El mes d’agost ha donat un bri d’esperança al sector turístic aconseguint unes dades que, molt lluny d’acostar-se als nivells de 2019, han donat una mica d’oxigen a treballadors i empresaris. No obstant això, la Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics (CEHAT) i la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT) -l’entitat que representa el 90% de les places d’allotjament de la demarcació- alerten de l’arribada d’una temporada de tardor i hivern molt dura per al sector i sol·liciten una pròrroga dels ERTO en les mateixes condicions fins que el sector recuperi els nivells d’activitats mínims per tornar a funcionar amb autonomia.
Tant la FEHT com la CEHAT apunten que les dades d’agost són l’exemple que el sector no trigarà molt a recuperar-se si les condicions sanitàries i, per tant, la demanda, milloren. No obstant això, tal com assenyala Berta Cabré, presidenta de la FEHT, “després del miratge del mes d’agost, entrem a una temporada de tardor i hivern que preveiem molt complicada i on molts establiments, bàsicament de la costa, estan tornant a tancar per la falta de turistes internacionals”.
Davant d’aquesta situació, els empresaris del sector turístic insisteixen que, després d’uns mesos de treball intens, és més necessari que mai que es protegeixin els treballadors i els empresaris per evitar la destrucció de milers de llocs de treball al sector. En aquest sentit, la FEHT i la CEHAT recalquen que la manca de recuperació de la demanda de turisme estranger i la nul·la activitat en la touroperació fan preveure un excés d’oferta als establiments d’allotjament que segur generarà efectes negatius aquesta tardor i hivern.
“Necessitem que es prorroguin els ERTO mantenint les condicions actuals i que es prioritzi a el sector turístic, que és el que s’ha demostrat més vulnerable i el que més ha patit durant la pandèmia. Recordem que venim d’un any i mig de tenir els establiments pràcticament tancats i la reactivació per a les empreses és molt delicada. Habitualment al setembre el turisme nacional va a la baixa i sense visitants internacionals, és una situació molt complexa per a les empreses que van obrir i han notat certa recuperació a l’agost. Hem d’intentar aguantar i, per això, és vital que aquesta xarxa de seguretat que ens ofereixen els ERTO continuï”, assenyala Cabré.
La FEHT subratlla que l’eina dels ERTO s’ha provat com un mecanisme vàlid i efectiu per al manteniment de les empreses que estan travessant dificultats. Un mecanisme que, com sosté la FEHT, dóna cobertura, tant a les empreses com als seus treballadors. En aquest sentit, la Federació insisteix a prorrogar-los perquè les empreses que no puguin allargar la temporada d’estiu i no puguin mantenir les condicions que tenien amb anterioritat a causa de la COVID, puguin aguantar fins que es recuperi una situació propera a la normalitat.
Cabré recorda que “el turisme és el principal motor socioeconòmic de la província de Tarragona. Generem un PIB específic turístic i un impacte del 25,70% respecte al total. A més, un 28,5% dels cotitzants a la Seguretat Social corresponen al sector del turisme i l’hostaleria. Així doncs, necessitem mesures que ens ajudin a afrontar el queda de 2021 i fins que tornem a rebre visitants al 2022 amb unes mínimes garanties. Hi ha molta gent que depèn del turisme, tant directament com indirectament”.