El nou decret de Turisme i la fiscalitat als apartaments es va debatre a Cambrils

Prop d’un centenar de persones van assistir dijous passat, dia 18 d’octubre, al matí a la VII Jornada de Turisme que va tenir lloc al Centre Cultural de Cambrils. L’acte, organitzat per l’Associació d’Apartaments Turísitcs Costa Daurada i Terres de l’Ebre, va comptar amb l’assistència del director general de Turisme la Generalitat, Octavi Bono; l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; la regidora Mercè Dalmau; i el president de l’Associació d’Apartaments Turístics, Joan Calvet, a més de diversos ponents que van presentar els seus productes.

Octavi Bono va explicar les principals novetats pel que fa al nou decret de Turisme, centrant-se en apartaments i en habitatges d’ús turístic. Cal dir que l’objecte d’aquest nou decret és “la regulació dels requisits turístics i la classificació dels establiments, de les empreses i les activitats turístiques; la definició del registre de Turisme i la disciplina administrativa, especialment pel que fa a la col·laboració entre administracions”.

Bono va parlar de totes les accions relatives a aquest nou decret, que passen per “simplificar, refondre, actualitzar i atendre alguns mercats”. Així, es modificaran 19 normes i es derogaran 9 decrets que ja existeixen.

El director va explicar que “el turisme és un sector dinàmic”, i, per aquest motiu, van succeïnt qüestions com la “creació de noves fórmules d’allotjament” i el “desagrupament de noves fórmules de comercialització i distribució”, que estan comportant diversos efectes.

Octavi Bono va remarcar que l’eclosió de l’economia col·laborativa, que ha generat molt de “debat i inquetud”, comporta la “necessitat d’un millor control de l’oferta”.

Altres qüestions i novetats que el director general va abordar foren: la classificació dels càmpings, àrees d’acollida d’autocaravanes, allotjaments rurals, recaptació de l’impost turístic, i l’afectació del decret als ens locals.

Per la seva banda, el president de l’Associació d’Apartaments, Joan Calvet, va dir que “l’activitat que desenvolupent els apartaments turístics té molta història dins del turisme a Catalunya” i “ha d’estar reglada i complint totes les obligacions”. Per Calvet, és important que “oferim un producte de qualitat, que té més sortida en el mercat i fidelitza el client” i que “els propietaris d’apartaments vegin la necessitat de reformar-los i actualitzar-los, ja que la competència és cada cop més ferotge”.

Per la seva banda, Mercè Dalmau, a destacar que “Cambrils compta amb un volum important de places pel que fa a apartaments turístics, que donen molta vida a l’estiu i també generen un nombre considerable de visitants durant tot l’any”.

La darrera part de la jornada d’ahir va tractar sobre fiscalitat i sobre com afectarà el nou model 179 d’Hisenda, que s’ha de presentar a partir del 30 de gener, a l’hora de fer les declaracions, un tema que genera molts dubtes al sector apartamentístic.

Aquesta entitat està finançada pel Fons Social Europeu com a part de la resposta de la Unió Europea a la pandèmia de COVID-19. Subvenció concedida per a la Contractació laboral de persones de 30 i més anys (SOC-CONT30IMES)