Costa Daurada, una destinació per a tota la família, també al Nadal

Cambrils, Salou i Vila-seca, els municipis del centre de la Costa Daurada, ofereixen un extens programa d’activitats per celebrar el Nadal en família. Així, aquesta zona es converteix en un lloc ideal per passejar pels mercats nadalencs, gaudir dels parcs infantils, veure pessebres vivents, assistir a concerts de música i cantades de nadales, vibrar amb el Pare Noel i la cavalcada dels Reis Mags d’Orient. Tot plegat, acompanyat d’una visita a PortAventura World, totalment ambientat en temàtica nadalenca, i al clima temperat, esdevé un atractiu reclam turístic de proximitat.

A Cambrils, carrers plens de jocs i tallers

El parc itinerant “Juguem per Nadal. Un Nadal per jugar i aprendre” és l’activitat estrella a Cambrils per als més petits i omplirà de jocs i tallers diferents espais de la ciutat. El programa començarà el 27 de desembre a la plaça de l’Església de Sant Pere amb pintacares, xapes, llufes, carta als Reis, dansa, Photocall… Aquesta activitat repetirà el 2 de gener. Mentre que el dia 28, a la plaça de la Vila, es podrà gaudir d'”El camí de Nadal”, un espectacle amb nadales i somriures. El dia 30, al passeig Albert, jocs amb els Xics del Xurrac i el darrer dia de l’any, a la plaça del Pòsit, animació al carrer amb Post. Ja al 2020, el dia 3, Tallers de Dansa i Percussió a la plaça del Pòsit. L’endemà i per tancar el programa, arriba el moment per al circ, amb “Jugacirc i Juguipo” al passeig Miramar.

Altres actes destacats en aquesta vila marinera es duran a terme, per exemple, el dissabte 21, quan les famílies poden anar a conèixer les peripècies del Magatzem de Nadal on els Matatàs, els treballadors del Nadal, encarregats d‘organitzar cartes, somnis, il·lusions i regals, no descansen ni un moment perquè tot estigui preparat per aquests dies tan especials. I, com no pot ser d’una altra forma, el dia 24, arriba el moment de la Cagada Popular del Tió. Pel que fa al teatre, el dia de Nadal, el 29 de desembre i l’1 de gener, La Teca Teatre, presenta “FeNYa Rai!”.

El 29 de desembre a Cambrils arriben per mar els Heralds de Ses Majestats els Reis Mags d’Orient. I, per als més joves, una festa a la Sala de Concerts de l’Ateneu Juvenil, donarà la benvinguda a l’any nou.

Finalment, els tres Reis d’Orient arribaran a Cambrils per mar diumenge, 5 de gener, a les 18.30 h, per la cavalcada. Des de fa més d’un segle, a Cambrils, el dilluns 6 de gener els Reis d’Orient reparteixen, casa per casa, els regals als nens i nenes que ho hagin sol·licitat.

Salou: tallers, nadales, exposicions i tradició

A meitats de desembre, a Salou ja s’inicien tallers de temàtica nadalenca com, per exemple, el dia 18, el “Taller de plastilina creativa” a les 17.30 h a l’Espai d’Infància Estació del Carrilet. I un dels actes més tradicionals de la capital de la Costa Daurada que es realitza del 15 de desembre al 7 de gener a la Masia Catalana és l’Exposició d’Aus i Bestiar Autòcton Català.

Pel que fa a la música, múltiples Concerts de Nadales al Teatre Auditori de Salou (TAS) i a la Sala Xavier Turull els dies 16, 17, 18, 19 i 20 de desembre a càrrec de corals, grups i bandes de l’Escola Municipal de Música de Salou. El 2020 ja, la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), actuarà el 3 de gener, a les 20 h, al TAS. L’entrada és gratuïta amb invitació i amb aforament limitat.

El dia 20, a les 20 h i a la Torre Vella s’inaugurarà l’exposició “Nadal a la Torre Vella”, que romandrà oberta fins a l’11 de gener. Mentre que “El Caga Tió Xic’s”, una activitat d’allò més engrescadora pels petits, tindrà lloc el dilluns, 23 de desembre, a les 17.30 h, a l’Espai d’Infància Estació del Carrilet.

