El sector turístic de la demarcació de Tarragona recupera l’activitat durant el 2022

Les pernoctacions cauen un -7,6% a la província durant el 2022 respecte al 2019

La Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT), -l’entitat que representa el 90% de les places d’allotjament de la demarcació- ha presentat els principals indicadors turístics de l’any 2022. Així, des de l’1 de gener i fins al 30 de setembre, segons dades del Tourism Data System de l’Observatori de Turisme del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat, les pernoctacions a la província de Tarragona han disminuït un -7,6% respecte al mateix període de l’any 2019 -el darrer any que el sector turístic va poder treballar amb normalitat-. Amb tot, la FEHT s’ha mostrat optimista per la ràpida recuperació del turisme un cop es van acabar les limitacions a la mobilitat provocades per la pandèmia. Així, en total, durant el 2022 s’han dut a terme a la província de Tarragona més de 17,5 milions de pernoctacions enfront les 19 milions de 2019. A la Costa Daurada, la davallada -comparada amb 2019- ha estat del -9,1%, mentre que a les Terres de l’Ebre s’han incrementat un +16,5%.

Berta Cabré, presidenta de la FEHT, ha anunciat que “després dels dos pitjors anys de la història del turisme, el 2022 el podem qualificar com a correcte. Tot i que encara no hem aconseguit recuperar les dades de pernoctacions del 2019, hem vist com, amb el final de la pandèmia, els visitants han tornat a la nostra destinació. Per a tot el sector era un repte recuperar-nos el més ràpidament possible. Hem tingut algunes complicacions com la recerca de professionals o l’encariment de costos energètics i de subministraments que, finalment, faran que els comptes d’explotació no siguin tan positius com necessitàvem”. A més, Cabré ha destacat com un punt negatiu “l’afectació de la guerra a Ucraïna, tant per la manca de visitants russos -un mercat líder a la Costa Daurada- i de l’Europa de l’Est, com per l’augment de costos energètics i de subministraments que ha comportat”.

Respecte als diferents tipus d’allotjament, aquest any 2022 i respecte al 2019, els hotels de la demarcació han patit una davallada en pernoctacions del -10,1%, els càmpings del -5% i els apartaments del -5,5%. Sobre aquest tema, Cabré ha volgut recordar que “després de dos anys, tots els establiments hotelers, càmpings i apartaments han pogut obrir les seves portes i oferir els seus serveis amb normalitat”. Tot i això, ha volgut recordar que “a inicis d’any també vam estar tancats a causa de les dificultats de moviments per a tota la població. A més, l’inici del curs escolar a Catalunya a inicis de setembre també ens ha restat un parell de setmanes on, habitualment, moltes famílies catalanes feien les seves vacances familiars”.

El mercat nacional ha crescut respecte al 2019. El rus ha desaparegut. El britànic ha baixat un -18,8% mentre que l’irlandès ha crescut un 15%

Els mercats nacional i irlandès han crescut, el britànic ha disminuït

Aquest any 2022, el mercat nacional ha incrementat les dades de la temporada 2019, així les pernoctacions durant tot l’any han crescut un +6,7% respecte al 2019. Cabré ha recordat que “en un any sense Covid tenim el 50% de turisme nacional i el 50% d’internacional, enguany ja ens hi estem tornant a apropar amb més d’un 40% d’estrangers”. Així, per mercats internacionals, comparats amb el 2019, el francès ha davallat un -1,9%, el britànic un -18,8%, l’holandès un -7,4%, l’alemany un -14,7% i el belga un -1,6%. Mentre que l’irlandès ha crescut un +15,0%.

Respecte al que queda de temporada turística a la demarcació de Tarragona, Cabré ha assenyalat que “ens trobem en una situació similar a la del 2019. Alguns hotels i càmpings comencen a tancar per temporada baixa. Els establiments que resten oberts ho faran amb ocupacions mitjanes, bàsicament de turisme sènior centreeuropeu, turisme esportiu i esdeveniments”.

El sector turístic segueix compromès amb les millores dels seus establiments i continuarà invertint durant el 2023, sobretot, en sostenibilitat. Al 2022 s’hi han invertit 70 MEUR

Incertesa per al 2023

Respecte a les expectatives del sector turístic per al 2023, ara mateix, tal com ha afirmat Cabré, “hi veiem molta incertesa. Hi ha molts factors externs que no ens ajuden a planificar l’any vinent”. Algunes d’aquestes circumstàncies es troben dins el propi sector, com la fidelització dels professionals i la tasca de prestigiar la professió”. Tot i això, Cabré ha assenyalat que “actualment, el 90% de les nostres plantilles ja tenen contracte fixe”.

