El turisme esportiu es consolida a la Costa Daurada per Setmana Santa

El turisme esportiu, amb un elevat nombre d’esdeveniments i campionats nacionals i internacionals de diferents disciplines i categories, juntament amb una Setmana Santa tardana, i si la climatologia es mostra favorable, fan preveure una ocupació alta durant les vacances de Pasqua als principals municipis turístics de la Costa Daurada: Salou, Cambrils i Vila-seca.

El president de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT), Eduard Farriol, ha manifestat que “el turisme esportiu ja està plenament consolidat a la Costa Daurada”. Així, “per tercer any consecutiu milers de persones ens visiten per gaudir de l’esport a les nostres poblacions”. Farriol conclou que “treballar amb les reserves dels diferents campionats esportius ens ajuda a poder-nos planificar amb temps, de manera que així podem preveure més fàcilment les necessitats dels nostres visitants, contractar el personal necessari i obrir instal·lacions amb la seguretat que tindrem clients allotjats i ben atesos”.

Pel que fa a la previsió d’ocupació, Farriol ha afirmat que, “a falta de conèixer les reserves d’última hora, bàsicament, dels turistes nacionals i francesos, ja podem garantir una ocupació que se situarà al voltant del 85% de mitjana, aproximadament. Tot i això, les darreres nevades podrien fer que una part dels turistes vulguin aprofitar per gaudir dels últims dies de neu”.

Els esdeveniments esportius programats per aquestes dates de Setmana Santa a les principals poblacions de la Costa Daurada són: la Mare Nostrum Cup Easter, que inclou tres competicions de diferents esports: MNC Football (300 equips participants, del 18 al 21 d’abril), MNC Basket-Ciutat de Reus (220 equips) i MNC Futsal (70 clubs, del 3 al 5 de maig), ha batut els seus registres de participació per a la nova edició 2019, amb un total de 600 equips, gairebé, i es calcula que unes 10.000 persones pernoctaran a la destinació; el Mundialito de futbol, del 13 al 21 d’abril, amb més de 300 equips de 40 països i dels 5 continents, resultant més de 5.000 participants; la Costa Daurada Cup de futbol amb gairebé 180 equips -65 d’ells femenins- que es durà a terme del 18 al 21 d’abril; el Torneig TGN Bàsquet, que celebra la 16a edició a Cambrils, del 12 al 17 d’abril, amb 79 equips i uns 1.000 participants, entre jugadors i tècnics; els dies 27 i 28 d’abril també es realitza la Football Club Barcelona a Salou i Cambrils, amb la previsió de participació d’uns 100 equips de 20 països i, finalment, del 18 al 21 d’abril es disputa a Cambrils la competició internacional de balls de saló “II Iberica Dancesport“, amb més 1.000 parelles inscrites.

Cal destacar, també, que darrerament a Salou i Cambrils s’han dut a terme el triatló Challenge de Salou, amb més de 1.000 participants de 40 països -molts d’ells professionals de primer nivell-, la Gran Fondo Cambrils Park Costa Daurada de cicloturisme a Cambrils, amb més de 2.000 participants, així com la prova UCI Marathon Cup de BTT a Cambrils, amb més de 800 participants nacionals i internacionals.

El president del Patronat de Turisme de Vila-seca, Pere Segura, ha manifestat que “enguany, tornem a tenir uns 20.000 esportistes per Setmana Santa. Per tant, ja podem assegurar que estem consolidant el turisme esportiu com un dels principals segments que ens ajuden a desestacionalitzar la temporada turística. Comprovats els grans resultats, seguirem apostant i treballant perquè aquest turisme encara creixi més”. A més, afegeix que “tenim unes instal·lacions esportives de primer nivell, uns allotjaments totalment renovats, un clima benigne i fantàstiques empreses que organitzen tots aquests esdeveniments. Per tant, podem afirmar que la Costa Daurada és una de les millors destinacions del Mediterrani per al turisme esportiu”.

PortAventura World, que ja ha obert la temporada, rebrà durant aquests dies els milers d’esportistes i acompanyants que prendran part a les competicions i gaudiran d’algunes de les novetats com poden ser la nova atracció Street Mission, la primera darkride de PortAventura World i l’única dedicada a Sesame Street a Europa, o el nou hotel temàtic Colorado Creek, el sisè del complex.