La Biblioteca Pública Municipal també organitza múltiples activitats com, per exemple, del 16 al 20 de desembre la “Gimcana del Pessebre” o el dissabte 21 una “Escudella de contes al voltant del Tió i cagatió per als nous usuaris infantils de 2019”. Del 23 de desembre al 5 de gener una proposta innovadora, “L’Amic invisible: préstec a cegues… Desembolica la teva sorpresa!”, tant per a adults com infants. I, del 2 al 4 de gener, també a la mateixa Biblioteca: “Gimcana dels Reis” amb un joc de lectures i proves.

Però, com no pot ser d’una altra manera, un dels dies més esperats és el 24 de desembre, data de l’arribada a Salou del Pare Noel. Després de recórrer els carrers repartint caramels lliurarà els regals a la Sala Costa Daurada del Centre Cívic. El dia de Nadal, al matí, la Masia Catalana acollirà el tradicional Caga Tió i una xocolatada amb animació. I a la tarda, el Grup Esplai representarà el pessebre vivent, una actuació que es repetirà l’1 de gener a la mateixa hora.

El Parc Infantil de Nadal “Espai Xic’s de Salou”, amb atraccions de fira, inflables, tallers, música, aventura i esport, es farà del 27 de desembre al 5 de gener al Pavelló Salou Centre.

Finalment, les festes culminaran el diumenge, 5 de gener, amb l’arribada dels Reis Mags d’Orient al port de Salou, on l’Alcalde lliurarà la clau de la ciutat a Ses Majestats, després recorreran el municipi en la tradicional cavalcada amb l’arribada al Centre Cultural Torre Vella on es donaran els regals.

Pessebre de sorra, brou i torró a Vila-seca

A Vila-seca, destaca el monumental conjunt escultòric en forma de pessebre de sorra al Parc Pinar de Perruquet, a la platja de Vila-seca, la Pineda, que es pot visitar fins al 6 de gener. Es tracta d’una creació artística original i efímera realitzada per artistes de diferents països europeus. Aquesta iniciativa, que data de l’any 2000, prové del Patronat de Turisme de Vila-seca i enguany celebra la seva 20a edició.

Les festes tradicionals d’aquesta vila comencen el dia 20 servint brou i el torró més llarg de Catalunya, enguany de 2020 centímetres, a la plaça de l’Església. Les cantades de nadales i concerts també són un punt d’atenció a Vila-seca i se’n faran, per exemple, els dies 19, 21, 26 i 29 de desembre, tant al Pinar de Perruquet com a l’Auditori Josep Carreras. Mentre que els Pastorets es representaran els dies 25, 28 i 29 a la Societat “El Centru”.

Per als més petits, destaca la Festa del Tió, el 24 de desembre i el dia 26 de desembre poden portar la seva carta als patges dels Reis Mags d’Orient, al Castell de Vila-seca.

A més, del 27 al 30, nens i nenes també tindran espais d’oci i diversió al Parc Infantil que es fa al Pavelló Municipal d’Esports de Vila-seca. Els tallers infantils se celebraran del 2 al 4 de gener al Pinar de Perruquet. Mentre que els més joves poden gaudir del 27 al 29 al Parc Jove de Nadal a l’Espai d’Activitats Juvenils Casa dels Obrers.

El municipi acomiadarà l’any, el 31 de desembre, amb el ja tradicional bany de Sant Silvestre a la platja de La Pineda i l’Home dels Nassos, que després de la cercavila pel Centre Històric pronunciarà un discurs acompanyat de les entitats culturals. Una gran festa de cap d’any al Pavelló Municipal d’Esports serà l’encarregada de donar la benvinguda al 2020.

També a Vila-seca una de les cites més emblemàtiques és l’arribada de Ses Majestats els Reis Mags d’Orient a cavall, el 5 de gener. Després de les cavalcades per Vila-seca, La Pineda i la Plana, Ses Majestats lliuraran els regals casa per casa.

Leave a comment

Aquesta entitat està finançada pel Fons Social Europeu com a part de la resposta de la Unió Europea a la pandèmia de COVID-19. Subvenció concedida per a la Contractació laboral de persones de 30 i més anys (SOC-CONT30IMES)