Com convertir l’estratègia de sostenibilitat de PortAventura World en un model de referència mundial

Sostenibilitat mediambiental, social i de bon govern. Aquests són els tres principis estratègics i que defineixen el pla integral d’ESG d’una de les destinacions més importants d’oci d’Europa: PortAventura World. La companyia, que ha rebut més de 93 milions de visitants des de la seva obertura l’any 1995, ha estat guardonada amb el premi IAAPA EMEA Award for Extraordinary Efforts, el primer i únic reconeixement de la categoria lliurat per l’associació de la indústria global de l’oci i l’entreteniment (IAAPA).

L’aposta estratègica del complex per la sostenibilitat ha esdevingut un model de referència internacional per a la indústria de les atraccions a Europa, Orient Mitjà i Àfrica (EMEA), tant en termes de lideratge i innovació, com en visió de futur. Un model d’èxit que comparteix els principis recollits en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), impulsats per l’Organització de les Nacions Unides, i en el compromís amb el Codi Ètic Mundial per al Turisme de l’OMT.

En paraules de Choni Fernández, directora de Sostenibilitat de PortAventura World, com a destinació de referència a nivell mundial, “ens sentim especialment orgullosos que la nostra estratègia de sostenibilitat segueixi sumant reconeixements a nivell internacional. El nostre compromís amb la lluita contra el canvi climàtic juga un paper clau en tots els processos de presa de decisions i, com a mostra, ocupem una posició de lideratge en la transició cap a una economia baixa en carboni, promovent diferents iniciatives i projectes dirigits a assolir aquest objectiu comú”.

Més enllà d’aquest compromís social, l’estratègia de sostenibilitat del PortAventura World també es basa en impulsar i fomentar iniciatives mediambientals que promoguin la cura de l’entorn. Un exemple és el reconeixement que va obtenir l’any 2020 com a primer complex d’Europa neutre en carboni. A més, des del 2016 la companyia ha estat duent a terme diferents accions per reduir un 70% les emissions de CO2 d’abast 1 i 2 respecte a l’any anterior.

En aquesta línia, de cara al 2032, el PortAventura World també s’ha adherit al projecte Science Based Targets Initiative (SBTi), una col·laboració entre l’organització sense ànim de lucre CDP, el Pacte Mundial de les Nacions Unides, l’Institut de Recursos Mundials ( WRI) i el Fons Mundial per a la Natura (WWF), que recolza les organitzacions en l’establiment d’objectius de reducció de fins al 55% de les emissions, per tal de contenir l’escalfament global a no més de 1,5 °C per sobre de els nivells preindustrials.

En paral·lel, la companyia també porta a terme d’altres iniciatives mediambientals encaminades a la conservació i la reutilització de l’aigua, l’ús de mitjans de transport elèctrics o la formació professional per impulsar la presa de consciència mediambiental, així com pràctiques de bon govern per prioritzar la contractació de serveis i proveïdors locals o la inversió en noves solucions digitals i innovadores que millorin l’experiència de l’usuari.

Per exemple,  el 2021 es van eliminar o substituir el 93% dels plàstics d’un sol ús en els restaurants del resort, mentre que les atraccions aquàtiques s’alimenten d’un sistema subterrani de recol·lecció d’aigua de pluja, especialment dissenyat amb aquesta finalitat. A més, el suport de la companyia als proveïdors locals és una prioritat, de manera que més d’un terç dels més de 1.000 proveïdors de PortAventura World són d’origen local. I tot això tenint en compte que, segons la consultora KPMG, el complex ha generat més de 16.600 llocs de treball a Tarragona i prop de 33.000 en total a Espanya, consolidant-se com una important palanca econòmica a la zona.

En termes reals, aquesta estratègia de sostenibilitat ha suposat una inversió de 8,5 milions d’euros durant cinc anys per reemplaçar els sistemes d’aire condicionat i la refrigeració amb alternatives de baixes emissions. A més, s’ha substituït la flota de vehicles existents per vehicles elèctrics i s’hi han instal·lat equips de baix consum per escalfar l’aigua de les habitacions dels hotels. Actualment, i des del 2016, el 100% de l’electricitat del resort prové de fonts renovables lliures de carboni i, al 2021, la companyia ha obtingut la certificació AENOR Residuo Cero, que reconeix el seu sistema de traçabilitat en la gestió de residus, amb el qual es pretén valoritzar el 97% dels residus generats, evitant que acabin a l’abocador, alhora que es fomenta la sostenibilitat a través de l’economia circular.

La materialització de PortAventura Dreams, inaugurat a l’ octubre de 2019, fou un pas més en el compromís de la companyia per aportar valor real a la societat i el seu entorn, PortAventura Dreams és un village dins del complex del ressort que ofereix una experiència única a nens i joves amb malalties greus, així com a les seves famílies, com a part de la teràpia de recuperació, combinant l’equilibri entre treball i joc, juntament amb el suport terapèutic. Aquest inspirador projecte d’acció social, que representa la primera iniciativa d’aquest tipus a Europa, ja ha acollit a més de 200 famílies en situació vulnerable. El projecte compta amb el suport d’hospitals matern-pediàtrics de referència a Espanya com l’Hospital Infantil Universitari Nen Jesús de Madrid, l’Hospital Sant Joan de Déu i l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, ​​així com la Creu Roja, i pretén sumar-hi noves entitats col·laboradores a nivell internacional per continuar complint més somnis.

Aquesta entitat està finançada pel Fons Social Europeu com a part de la resposta de la Unió Europea a la pandèmia de COVID-19. Subvenció concedida per a la Contractació laboral de persones de 30 i més anys (SOC-CONT30IMES)