D’altres factors són externs com les conseqüències de la guerra a Ucraïna amb l’encariment dels preus de l’energia i dels subministraments. Respecte al conflicte bèl·lic, Cabré ha explicat que “no sabem quan podrem tornar a rebre als visitants russos, però l’encariment de tots els costos d’explotació fa que sigui molt complicat establir els preus i tancar acords amb els touroperadors. A més, som molt conscients que la situació macroeconòmica a Europa farà que les famílies perdin poder adquisitiu i, per tant, puguin destinar menys pressupost a les seves vacances i oci”.

Tot i això, el sector turístic segueix compromès en invertir en els establiments d’allotjament. Segons Cabré, “totes les millores van enfocades a la sostenibilitat i a incrementar els serveis per oferir més qualitat als nostres visitants. Durant la pandèmia vam invertir uns 70 MEUR; els hotels 45 MEUR, els càmpings 20 MEUR i els apartaments 5 MEUR”.

Cabré ha conclòs recordant que “el turisme és el principal motor socioeconòmic de la província de Tarragona. Generem un PIB específic turístic i un impacte del 25,70% respecte al total. A més, un 28,5% dels cotitzants a la Seguretat Social corresponen al sector del turisme i l’hostaleria. Aquest 2022 hem comprovat com, quan els visitants tenen llibertat de moviments, tornen a casa nostra a gaudir de les nostres magnífiques poblacions, platges, de l’interior i dels nostres establiments d’allotjament”.

Entre gener i setembre han passat per l’aeroport de Reus un total de 811.412 usuaris. Aquesta xifra suposa una recuperació del 85,9% respecte al mateix període del 2019

L’aeroport de Reus també inicia la recuperació

Entre gener i setembre han passat per l’aeroport de Reus un total de 811.412 usuaris. Aquesta xifra suposa una recuperació del 85,9% respecte al mateix període del 2019. Es tracta d’una xifra que, tractada de manera aïllada, resulta molt destacada i positiva, però encara ho és molt més si es té en compte el context del qual partia aquest inici de temporada. Una temporada que ha anat precedida per dos anys consecutius de disrupció en els moviments aeris per causa de la pandèmia, de reducció dràstica de vols, fins i tot, de desaparició d’aerolínies. S’hi han afegit en aquest inici de la represa generalitzada la crisi energètica, amb l’augment dels preus dels carburants, un context bèl·lic i problemes vinculats amb la manca de personal i conflictes laborals que també han afectat directament les operatives dels aeroports. Tot i la incertesa sobre la mateixa evolució de les restriccions vinculades a la pandèmia, a finals de setembre, s’havia assolit ja gairebé el 86% del volum de passatgers registrats durant el mateix període de l’any 2019 (un exercici excepcional previ a la pandèmia).

En termes de recuperació de l’activitat, l’aeroport de Reus ha tingut un excel·lent comportament, el millor del conjunt dels aeroports catalans. Aquests bons resultats són conseqüència directa de l’estratègia de promoció de la Taula de l’Aeroport, de la qual el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona forma part. Meritxell Roigé, presidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona ha assegurat que “no només hem treballat per posicionar la destinació, també hem intensificat la relació amb les companyies i hem impulsat acords de comàrqueting per aconseguir que a l’hora de decidir l’obertura o manteniment de rutes per part de les aerolínies, el nostre aeroport fos una tria interessant, viable i segura. Amb l’actual context de crisi energètica i altres condicionants, les xifres confirmen que aquest objectiu s’ha assolit. Sense dubte, la recuperació del turisme internacional a la Costa Daurada ha passat enguany per l’aeroport de Reus”.

El 2023 es planteja amb incertesa a causa de l’increment dels costos energètics, de subministraments i laborals. Alhora que la situació macroeconòmica a Europa afectarà directament a la capacitat adquisitiva de les famílies

Aquesta entitat està finançada pel Fons Social Europeu com a part de la resposta de la Unió Europea a la pandèmia de COVID-19. Subvenció concedida per a la Contractació laboral de persones de 30 i més anys (SOC-CONT30IMES)