El Port Tarragona inaugura el nou Moll de Balears per donar un impuls als creuers

El Port de Tarragona dins la seva aposta pels creuers ha inaugurat recentment el nou Moll de Balears. Es tracta d’una nova infraestructura multipropòsit adossada al dic de Llevant. Josep M Cruset, president del Port de Tarragona, assegura que “aquest nou moll ens permetrà recuperar en dos anys les xifres de rècord que vam assolir l’any 2019 que van ser de 128.000 passatgers” i afegeix que “la construcció de la nova terminal de creuers significarà tenir un nou espai de més de 5.000 m2, còmode i funcional, per donar un millor servei als passatgers dels creuers de les properes temporades”.

Cruset, a més, ha posat en valor “el pas endavant” que significa disposar d’aquesta nova infraestructura. El Moll de Balears permet augmentar la línia d’atracada de creuers en 700 metres i oferir una operativa molt més còmoda i àgil. Aquesta infraestructura representa una millora qualitativa per a l’activitat creuerística, ja que obre la porta a acollir creuers més grans i permet l’atracada de més vaixells de manera simultània (fins a 4 creuers).

Es tracta d’una inversió de més de 30 milions d’euros que serveix per ampliar amb 40 hectàrees (40.000 m2) l’espai destinat a l’operativa de creuers. L’obra, realitzada per la Unió Temporal d’Empreses (UTE Moll de Balears) formada per FCC i COMSA, es va iniciar en el mes de maig de 2020, en plena primera onada de la pandèmia de COVID19, superant tots els obstacles logístics i sanitaris que es van donar, i ha acabat un any i mig després.

El nou Moll de Balears està preparat per implantar el subministrament d’energia elèctrica als creuers durant l’atracada. El Port de Tarragona està llest per actuar amb agilitat en el moment en què les empreses del sector implantin aquesta tecnologia. Es tracta d’un servei que permet que els vaixells no cremin combustibles fòssils durant la seva estada al Port, la qual cosa reduiria considerablement les emissions de CO2. Concretament, el moll disposa de 5 arquetes per al subministrament d’electricitat, una de les quals ja està connectada a la xarxa per respondre a les primeres demandes que puguin sorgir del sector per a creuers petits i mitjans.

Cronologia: 10 fases de construcció en un any i mig

Les obres del moll de Balears van començar oficialment el mes de maig de 2020, amb la recepció del dic flotant “Mar del Aneto” -també comunament denominat caixoner- per construir els fonaments de formigó del moll. En aquesta primera fase, també es va retirar part de l’escullera en l’espai on després aniria el moll i es va iniciar el dragatge per condicionar el fons marí de manera uniforme per preparar-lo per rebre el nou material constructiu i els caixons.­

En la segona fase es va col·locar el material d’escullera des de les embarcacions gànguils “Darss” i “Zingst”, completant un total de 500 viatges entre la pedrera de Vallcarca (El Garraf) i el Port de Tarragona per col·locar 645.616 tones de material d’escullera al fons marí. En la tercera, quarta i cinquena fase van prendre protagonisme la col·locació de caixons, un dels moments més complexos de les obres. Entre els mesos d’agost i octubre de 2020 es van fabricar i col·locar els 11 caixons a una cadència d’un caixó per setmana. Per a la seva fabricació van participar unes 60 persones, en torns les vint-i-quatre hores al dia, els set dies de la setmana. I per la col·locació van intervenir diferents serveis portuaris com remolcadors, barquers i amarradors per executar una maniobra complexa per alinear i afonar els 11 caixons.

En la sisena fase, que es va iniciar en paral·lel amb la col·locació dels caixons, es va començar a construir el dic sud i nord amb mitjans marítims i terrestres amb aportacions de material d’escullera i terra, i també es van omplir les cel·les interiors dels caixons amb pedra provinents de la pedrera del Llorito, Tarragona, i la pedrera Blanco, de Reus.

