El turisme a la demarcació de Tarragona creix durant el 2024 gràcies a la desestacionalització

La Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT), -l’entitat que representa el 90% de les places d’allotjament de la demarcació- ha presentat els principals indicadors turístics de l’any 2024. Així, segons dades del Tourism Data System d’Eurecat, les pernoctacions a la província de Tarragona han estat 21.488.079. Això representa un +5,23% respecte a l’any 2023. Per marques turístiques, a la Costa Daurada s’han fet 19.898.738 pernoctacions, un +5,45% respecte al 2023; a les Terres de l’Ebre les pernoctacions han arribat a les 1.589.341, el que representa un creixement del +2,44%  respecte a l’any passat.

Amb aquestes dades generals, la FEHT s’ha mostrat satisfeta per les dades aconseguides pel sector turístic durant el 2024. Berta Cabré, presidenta de la FEHT, ha anunciat que “hem superat les pernoctacions de l’any passat i, per fi, també les de 2019. Això ha estat gràcies als creixements que hem tingut en els mesos de menor intensitat turística com han estat el període de gener a maig i d’octubre a desembre”. Cabré també ha recordat que “el 2024 no ha estat un any rècord en pernoctacions, per exemple l’any 2018 en vam fer 21,9 milions i el 2017 –any rècord- vam superar les 22,3 milions. Però vull recordar que, actualment, hem perdut el mercat rus i el de l’Europa de l’Est a causa del conflicte bèl·lic. Així doncs, la feina que hem fet per impulsar la resta de mercats, tant nacional com internacional, ha donat bons resultats”.

Un 2024 positiu en tots els allotjaments turístics
Respecte als diferents tipus d’allotjament, aquest any 2024 i respecte al 2023, els hotels de la demarcació han aconseguit un creixement en pernoctacions del 5,61%, els càmpings del 3,35% i els apartaments del 10,93%. L’estada mitjana dels visitants durant el 2024 s’ha mantingut estable, mentre enguany ha estat de 3,60 nits, el 2013 va ser de 3,62 nits.

Creixement en tots els mercats
Aquest any 2024, el comportament dels mercats nacional i internacionals ja s’apropa més al del 2019, després que, durant la pandèmia, creixés amb força el nacional i es reduïssin els internacionals. Així, enguany, el mercat nacional ha realitzat el 51,85% de les pernoctacions i l’internacional el 48,15%.

Respecte al 2023, tots els mercats han crescut en pernoctacions. El nacional ha crescut un +1,0%; el de França un +6,25%; el de Regne Unit un +6,01%; Irlanda un +9,61%; Països Baixos un +9,44%; Alemanya un +15,72%; Bèlgica un +9,82%; Portugal un +12,54%, i Itàlia un +13,19%. Cabré ha recordat que “continuem sense el mercat rus, un mercat que era el tercer mercat internacional amb més pernoctacions el 2019. A més, ens queda pendent aconseguir un objectiu que teníem per enguany que era el de recuperar totalment el mercat britànic. Actualment, encara no hem arribat a les dades de 2019, estem un 8% per sota. Tot i això, les previsions de vols de l’Aeroport de Reus per l’any vinent, són molt positives. Així doncs, esperem que el 2025 sigui l’any de la recuperació d’aquest mercat”.

Desestacionalització: una tendència en creixement
La desestacionalització es consolida com una de les grans fites del sector turístic de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre. En comparació amb el 2023, els mesos de gener a juny i setembre, octubre i desembre han registrat un fort creixement, per sobre del 6%. En canvi, els mesos de juliol i agost han mantingut les xifres de l’any anterior, i el novembre ha registrat un lleuger estancament a causa de la climatologia adversa. Si comparem aquestes dades amb les del 2022, el creixement és encara més notable: els períodes de gener a maig i de setembre a desembre han experimentat increments significatius, per sobre del 20%. No obstant això, els mesos centrals de l’estiu (juny, juliol i agost) han patit un lleuger estancament o fins i tot una davallada respecte fa dos anys.

Berta Cabré, ha valorat molt positivament aquesta tendència, “el creixement del turisme fora dels mesos d’estiu és una excel·lent notícia. Demostra que el nostre territori està fent passos ferms per convertir-se en una destinació de tot l’any, amb una oferta diversificada i atractiva. Així i tot, som conscients que encara hi ha un enorme marge de creixement, ja que les xifres de pernoctacions de la temporada baixa són minses en comparació amb les de l’estiu. En mesos com gener, febrer, novembre o desembre no passem de les 400.000 pernoctacions, mentre que a l’estiu superem els 3,5 milions mensuals”. Cabré ha afegit que “aquestes dades reforcen el posicionament que la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre són molt més que una destinació d’estiu, amb oportunitats per gaudir-ne durant tot l’any” A més, la presidenta de la FEHT ha reclamat que “un projecte com Hard Rock ens ajudaria moltíssim a créixer en aquests mesos en què necessitem fer-ho perquè les empreses siguem més sostenibles”.

Previsions i objectius per al 2025
De cara al 2025, el sector turístic de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre es fixa objectius ambiciosos per continuar creixent i reforçant la seva posició com a destinació turística de referència. Cabré ha explicat que “hem de continuar prestigiant els professionals del turisme. Els treballadors són el nostre actiu més valuós. Continuarem apostant per la seva formació i reconeixement per garantir un sector competitiu i d’alt nivell. Alhora, estem molt orgullosos que el 90% de la plantilla del sector treballi ja amb contractes fixos. És un esforç important que demostra el nostre compromís amb la generació d’ocupació estable i de qualitat”.

A més, durant el 2025 es continuarà amb un enfocament específic en el creixement dels períodes de gener a maig i de setembre a desembre. Segons Cabré, “la desestacionalització és clau per garantir la sostenibilitat econòmica del sector. Hem avançat, però encara hi ha un gran potencial per continuar treballant. Per això, apostem per mercats com el britànic i l’irlandès, gràcies al creixement de noves rutes a l’Aeroport de Reus, i pel client de proximitat, que ens ofereix estabilitat durant tot l’any”. Altres línies estratègiques inclouen el creixement en mercats centreeuropeus i la consolidació del turisme esportiu per reforçar la demanda fora de la temporada alta. A més, s’està explorant l’obertura a nous mercats, com l’asiàtic.

Cabré també ha advertit sobre l’impacte d’un increment fiscal al sector que es preveu per aquest nou any. “Necessitem un model fiscal just. L’augment de l’Impost sobre les estades turístiques per part de la Generalitat de Catalunya i afegir un recàrrec municipal són mesures que poden frenar el creixement del sector i la nostra competitivitat”.

En els darrers deu anys, s’han destinat més de 800 milions d’euros per modernitzar les instal·lacions, amb un fort enfocament cap a la sostenibilitat i la innovació. Cabré ha assegurat que “aquestes inversions són essencials per garantir que el nostre destí continuï sent competitiu, atractiu i sostenible. Hem de continuar treballant per oferir la màxima qualitat als nostres visitants, però per fer-ho possible, cal que les nostres empreses no quedin ofegades pels impostos”.

Aquesta entitat està finançada pel Fons Social Europeu com a part de la resposta de la Unió Europea a la pandèmia de COVID-19. Subvenció concedida per a la Contractació laboral de persones de 30 i més anys (SOC-CONT30IMES)