El sector turístic de la demarcació de Tarragona, al 50% de la seva recuperació

La Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT), -l’entitat que representa el 90% de les places d’allotjament de la demarcació- ha presentat els principals indicadors turístics de l’any 2021. Així, des de l’1 de gener i fins al 15 de setembre, segons dades del Tourism Data System de l’Observatori de Turisme del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat, les pernoctacions a la província de Tarragona han disminuït un -43,9% respecte al mateix període de l’any 2019. Respecte l’any 2020 -considerat el pitjor any de la història pel sector turístic tarragoní- les pernoctacions s’han duplicat, augmentat un +106,4%. Amb tot, la FEHT xifra que enguany el sector turístic deixarà de facturar uns 2.500 milions d’euros respecte el 2019.

Així, en total, durant el 2021 s’han dut a terme a la província de Tarragona més de 9,9 milions de pernoctacions enfront les més de 17,6 milions de 2019. A la Costa Daurada, la davallada -comparat amb 2019- ha estat del -46,2%, mentre que a les Terres de l’Ebre del -7,6%. Comparat amb el mateix període del 2020, a la Costa Daurada, el creixement ha estat del +106,8%, mentre que a les Terres de l’Ebre del +103,3%.

Berta Cabré, presidenta de la FEHT, ha anunciat que “és cert que aquesta temporada 2021 hem tingut una certa recuperació de l’activitat, bàsicament només durant el mes d’agost, però cal recordar que veníem del no-res. Encara ens trobem a la meitat d’activitat turística d’un any normal com va ser el 2019. Així doncs, no podem estar satisfets, ja teníem clar que seria un any d’impàs i de recuperació parcial, però confiàvem arribar a un 65% de pernoctacions d’un any normal. Especialment complicada és la situació per al turisme vacacional de costa i per als hotels, que és on realment hi ha un pes molt significatiu de la indústria a la nostra demarcació”.

Respecte als diferents tipus d’allotjament Cabré ha informat que “la temporada s’ha viscut de manera desigual entre hotels, càmpings i apartaments. Vull recordar i remarcar especialment que hi ha 25% de la planta hotelera de la Costa Daurada que no ha obert aquest any. És molt dur saber que hi ha establiments tancats des de l’octubre 2019, quan van acabar aquella temporada, ara ja fa 2 anys. Però, el més preocupant és que encara no sabem quan podran tornar a obrir. Com a mínim, estaran dos anys i mig tancats”.

Així, aquest any 2021 i respecte el 2019, els càmpings de la demarcació de Tarragona han patit una davallada del -31,5%, els apartaments del -41,7% i els hotels del -54,8%. Sobre aquest tema Cabré ha volgut recordar que “a inicis d’any també vam estar tancats i hi ha hagut moltes dificultats de moviments per a tota la població. Això ha afectat a tota la tipologia d’establiments, tant de costa com d’interior. Però, està clar que els visitants han preferit allotjar-se en establiments on hi ha més possibilitat de fer vida a l’aire lliure que no pas aquells que són d’entorns més tancats. A més, els hotels han notat la falta de la touroperació que, enguany, tampoc ha treballat a causa de les dificultats i restriccions en la mobilitat. La touroperació és clau a la Costa Daurada, aporta molt trànsit aeri a l’aeroport de Reus i també als nostres allotjaments. Necessitem que el 2022 torni a operar amb normalitat”.

El mercat nacional ha aguantat. L’internacional segueix limitat
Aquest any 2021, el mercat nacional ha aguantat amb dades similars al 2019, així les pernoctacions durant tot l’any han disminuït un -14,9% respecte el 2019. Cabré ha recordat que “un any sense Covid tenim el 50% de turisme nacional i el 50% d’internacional, enguany només hem tingut el 22,3% d’estrangers”. Així, per mercats internacionals, comparats amb el 2019, el francès ha davallat un -51,8%, el britànic un -95,7%, el rus un -99,1%, l’holandès un -53,7%, l’alemany un -71,6%, l’irlandès un -90,8% i el belga un -58%.