Al mes de gener d’aquest 2021 va arribar al Port de Tarragona la draga “Zheng He” per dur a terme les tasques de la setena fase. Aquesta embarcació va emprar una setmana per omplir el nou moll de Balears amb més de 600.000 m3 de material del fons marí de la dàrsena de Cantàbria, en aigües interiors del Port. Un cop el moll va quedar completament emplenat de material dragat, van entrar en acció maquinària pesant encarregada de col·locar i aplanar tota la sorra i la terra aportades per la draga amb l’objectiu a crear i anivellar l’esplanada de 40.000 m2.

Durant el mes de març les obres del moll de Balears van entrar en la vuitena fase: la instal·lació de la biga cantell. Es tracta d’una biga de formigó armat de 5,40 m d’ample i 1,70 m de gruix que ressegueix tota la longitud del moll exterior i l’interior, amb l’objectiu de servir de tancament a les esplanades, aconseguir la correcta alineació del moll i permetre l’ancoratge de 33 defenses i 33 bol·lards. En la novena fase, iniciada durant l’estiu de 2021, s’hi va treballar de manera simultània en l’acabament de la biga de cantell, la col·locació de les defenses i bol·lards, i l’inici de la pavimentació de l’esplanada. En total s’hi ha instal·lat 33 bol·lards amb una capacitat de tir de 200 tones cadascun, que podran donar servei d’amarratge als creuers de més grans dimensions existents al món. En la desena i última fase ha consistit en la col·locació de l’enllumenat i altres serveis, la senyalització horitzontal, per tal que el moll de Balears estigui a punt per rebre vaixells i per acollir l’operativa de desembarcament i embarcament de passatgers.

Els creuers al Moll de Balears

La temporada de creuers al Port Tarragona va començar el mes de setembre amb l’arribada del creuer “Bolette”. Amb la seva presència es van trencar una sequera de 18 mesos sense creuers a Tarragona a causa de la pandèmia de COVID19. Una alarma sanitària que va obligar a aturar l’activitat creuerística a tot el món.

El Port de Tarragona ha estat preparat en tot moment, tant durant el 2020 com durant el 2021, per a la represa de l’activitat creurística des del punt de l’operativa i, també, des del punt de vista de la logística i de l’aplicació de les mesures sanitàries derivades de la pandèmia COVID19. Gràcies a tota aquesta tasca realitzada, per aquest 2021 hi ha una previsió d’arribades de fins a sis creuers, xifra que augmentarà progressivament durant el 2022. De moment, les reserves per al 2022 xifren el nombre de passatgers esperats en unes 60.000 persones i una trentena d’escales.

Evolució del projecte de creuers a Tarragona

El Moll de Balears permetrà reforçar i millorar l’estratègia de diversificació i de desestacionalització del turisme de la Costa Daurada, ja que es tracta d’una activitat amb oportunitat de créixer en els propers anys i que genera activitat en els mesos previs i posteriors a la temporada d’estiu. El projecte de creuers de Tarragona és un treball desenvolupat amb el consens de les principals institucions del territori, representades en la Taula Institucional de Creuers. Hi són presents les principals administracions, entitats i empreses del sector turístic de la Costa Daurada: Turisme de Catalunya, URV (departament d’Innovació Turística d’Eurecat – Centre Tecnològic de Catalunya), Diputació de Tarragona, Cambra de Comerç de Tarragona, Ajuntaments de Tarragona, Reus i Vila-seca, PortAventura, Aeroport de Reus, Federació Empresarial d’Hosteleria i Turisme de la Província de Tarragona. Entre 2013-2019, el projecte de creuers ha sumat gairebé 200 escales (196 exactament) i més de 300.000 creueristes (305.888 passatgers). El treball de totes les institucions implicades ha aconseguit que el nombre d’escales es multipliqui per 20 entre 2013-2019, passant de les 3 escales de 2013 a les 63 escales l’any 2019; i el nombre de passatgers per 100 en aquests 7 anys, que passen de 1.394 al 2013 als 128.000 de 2019. L’activitat de creuers al Port de Tarragona atrau gran diversitat de turistes de països europeus i Amèrica. Els més nombrosos són els turistes italians (90.661 persones). El segon grup més nombrós són els turistes britànics (51.793 creueristes del Regne Unit). I el tercer, quart i cinquè grup són, respectivament, els 36.927 creueristes francesos, 14.900 creueristes nord-americans i 14.000 creueristes alemanys.

