El Cap d’Any salva l’ocupació turística als establiments del Camp i l’Ebre durant les festes nadalenques

Les festes nadalenques han deixat unes dades d’ocupació irregulars als establiments turístics de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre. En plena temporada baixa, només els dies de Nadal i Cap d’Any han registrat una elevada afluència de visitants, sobretot de tipus familiar. Els establiments adherits a l’Associació Hotelera de Salou-Cambrils-La Pineda, amb tan sols el 12% de l’oferta disponible, han oscil·lat al voltant del 60% per Nadal i entre el 70 i el 100% per Cap d’Any, complint amb les previsions. Els càmpings, especialment els d’interior, han omplert els bungalous i ‘mobile homes’ coincidint amb el canvi d’any, amb un perfil de visitants que va a l’alça: el de grups de parelles joves amb fills que s’apleguen per celebrar aquests dies festius. A l’Ebre, les cases rurals també han assolit el seu màxim coincidint amb Cap d’Any, mentre que la resta de dies festius han tingut unes dades d’ocupació testimonials.

La celebració del Cap d’Any és l’efemèride que atreu més visitants als establiments turístics de la demarcació durant les festes nadalenques. Nombrosos grups de famílies i amics, eminentment catalans, de la resta de l’Estat i francesos, han omplert hotels, càmpings i cases rurals coincidint amb l’entrada al 2017. Durant la resta de dies, però, l’ocupació turística a la demarcació ha estat més aviat discreta.
Malgrat tot, són dades esperades pel sector, en tractar-se de temporada baixa. “No hem tingut sorpreses i, tret de Cap d’Any, en què sí que s’ha notat una ocupació acceptable en els establiments hotelers oberts, per Nadal creiem que s’ha situat al voltant del 60%”, ha explicat a l’ACN la portaveu de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda, Teresa Clavé, a l’espera de conèixer les dades oficials que facilita l’Observatori Turístic del Parc Científic.

Durant els dies de Nadal només han obert portes 14 dels 86 hotels de l’Associació Hotelera, els quals han ofert 5.900 de les 47.000 places disponibles -un 12% del total-. Per Cap d’Any han obert 16 hotels i s’han ofert prop de 6.400 places, assolint percentatges d’ocupació de més del 70% i, en algun establiment, registrant el ple absolut. En canvi, la nit de Reis els hotels han tingut ocupacions baixes i poc destacables.
Clavé ha explicat que, per Nadal, la gent no acostuma a sortir tant com per Cap d’Any, dies en què es busca la trobada amb amics i es reserven habitacions en hotels per celebrar l’entrada d’any amb un sopar de gala i ball. “Els preus per Cap d’Any acostumen a ser alts, perquè l’oferta és molt atractiva i és un servei que es contracta automàticament quan es reserva una habitació”, ha afegit la portaveu de l’Associació Hotelera.
La presidenta de l’Associació de Càmpings de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre, Berta Cabré, ha explicat que aquests dies l’ocupació ha estat la prevista. “Al Cap d’Any hem tingut molt bona ocupació pel que fa a bungalous i ‘mobile homes’, especialment, a la zona més interior”, ha detallat. Cabré ha apuntat que el perfil familiar és el més habitual i que s’ha detectat un auge de famílies joves amb nens petits es troben en aquestes dates als càmpings.
A més, la bona temperatura que hi ha a la Costa Daurada serveix de reclam per visitar PortAventura que, amb la seva oferta d’establiments hotelers oberts i el propi parc, atreuen un públic eminentment familiar. D’altra banda, en el sector dels apartaments, moltes empreses tanquen per Nadal, però s’estima que els establiments que han obert hagin assolit ocupacions de l’ordre del 30%.

El turisme rural de l’Ebre fa el ple per Cap d’Any

El cap de setmana de Cap d’Any ha estat, indiscutiblement, el punt àlgid de l’ocupació turística de les cases rurals a les Terres de l’Ebre durant aquest període festiu. De fet, el ple total durant les dos o tres nits al voltant d’aquesta data ha suposat el gran gruix de pernoctacions, en contrast amb l’escassa o testimonial ocupació assolida durant la resta de jornades festives. “Hi ha molta diferència entre el cap de setmana de Cap d’Any amb Nadal i Reis”, ha constatat Juanjo Bel, portaveu de l’Associació de Turisme Rural de les Terres de l’Ebre (Aturebre).
Segons ha precisat, els allotjaments –especialment les cases més grans- ja van poder penjar el cartell de complert molt abans del dia 1 de gener, fruit d’un increment considerable de la demanda per aquest festiu concret. El fet de poder disposar de d’un mínim de dos dies festius com en anys passats va afavorir que molta gent reservés amb una antelació de tres o quatre mesos. “Vam tenir peticions que no hem pogut complir. Hi havia gent que buscava lloc de forma desesperada i no els hem pogut atendre”, explica. Molts d’aquests clients van intentar ser redirigits cap a d’altres zones del territori o, fins i tot, el nord de Castelló i l’Aragó.
Per contra, durant el cap de setmana i els dies festius de Nadal, l’ocupació no va arribar a superar entre el 5 i el 10%. Uns dies, segons explica Bel, que en ocasions poden veure’s afavorits per la demanda de famílies molt grans que “busquen una casa per retrobar-se”. Enguany, però, el nivell de pernoctacions ha estat molt fluix, admet. Tampoc es preveu una recuperació durant Reis i aquest cap de setmana posterior: entre un 2 i un 4%.
Bona part dels clients durant aquests dies són parelles, en contrast amb el Cap d’Any, on les reserves familiars predominen. Però, en aquesta ocasió, els últims dies festius no han arribat a generar reserves en els establiments rurals del territori. Segons Bel, aquestes diferències es podrien explicar, entre d’altres factors -com la percepció de manca, en general, “d’alegria per sortir”-, per una certa “institucionalització” de la rutina de celebrar fora de casa el Cap d’Any, circumstància que no es trasllada a d’altres dates de les festes nadalenques.

Roger Segura / ACN

Aquesta entitat està finançada pel Fons Social Europeu com a part de la resposta de la Unió Europea a la pandèmia de COVID-19. Subvenció concedida per a la Contractació laboral de persones de 30 i més anys (SOC-CONT30IMES)