2017, un any amb bones perspectives per al sector turístic de la Costa Daurada

Més de 5 milions de persones han visitat la Costa Daurada durant el 2016, un rècord en els últims cinc anys. A més, aquests visitants van ser-hi una mitjana de gairebé 4 nits, el que representa un total de més de 19,5 milions de pernoctacions en hotels, apartaments i càmpings de Salou, Cambrils, Vila-seca La Pineda, Tarragona, Terres de l’Ebre… Aquestes són algunes de les dades aportades per la FEHT, la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona, que aglutina el sector empresarial de l’allotjament i la restauració de la província, un cop publicat l’informe de l’any turístic 2016 elaborat per l’Observatori del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya.

Les dades es van presentar a FITUR, Fira Internacional de Turisme, on la FEHT ha promogut la Costa Daurada. Aquesta acció comercial s’executa en una sinergia exemplar entre el teixit empresarial i el sector públic, més concretament amb els Patronats de Turisme de Salou, Cambrils i Vila-seca La Pineda, el que representa una col·laboració única a Catalunya.

Per a aquest 2017 també es manté l’optimisme i hi ha una previsió de continuar creixent en nombre de visitants, ja que seguirà el ritme d’inversions, tant d’establiments com dels municipis de Salou, Cambrils i Vila-seca La Pineda. A més, per aquest 2017 també es presenten diverses novetats que continuaran impulsant i complementant l’oferta turística de la zona de la Costa Daurada com una destinació de vacances de qualitat per a famílies, com és el cas de la inauguració del nou parc Ferrari Land a PortAventura World.

El president de la FEHT, David Batalla, afirma que “l’any 2016 ha estat fructífer pel sector i, per tant, la zona de la Costa Daurada. Ja portem un parell d’anys de lleugers creixements, però hem de seguir treballant i invertint perquè al 2017 es repeteixin els resultats positius; hem de continuar apostant per la millora contínua i la diversificació en l’oferta turística per no deixar el procés d’optimització de la destinació”.

 

Inversions empresarials i municipals

 

Durant el 2017, tant els establiments hotelers, apartaments i els càmpings de la Costa Daurada, així com els municipis de Salou, Cambrils i Vila-seca seguiran invertint per millorar les seves instal·lacions, la qualitat i els serveis que ofereixen als visitants. Es preveu una inversió estimada de 100 milions d’euros, una quantitat similar a la duta a terme el 2016, encara que per aquest any també cal sumar-hi els 80 milions d’euros d’inversió d’una de les principals novetats, Ferrari Land.

 

David Batalla asegura que “aquest és el camí que hem de seguir al sector, apostar i invertir per millorar contínuament. El 2016 diversos hotels de la zona es van reformar integralment per apujar-los de categoria, passant de 3 a 4 estrelles. A més, els càmpings també aposten molt fort amb inversions importants per millorar les seves instal·lacions”. També afegeix que “seguirem invertint perquè els turistes vegin que la Costa Daurada és una zona amb una oferta molt interessant, de qualitat i per a famílies. Volem fidelitzar els nostres visitants perquè tornin”.

 

Valoració de l’any turístic 2016

 

Finalment, un cop tancat l’any turístic, s’ha confirmat que el 2016 ha estat un any beneficiós per al sector de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre. Així, s’ha produït un augment de les pernoctacions als establiments reglats (hotels, apartaments turístics i càmpings) d’un 9% respecte al 2015. En total, les pernoctacions realitzades han estat de 19.684.445 d’un total de 5.171.590 viatgers que han visitat la zona durant tot l’any, basant-nos en les dades de l’Observatori del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya”, amb seu a Vila-seca.

Més concretament, per mercats, els estudis mostren que l’espanyol continua essent el més important de la Costa Daurada. Així, ha tingut un augment del 6,26% amb 9.921.000 pernoctacions; el segon mercat per nombre de visitants i pernoctacions és el francès, que el 2016 ha crescut un 12,1% i un total de 2.422.000 pernoctacions; el britànic, aquest any passat es posiciona en tercer lloc i ha augmentat un 25,8% i 2.364.000 pernoctacions; en quarta posició es troba el mercat holandès. Aquest ha crescut un 4,3% i ha comptat amb 1.148.000 pernoctacions; a continuació el rus ha repuntat amb un augment de l’11% i 1.042.000 pernoctacions; l’alemany també ha crescut un 11,4% amb 730.000 pernoctacions i, finalment, el mercat irlandès ha tingut un important creixement amb un 19,5% i 615.000 pernoctacions. Altres origens que també han registrat creixements han estat el belga, l’italià i el portuguès.

