Bones previsions d’ocupació aquest estiu a la Costa Daurada

Ens trobem a les portes de l’estiu i tots els indicis fan pensar que als municipis del centre de la Costa Daurada -Salou, Cambrils i Vila-seca, la Pineda– s’aconseguiran uns nivells òptims d’ocupació. En aquest sentit, Marta Álvarez, gerent de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT), afirma que “creiem que superarem lleugerament les xifres de l’any 2016, que ja va obtenir uns percentatges molt positius, arribant a sobrepassar el 90%, en hotels”. Pel que fa al sector del càmping i dels apartaments cal dir que “també rebran un elevat flux de turistes. En aquest cas, estaríem parlant de més del 85% en el punt àlgid de l’estiu”.

Fins ara, segons dades de l’Observatori del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya, aquest any s’ha iniciat positivament, puix que de gener a juny, a Salou, Cambrils i Vila-seca, la Pineda han augmentat les pernoctacions un 7%. Per mercats, l’espanyol ha crescut un 8%; l’irlandès ha tingut un increment del 31%; i altres mercats com l’italià (49%); l’alemany (1,3%) o el rus (47%), ja sigui per la inestabilitat geopolítica o pel nou atractiu de Ferrari Land, també han incrementat el nombre de pernoctacions a la zona.

Gràcies a aquestes dades i també al canvi en el comportament del client a l’hora de reservar – pel què ha augmentat la venda anticipada un 10% en detriment de les reserves d’última hora- podria haver-hi un rècord de pernoctacions als municipis del centre de la Costa Daurada. Segons Álvarez, “una xifra que no hem superat des de 2006, quan vam arribar als 19,7 milions de pernoctacions. L’any passat, vam estar a prop, amb uns 19,6 milions, d’un total de 5.171.590 turistes.” Tot i això, puntualitza   que   “no   podem   passar   per   alt l’increment d’allotjaments   no   regulats   que es comercialitzen en portals d’Internet. Cal que seguim treballant amb l’Administració per combatre aquesta dinàmica”.

Per mercats, es preveu que el britànic i l’irlandès augmentaran, previsiblement, gràcies a l’increment de vols als aeroports de Barcelona i Reus. Així mateix, els mercats francès, rus, belga i holandès també podrien ser més importants a la zona. En aquest cas, s’atribueix a la situació geopolítica que viu tot l’arc mediterrani del nord d’Àfrica, des de fa ja alguns anys.

Inversions per aconseguir la desestacionalització

El 2016, el sector d’allotjaments a Salou, Cambrils i Vila-seca, la Pineda va invertir uns 100 milions d’euros i aquest any s’invertiran 100 més, distribuïts en 50 per als establiments hotelers, 40 per als càmpings i 10 per als apartaments, en xifres aproximades.

Aquestes inversions, a part de millorar el servei, possibiliten un augment en la categoria dels establiments, que passen de 3 a 4 estrelles. Aquest any han estat 7 els hotels de l’Associació Hotelera que han pujat la qualificació. Actualment, el percentatge d’hotels de 4 estrelles ja és superior al de 3. Pel que fa als càmpings de la zona -categoritzats com dels millors d’Europa– cal recordar que, recentment, el Càmping Sangulí ha inaugurat la seva nova zona ressort inspirada en l’Àfrica, que ha comptat amb una inversió de 20 milions d’euros i la creació de 70 nous llocs de treball.

Álvarez conclou que “invertim per satisfer les necessitats i exigències d’un viatger cada vegada més experimentat. Som una destinació madura, és cert, però la nostra planta d’allotjament està, pràcticament, reformada en la seva totalitat.”

L’objectiu final de tota aquesta amalgama de punts favorables al sector no és més que aconseguir l’anhelada desestacionalització. Per a això, segons Álvarez el “sector públic i privat han de continuar treballant conjuntament per aconseguir que a Salou, Cambrils i Vila-seca, la Pineda els establiments turístics tinguin la possibilitat d’obrir 8 o 10 mesos a l’any i no només 6, com passa en aquest moment.”

