El Fòrum de Turisme Arqueològic a Tarragona debat sobre fórmules i experiències per afrontar el repte d’enamorar amb el patrimoni

Coincidint amb el 17è aniversari de la declaració del conjunt arqueològic de Tàrraco com a Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO, aquest dijous 30 de novembre ha tingut lloc al Centre Tarraconense el Seminari el Fòrum de Turisme Arqueològic, que ha organitzat el Patronat Municipal de Turisme de Tarragona, el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona i el Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya. El Fòrum, que també s’emmarca en els actes previs dels Jocs Mediterranis 2018, ha comptat amb la col·laboració del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya i la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya. Amb el lema ‘Emocionar amb el patrimoni’ diferents experts en matèria turística i patrimonial han debatut davant de 125 assistents sobre les diferents fórmules per emocionar el turista amb el patrimoni. L’organització ha volgut destacar el gran nivell dels ponents, que han llançat moltes idees per afrontar els reptes presents i futurs d’una gestió turística del patrimoni eficient i sostenible.

Després de la inauguració a càrrec de Inmaculada Rodríguez, consellera de Turisme i Pla Estratègic de l’Ajuntament de Tarragona; Martí Carnicer, president del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona i Octavi Bono, director general de la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya, han començat les ponències i taules rodones, que amb comptat amb la presència de nombrosos experts en la matèria, com ara el catedràtic d’arqueologia de la URV Joaquín Ruiz de Arbulo, el consultor i director del LABPATC Jordi Tresserras, o Xavier Hernández, director del Grup de Patrimoni i Didàctica de la UB. Així mateix, a través de les taules rodones d’experiències, hem pogut conèixer els casos del Museo del Teatro Romano de Cartagena, l’agència especialitzada en viatges arqueològics Pausanias Viajes, l’empresa Imageen, dedicada a la recreació de jaciments arqueològics i patrimoni a través de la realitat augmentada, o la ciutat romana d’Oiasso, a Irun.

Les conclusions del Fòrum han estat presentades pel director de Tarraco Viva, Magí Seritjol, i Antonio Paolo Russo, professor de gestió de destinacions a la URV. Entre les moltes reflexions i idees aportades al fòrum, han volgut apuntar la importància de vincular el patrimoni a un relat, la necessitat d’involucrar els diferents sentits en l’experiència del patrimoni, l’especialització necessària de touroperadors i agents turístics en l’explicació del patrimoni per convertir l’experiència en quelcom realment interessant i enriquidor per al turista, la necessitat de formació i capacitació professional a les destinacions amb patrimoni arqueològic i la importància cabdal d’una gestió turística sostenible del patrimoni, que reverteixi els beneficis en la conservació i la difusió.

Aquesta entitat està finançada pel Fons Social Europeu com a part de la resposta de la Unió Europea a la pandèmia de COVID-19. Subvenció concedida per a la Contractació laboral de persones de 30 i més anys (SOC-CONT30IMES)