L’oferta turística de la Costa Daurada, el seu patrimoni històric, cultural i gastronòmic, ha aconseguit que el 94% dels creueristes es quedin a visitar destinacions de la Costa Daurada. A les comarques del Tarragonès (Tàrraco Romana, Altafulla, Salou i Port Aventura), Baix Camp (Reus i Cambrils), Alt camp (Monestir de Santes Creus i Cooperativa de Nulles), Conca de Barberà (Monestir de Poblet i Montblanc), Priorat i Delta de l’Ebre. Excursions, activitats i consum de serveis que generen un impacte econòmic positiu d’uns 10 milions d’euros cada any (9,7 milions d’euros, exactament). Una oferta que a més a més rep cada any una puntuació molt alta a través del seguiment que fa la URV d’aquesta activitat. Els creueristes qualifiquen la nostra destinació amb un excel·lent (valoració general de 9 sobre 10) i el 94,2% de passatgers afirma que recomanaran Tarragona/Costa Daurada als seus amics i familiars.

El Moll de Balears en xifres

 • Construcció en 17 mesos, superant els obstacles derivats de la pandèmia de COVID19 de maig de 2020 a setembre de 2021
 • Inversió de 30 milions d’euros
 • Els Gànguils Darss i Zingst*, han realitzat un total de 500 viatges entre la pedrera de Vallcarca (El Garraf) i el Port de Tarragona, recorrent un total de 27.000 km per transportar 645.616 tones de material d’escullera
 • El dic flotant Mar del Aneto** va fabricar els 11 caixons del nou moll, un per setmana.
 • 60 persones a torns les vint-i-quatre hores al dia els set dies de la setmana van fabricar 11 caixons amb una cadència d’un per setmana.
 • Un caixó mesura 41,05 m de llarg, 16,75 m d’ample i 21,30 m d’alt • El pes d’un caixó buit és 7.288,80 tones, mentre que el pes d’un caixó ple és de 33.440,65 tones.
 • La draga Zheng He*** va recollir material del fons de la dàrsena de Cantàbria per omplir el moll de Balears. En una setmana va ser capaç d’aportar 600.000 m3 de terra per reomplir el moll.
 • La construcció de la biga cantell va necessitar 6.400 m3 de formigó.

Característiques finals

 • Nou moll amb 40 hectàrees de superfície (40.000 m2)
 • Línia d’atracada de creuers en 700 metres: 460m exteriors i 240m interiors
 • 33 defenses i 33 bol·lards amb una capacitat de tir de 200 tones
 • Pre-instal·lació per al subministrament d’energia elèctrica a creuers petits i mitjans

Ampliació i millora de l’activitat creuerística

 • Capacitat per rebre 4 creuers de forma simultània
 • Capacitat per acollir els vaixells de creuer més grans del món
 • Nova terminal i millora dels serveis d’operativa de passatgers
 • Millora de les comunicacions i de la mobilitat


*Gànguil és un tipus d’embarcació que descarrega pedra obrint el fons del vaixell. Darss i Zingst són els noms dels vaixells. 
**És un vaixell que fabrica “calaixos de ciment enormes” per fer la part exterior del moll on atraquen els vaixells. 
***Nom del Vaixell. 

Aquesta entitat està finançada pel Fons Social Europeu com a part de la resposta de la Unió Europea a la pandèmia de COVID-19. Subvenció concedida per a la Contractació laboral de persones de 30 i més anys (SOC-CONT30IMES)