El pitjor any de la història del turisme a la província de Tarragona. Aquesta és la conclusió un cop la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT) ha presentat els principals indicadors. Així, des de l’1 de gener i fins al 31 d’agost, segons dades del Tourism Data System de l’Observatori de Turisme del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat, les pernoctacions a la província de Tarragona han disminuït un -74,3% respecte al mateix període de l’any passat. En total, s’han dut a terme 4.134.939, enfront de les més de 16 milions de 2019. A la Costa Daurada la davallada ha estat del 75,4%, mentre que a les Terres de l’Ebre del 58,2%.
Berta Cabré, presidenta de la FEHT, ha anunciat que “ens hem trobat davant d’una situació excepcional que ens ha portat a uns registres que no ens podríem haver imaginat mai. Després dels tres mesos que vam estar tancats -incloent Setmana Santa-, l’estiu tampoc ha anat bé a causa dels rebrots que hi ha hagut a Lleida, Aragó, Navarra, Euskadi i Barcelona, els nostres principals clients nacionals”. Respecte al client internacional, Cabré ha manifestat que “entre rebrots, quarantenes, recomanacions de no viatjar i fronteres tancades, pràcticament no ha vingut ningú. Només el 18,8% de les pernoctacions les han fet turistes estrangers, bàsicament francesos”. Amb tot, la FEHT xifra que enguany el sector turístic deixarà de facturar uns 4.500 milions d’euros.
I és que la dura davallada al sector ha sigut global i ha afectat a tots els tipus d’allotjament, per exemple, els hotels han registrat un -81,9% de pernoctacions, els càmpings un -66,5% i els apartaments un -70,3%. A més, les estades realitzades pels visitants també han estat més curtes, amb una mitjana de 3,30 nits, respecte a les 3,90 nits del mateix període del 2019.
Pel que fa als mercats, tots han tingut una forta baixada: nacional -59,6%; francès -80,9%; britànic -97,7%; rus -99,6%, i irlandès -99,3%, entre d’altres. Cabré ha confirmat que “aquestes dades dramàtiques han portat al fet que el 45% dels hotels de Salou, Cambrils i La Pineda -on hi ha el 75% de totes les places d’hotels disponibles a la província- no hagin ni obert en tot l’any. És una dada duríssima, perquè, com a mínim, aquests establiments estaran 18 mesos sense tenir cap ingrés”.
Ara mateix, a la província de Tarragona, el turisme vacacional ja es dóna per acabat i és que Cabré ha assenyalat que “sense el turisme sènior d’Europa, ni els esdeveniments esportius que tradicionalment se celebraven per aquestes dates, no hi ha visitants”. La gran planta hotelera i els càmpings més grans ja han tancat o ho faran aviat i alguns establiments petits allargaran la temporada fins a Tots Sants. Per la seva banda, altres establiments que habitualment obren tot l’any, intentaran romandre oberts subsistint amb ocupacions molt baixes entre setmana a causa de la caiguda general de les estades que generaven les empreses, les reunions o les convencions i aprofitant el turisme de proximitat els caps de setmana.
Mesures urgents per a la supervivència del sector
Davant d’aquest panorama actual i de la situació de total incertesa amb la qual es veu el futur, el sector reclama mesures que ajudin a la seva supervivència, bàsicament, com a mínim fins a Setmana Santa 2021. Segons Cabré, “el turisme som el principal motor socioeconòmic de la província de Tarragona. Generem un PIB específic turístic i un impacte del 25,70% respecte al total. A més, un 28,5% dels cotitzants a la Seguretat Social corresponen al sector del turisme i l’hostaleria. Així doncs, necessitem mesures que ens ajudin a afrontar el 2021 amb unes mínimes garanties, hi ha molta gent que depèn del turisme, tant directament com indirectament”.
Cabré ha estat molt directa i ha reclamat a les Administracions que “davant el pitjor any de la història i d’un futur incert, les Administracions no poden improvisar més, necessitem planificació i ajudes perquè el turisme i totes les persones que en depenen d’ell sobrevisquin”.
Així, des de la FEHT, se sumen a les peticions fetes per la Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya (CONFECAT) -l’entitat que agrupa les principals associacions turístiques a Catalunya- i la Confederación Española de Hoteles y Alojamientos Turísticos (CEHAT) -la gran patronal sectorial a nivell estatal- on es reclama la creació d’un pla de xoc per abordar la recuperació del turisme, així com implantar un pla de reactivació del turisme amb mesures sanitàries, laborals, fiscals i econòmiques concretes i de màxima urgència.
En l’àmbit laboral, es reclamen uns ERTO específics per al sector que permetin l’entrada i sortida de treballadors en funció de la conjuntura turística i que comptin amb una exoneració total de la Seguretat Social dels que es queden dins de l’ERTO, no dels que surten. Aquests nous ERTO han d’estar actius, com a mínim, fins a la Setmana Santa de 2021 per tal de garantir que les empreses tinguin marge per arribar fins a aquesta data. En matèria de salut, s’aposta per a la realització de proves i test als turistes que arriben a Espanya. En matèria fiscal, se sol·licita que s’articuli l’exoneració d’alguns impostos que graven l’activitat, tant a nivell local, com autonòmic, per a aquest exercici 2020, com és el cas de l’IBI (Impost sobre Béns Immobles), les taxes municipals, l’Impost sobre activitats Econòmiques, etc., que, per les seves característiques, representen un elevat cost per a les empreses en un context de pràcticament zero ingressos. Finalment, en l’àmbit econòmic, es reclama que es comencin a planificar campanyes de promoció nacionals i internacionals per activar-les ràpidament un cop passi la pandèmia.