Finalment, l’ocupació mitjana anual del sector turístic de la zona (Salou, Cambrils, Vila-seca La Pineda, Tarragona, Terres de l’Ebre…) ha estat d’un 56,8%, el que representa un augment del 2,9% respecte el 2015. La mitjana de pernoctacions de cada visitant ha estat de 3,8 nits per estada, el que també suposa un lleuger augment del 0,1% respecte l’any anterior.

David Batalla ha afirmat que “sens dubte, el 2016 ha estat un any reeixit per al sector amb un augment, tant de pernoctacions com de més turistes rebuts. Però hem de seguir treballant en la promoció i, sobretot, en impulsar i millorar la qualitat dels establiments i els serveis per fidelitzar els visitants, especialment les famílies. És important recordar que el complex context internacional ens està aportant més turistes que si troben una oferta interessant, completa i satisfactòria tornaran”.

 

Ferrari Land i el CRT, els motors de 2017

 

Ferrari Land, el nou parc temàtic únic a Europa de la marca del Cavallino Rampant, és el nou projecte més important de la història de PortAventura Resort, amb una inversió que supera els 80 milions d’euros. Disposarà d’un total de 8 sorprenents atraccions –incloent l’accelerador vertical, que serà la muntanya russa més alta d’Europa-, punts de restauració i altres sorpreses encara per desvetllar. Obrirà les portes el 7 d’abril de 2017. La Costa Daurada comptarà amb una nova iniciativa lúdica que reafirma la zona com una destinació de vacances i familiar de primer ordre a la zona mediterrània.

Ferrari Land també s’ha de sumar la recent aprovació definitiva del nou projecte de “Centre Recreatiu i Turístic” (CRT). Un projecte estratègic que, segons Batalla, “suposarà un revulsiu com el que va representar PortAventura en el seu moment, ja que s’ha calculat que tindrà un impacte anual a la zona de la Costa Daurada d’entre 3.900 i 5.400 milions d’euros, un cop es consolidi l’activitat del complex turístic”.

El CRT comptarà amb una oferta única a nivell europeu, complementària a la ja existent, integrada per instal·lacions per a convencions, fires i congressos, restaurants, espectacles, comerços d’alta gamma i zones de joc, amb capacitat hotelera per satisfer un nou volum de visitants. Aquestes instal·lacions ajudaran a desestacionalitzar la temporada amb turistes provinents d’Amèrica, Canadà i Àsia, ja que es potenciarà el turisme de negocis i esdeveniments.

El president de la FEHT conclou: “El CRT i la potenciació de tot el turisme de la Costa Daurada es convertirá en un motor important del progrés de la zona, fet del qual se’n beneficiarà tant el teixit empresarial com també la societat, amb la creació de molts nous llocs de treball directes i indirectes”.

 

Sobre la FEHT

 

La FEHT, Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona, aglutina el sector empresarial de l’allotjament i la restauració de la província. El seu objectiu principal és satisfer les necessitats dels professionals i les empreses d’aquests sectors, així com promoure l’àmplia i variada oferta d’allotjament existent en aquesta demarcació.

Aquesta acció comercial s’executa en una sinergia exemplar entre el teixit empresarial i el sector públic, més concretament amb els Patronats de Turisme de Salou, Cambrils i Vila-seca La Pineda, el que representa una col·laboració única a Catalunya.

Integra les següents organitzacions professionals: L’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la Província de Tarragona; l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda; l’Associació d’Hotels de Tarragona; l’Associació d’Apartaments Turístics de la Costa Daurada; l’Associació d’Agències de Viatge Receptives de la Costa Daurada i l’Associació de Càmpings de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre.

PortAventura World també és soci de la FEHT com a empresa turística estratègica de la zona.

La FEHT està estretament lligada al Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya i a la Universitat Rovira i Virgili. Aquesta federació exerceix de nexe entre els empresaris i la innovació i recerca per a la millora de la competitivitat i excel·lència del sector turístic a la província de Tarragona.

Aquesta entitat està finançada pel Fons Social Europeu com a part de la resposta de la Unió Europea a la pandèmia de COVID-19. Subvenció concedida per a la Contractació laboral de persones de 30 i més anys (SOC-CONT30IMES)