Ara mateix, a la demarcació de Tarragona, el turisme vacacional ja es dóna per acabat i és que Cabré ha assenyalat que “no hi ha prou visitants internacionals i els establiments es veuen obligats a tancar abans d’hora. Habitualment el turisme nacional, per aquesta època, només viatja en caps de setmana i ponts. Només els càmpings, on s’hi allotgen viatgers sèniors de centre Europa tindran una mínima activitat”.

Mesures per a la supervivència del sector
Davant d’aquesta temporada al 50%, la FEHT alerta de l’arribada d’una temporada de tardor i hivern “molt dura per al sector turístic” i reclama a les administracions una major planificació a l’hora d’establir mesures que ajudin al sector. Cabré manifesta que “sempre ho decideixen tot a l’últim minut i les empreses no ens podem planificar, ni organitzar”. Aquestes manifestacions les fa en referència a la darrera pròrroga dels ERTO aprovada pel Govern Central a només tres dies de finalitzar el període i també en referència al programa IMSERSO. “No pot ser que no sapiguem encara les condicions dels nous ERTOS que entren en vigor aviat i tampoc sapiguem si, finalment, hi haurà IMSERSO i si n’hi ha en quines condicions serà. D’un dia per l’altre no podem decidir obrir o tancar establiments, els nostres treballadors també es mereixen poder-se planificar i saber si han de treballar o no”, conclou Cabré. A més, també ha reclamat a la Generalitat de Catalunya una nova moratòria a l’increment d’un 30% en l’Impost sobre les estades en establiments turístics previst per al pròxim 1 d’octubre.

Cabré ha manifestat que “el mes d’agost ha estat un inici d’esperança i ha donat una mica d’oxigen a treballadors i empresaris”. No obstant això, “després d’aquest miratge”, la FEHT adverteix que s’acosta una temporada “molt incerta i en la qual molts establiments ha tornat a tancar per falta de turistes”. Davant d’aquest panorama, la FEHT insisteix que “és més necessari que mai que es protegeixi els treballadors i els empresaris per evitar la destrucció de milers de llocs de treball i d’empreses”.

Cabré ha conclòs recordant que “el turisme és el principal motor socioeconòmic de la província de Tarragona. Generem un PIB específic turístic i un impacte del 25,70% respecte al total. A més, un 28,5% dels cotitzants a la Seguretat Social corresponen al sector del turisme i l’hostaleria. Així doncs, necessitem mesures que ens ajudin a afrontar el que queda de 2021 i fins que tornem a rebre visitants al 2022 amb unes mínimes garanties. Hi ha molta gent que depèn del turisme, tant directament com indirectament”.

La FEHT, representant el 90% de les places de la província de Tarragona
La Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT) és una entitat sense ànim de lucre que defensa els interessos de l’empresariat turístic de la província de Tarragona. Actualment, representa el 90% de les places turístiques de la província.

Dins la FEHT hi ha integrades les principals entitats i associacions privades que conformen el sector de l’hostaleria, el turisme i les activitats d’oci de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre. Així doncs, actualment hi formen part:

  • L’Associació Hotelera Costa Daurada i Terres de l’Ebre amb 100 hotels membres i 55.000 places -el 80% del total de places hoteleres a la província-.
  • L’Associació de Càmpings de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre amb 54 associats i 66.000 places.
  • L’Associació d’Apartaments Turístics de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre amb més de 80 empreses i 24.800 places.
  • L’Associació d’Agències de Viatge Receptives de la Costa Daurada amb 11 empreses membres.
  • PortAventura World és soci com a empresa estratègica a la zona.

El principal objectiu de la FEHT és satisfer les necessitats dels professionals i les empreses d’aquests sectors, així com dinamitzar l’àmplia i variada oferta d’allotjament existent en aquesta demarcació a través d’una representativitat cohesionada.

Aquesta entitat està finançada pel Fons Social Europeu com a part de la resposta de la Unió Europea a la pandèmia de COVID-19. Subvenció concedida per a la Contractació laboral de persones de 30 i més anys (SOC-CONT30IMES)