El mercat rus repunta

Després d’uns anys en què el mercat rus no havia estat tan important als municipis del centre de la Costa Daurada, s’espera que enguany repunti. Tal com afirma Pere Segura, president del Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca, per tota la destinació el rus és “un mercat estratègic en el qual continuem treballant per tal d’augmentar i consolidar el nombre de turistes que ens visiten cada any. Les últimes dades disponibles de l’Observatori del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya sobre el percentatge d’ocupació als allotjaments de Salou, Cambrils i Vila-seca, la Pineda fan pensar en una tendència a l’alça en aquest any turístic. A més, es calcula que aquest estiu hi haurà un 70% més de places en vols des de Rússia fins a l’Aeroport de Reus.

Segura confirma l’aposta per aquest mercat amb la realització de múltiples accions promocionals dirigides a intermediaris i prescriptors a través de “presstrips i blogtrips; accions de comàrqueting, workshops i presentacions en origen; participació en fires de mercats propers al rus; accions on-line d’elaboració de continguts de la destinació Salou, Cambrils, Vila-seca, la Pineda i un programa de fidelització als turistes”.

El turisme esportiu, un nou segment estratègic

La Costa Daurada és una de les destinacions turístiques més importants pel que fa a turisme familiar. Salou, Cambrils i Vila-seca disposen del certificat de Destinació de Turisme Familiar atorgat per l‘Agència Catalana de Turisme de la Generalitat de Catalunya. Un segell que garanteix a les famílies que el municipi escollit per a les seves vacances és sensible i treballa per garantir que els equipaments i serveis estiguin adaptats a elles, especialmente, les que viatgen amb nens.

Però, per tal de treballar en la desestacionalització de temporada, també s’estan invertint esforços en la promoció del turisme esportiu – Salou i Cambrils també disposen del certificat de Turisme Esportiu atorgat per la Generalitat de Catalunya-. Tal com indica Mercè Dalmau, regidora de Turisme de l’Ajuntament de Cambrils, “fora de temporada estival, el turisme esportiu significa un dels principals   motius   de   visita,   i, de moment ha estat una experiència molt positiva, ja que es complementa fantàsticament amb el turisme familiar”.

El turisme esportiu s’ha abordat des d’una àmplia dimensió, és a dir, des dels professionals fins als amateurs, passant per totes les edats. Cal recordar que aquesta Setmana Santa més de 20.000 nens -acompanyats de les seves famílies- provinents dels cinc continents han participat en diferents tornejos.

Dalmau, conclou que “estem en una zona amb unes condicions climàtiques i unes instal·lacions esportives i d’allotjament que ens converteixen en una destinació única on practicar futbol, ciclisme, golf, vela, nàutica, atletisme, basquet…”. A més, afegeix que “seguim treballant amb touroperadors nous, federacions esportives, clubs i associacions per tenir un complet calendari d’esdeveniments esportius, ja sigui per gaudir com a espectador o com a participant”.

L’Aeroport de Reus, la porta d’entrada

L’Aeroport de Reus és una de les principals portes d’entrada a la Costa Daurada. Són moltes les famílies que visiten Salou, Cambrils i Vila-seca, la Pineda gràcies a les 29 connexions que enguany l’Aeroport de Reus té amb diferents aeroports d’Europa, sigui en vols de línia regular o xàrters, que aquest any operen 13 companyies diferents -Transavia, Pobeda Airlines, Stobart Air, Sunway Travel, Rainbow Tours, Barrhead Travel s’estrenen aquest 2017-.

Tal com apunta Martí Carnicer, president del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, “l’objectiu de la present temporada és arribar a la xifra d’un milió de passatgers, superant els més de 800.000 de l’any 2016.” Per això, s’ha apostat i “hem treballat per aconseguir noves connexions com són Amsterdam, Katowice, Moscow, Londres Southend, East Midlands, Birmingham, Dublín, Glasgow i Londres Stansted.” A més, afegeix que “hem aconseguit estar connectats amb un nou mercat, Polònia”. Així, per enguany s’estima que l’Aeroport de Reus aconseguirà un increment d’activitat global del 29%, però per mesos, per exemple, a l’abril ja va créixer un 53%, al maig un 28% i s’espera que de juny a octubre creixi de mitjana un 30%.