A més d’aquests esdeveniments esportius, aquestes dates la Costa Daurada també acull turisme sènior procedent de l’IMSERSO, que es troba, actualment, allotjat en diversos establiments hotelers.

Alta ocupació
Per Setmana Santa, hi haurà uns 60 hotels oberts -de 86- la qual cosa representa el 70% de la planta hotelera de Salou, Cambrils i Vila-seca, la Pineda -unes 35.569 places-. Molts hotels obren el mateix dijous, dia 18 d’abril. Tot i que algun establiment tanca després de Setmana Santa i torna a reobrir la segona setmana de maig.

Així, els hotelers de la Costa Daurada central són optimistes pel que fa a la previsió d’ocupació, enguany, i creuen que anirà bé. Hi ha establiments que els dies principals, de Dijous Sant, dia 18, fins al dissabte, dia 20, tenen gairebé totes les habitacions reservades. És a dir, percentatges alts de reserves, d’entre un 95% i un 98%. La mitjana és del 85%, aproximadament.

Enguany, per Setmana Santa, hi ha hotels que han obert portes excepcionalment, quan abans no ho feien. El motiu és que enguany és tardana i els establiments ja arrencaran la temporada i romandran oberts fins a l’octubre. Es dóna la circumstància de que quan la Setmana Santa és primerenca, al març, molts establiments tanquen per tornar a obrir al maig, que és quan comença la touroperació anglesa. El turisme que ve aquests dies es, bàsicament, nacional, del País Basc, Navarra i Aragó. També hi ha grups de golf i del segment familiar i esportiu. Els hotelers anuncien que segurament acabaran omplint les habitacions i que esperen tenir reserves de darrera hora, condicionades, tanmateix, per la previsió meteorològica.

Pel que fa al sector dels càmpings, la previsió d’ocupació també és alta, tant als establiments d’interior com als de costa. Així, als d’interior es preveu una ocupació del 95% en bungalous i del 65% en parcel·les, mentre que els càmpings de costa esperen també un 95% en bungalous i un 75% en parcel·les. La procedència dels visitants serà, bàsicament, catalana -molts de l’àrea metropolitana de Barcelona-, però a la costa també s’hi allotjaran francesos, holandesos i alemanys. El sector campista està a l’espera de les previsions meteorològiques que, si són bones, podrien acabar d’arrodonir una Setmana Santa que es podria valorar com a lleugerament millor que la de l’any passat. Actualment, els càmpings de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre tenen el 100% de les places obertes.

Per la seva banda, el sector dels apartaments turístics també s’espera una ocupació del 85%, bàsicament la gran majoria de visitants -un 80%- que s’allotjaran en apartaments reglats seran nacionals, mentre que la resta seran francesos, anglesos i russos. Pel que fa a les places obertes, superaran les 13.500, un 7,5% més que per les mateixes dates de l’any passat.

La FEHT i els Patronats de Turisme: treballant junts per la Costa Daurada
La FEHT, Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona, aglutina el sector empresarial de l’allotjament i la restauració de la província de Tarragona. El seu objectiu principal és satisfer les necessitats dels professionals i les empreses d’aquests sectors, així com promoure l’àmplia i variada oferta d’allotjament existent en aquesta demarcació. Aquesta acció comercial s’executa en una sinergia exemplar entre el teixit empresarial i el sector públic, més concretament amb els Patronats de Turisme de la Diputació de Tarragona Costa Daurada i els Patronats de Turisme de Salou, Cambrils i Vila-seca, la qual cosa representa una col·laboració única a Catalunya.

Integra les següents organitzacions professionals: l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la Província de Tarragona; l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda; l’Associació d’Hotels de Tarragona; l‘Associació d’Apartaments Turístics Costa Daurada i Terres de l’Ebre; l’Associació d’Agències de Viatge Receptives de la Costa Daurada i l’Associació de Càmpings de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre. PortAventura World també és soci de la FEHT com a empresa turística estratègica de la zona.

La FEHT està estretament lligada al Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya (PCT) i a la Universitat Rovira i Virgili (URV). Aquesta federació exerceix de nexe entre els empresaris i la innovació i recerca per a la millora de la competitivitat i excel·lència del sector turístic a la província de Tarragona. www.feht-turisme.org

Aquesta entitat està finançada pel Fons Social Europeu com a part de la resposta de la Unió Europea a la pandèmia de COVID-19. Subvenció concedida per a la Contractació laboral de persones de 30 i més anys (SOC-CONT30IMES)