turístic, un tipus d’allotjament més familiar i més econòmic atesa la capacitat dels nostres habitacles, amb hotels de luxe”. Per l’AAT “no té cap sentit que les persones que s’allotgin en un apartament senzill de 6 places hagin de pagar les mateixes taxes que els clients que s’allotgen en tres habitacions dobles d’un hotel de 4 estrelles”. A més, es valora que “amb aquesta pujada es perd, conseqüentment, el sentit de proporcionalitat que es demana a tots els impostos.”

Sobre aquest gravamen, tot i ser finalista, és a dir, és la persona que s’allotja qui el paga, són els mateixos establiments els encarregats de recaptar-lo i, posteriorment, liquidar-lo amb l’Administració. L’AAT, respecte a aquesta situació, comenta que “aquesta pujada ens dóna mala imatge”, ja que “som nosaltres qui hem de donar la cara i les explicacions pertinents als nostres clients”.

Tot i això, l’element que més crítiques ha despertat relatiu a aquest canvi en el sector dels habitatges d’ús turístic ha estat la immediatesa en la seva aplicació, en el sentit que la llei es va publicar el 30 de març i va entrar en vigor el dia 1 d’abril, és a dir, només dos dies després. Per l’AAT “aquesta precipitació és un altre error”, i, “a més ens ho han imposat, tot i haver- nos dit que es consensuaria prèviament. Però, ara el problema és nostre, tenim clients que han fet reserva abans del 30 de març per a l’estiu amb unes condicions i una taxa turística determinada, però ara, de manera unilateral, se’ls apuja la taxa al doble”.

Així doncs, aquesta nova polèmica s’afegeix a d’altres que afecten el sector dels apartaments turístics com és l’activitat de molts pisos com a habitatges d’ús turístic, sense la corresponent llicència. En aquest sentit, l’AAT reclama a l’Administració que “es posi a lluitar de veritat contra la competència deslleial, l’intrusisme i la il·legalitat. Aquesta hauria de ser la principal preocupació de l’Administració al nostre sector i no pas la d’apujar la taxa sobre les estades. Aquest fet, ara mateix només ens comporta molts més problemes, una pèrdua de competitivitat important respecte altres destinacions que no tenen aquest impost i una manca de seguretat jurídica als clients que ja havien fet la seva reserva amb unes condicions i que ara l’administració canvia unilateralment d’un dia per l’altre”.

Sobre l’AAT

En   l’actualitat   l’Associació     Apartaments     Turístics     Costa   Daurada   i   Terres   de   l’Ebre   representa    més     de     80   empreses   i   professionals   del   sector     d’apartaments,     que     ofereixen   la   seva   oferta  legalitzada     d’apartaments     turístics   al   llarg     de   tota     la   Costa   Daurada     i   Terres     de     l’Ebre.     Això    representa    un    global    de  més  de  4.000    allotjaments    i  24.000    places. www.atcostadaurada.org

Aquesta entitat està finançada pel Fons Social Europeu com a part de la resposta de la Unió Europea a la pandèmia de COVID-19. Subvenció concedida per a la Contractació laboral de persones de 30 i més anys (SOC-CONT30IMES)