Pel que fa als principals operadors, destaquen Ryanair amb un 34% de quota de mercat, TUI amb el 23%, Jet2.com amb el 21% i Thomas Cook UK amb un 12%.

La promoció conjunta

Per una part, totes aquestes dades positives, es poden deure a la inestabilitat geopolítica que existeix en altres destinacions turístiques. Però, també és gràcies a la forta aposta per la promoció que fan conjuntament els Patronats de Turisme de la Diputació de Tarragona Costa Daurada, Salou, Cambrils i Vila-seca, PortAventura World i la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT). Durant aquest any, a més de l’assistència a fires internacionals com al Regne Unit, Bielorússia, Ucraïna i Països Bàltics, també s’han organitzat workshops professionals a València, Palma de Mallorca, Madrid, Santander i Sant Sebastià.

Benet Presas, regidor de Promoció Turística de l’Ajuntament de Salou, valora molt positivament aquestes trobades professionals: “Enguany hem apostat per promocionar-nos en zones com València i Balears, on era el primer cop que fèiem una acció de promoció conjunta”. Així, afegeix que “han estat dues experiències molt positives i hem pogut constatar el potencial d’aquests mercats donada la seva proximitat, actualment ja són emissors importants, tant per a petites escapades com per a viatges escolars, però hem anat a donar conèixer l’àmplia oferta de Salou, Cambrils i Vila-seca, la Pineda, per tal de potenciar també les estades de més llarga durada.”

“En alguns casos, la nostra destinació és molt coneguda i, per tant, l’acció pretenia ser més una actualització de la informació sobre la nostra oferta, com per exemple a Madrid o al País Basc”, apunta Presas.

A través dels workshops s’ha donat informació a més de 350 agents de viatge -un sector prescriptor molt important- i a uns 35 mitjans de comunicació. En aquestes accions també hi va assistir una àmplia representació del sector empresarial de Salou, Cambrils i Vila-seca, la Pineda. Presas confirma que “estem molt satisfets del resultat de la promoció d’enguany, ja que sembla que dóna els seus fruits”. El regidor acaba afegint que “continuarem amb aquesta tasca conjunta, perquè, de moment, ens està aportant molt bones sinergies”.

La FEHT i els Patronats de Turisme: treballant junts per la Costa Daurada

La FEHT, Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona, aglutina el sector empresarial de l’allotjament i la restauració de la província de Tarragona. El seu objectiu principal és satisfer les necessitats dels professionals i les empreses d’aquests sectors, així com promoure l’àmplia i variada oferta d’allotjament existent en aquesta demarcació. Aquesta acció comercial s’executa en una sinergia exemplar entre el teixit empresarial i el sector públic, més concretament amb els Patronats de Turisme de la Diputació de Tarragona Costa Daurada i els Patronats de Turisme de Salou, Cambrils i Vila-seca, la qual cosa representa una col·laboració única a Catalunya.

Integra les següents organitzacions professionals: l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la Província de Tarragona; l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda; l’Associació d’Hotels de Tarragona; l’Associació d’Apartaments Turístics Costa Daurada i Terres de l’Ebre; l’Associació d’Agències de Viatge Receptives de la Costa Daurada i l’Associació de Càmpings de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre. PortAventura World també és soci de la FEHT com a empresa turística estratègica de la zona.

La FEHT està estretament lligada al Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya (PCT) i a la Universitat Rovira i Virgili (URV). Aquesta federació exerceix de nexe entre els empresaris i la innovació i recerca per a la millora de la competitivitat i excel·lència del sector turístic a la província de Tarragona. www.feht-turisme.org

Aquesta entitat està finançada pel Fons Social Europeu com a part de la resposta de la Unió Europea a la pandèmia de COVID-19. Subvenció concedida per a la Contractació laboral de persones de 30 i més anys (SOC-CONT30IMES)